12,4 mil. gledatelj

Ubijati zombije stvar je glumačkog prestiža

brad
Pixsell
19.06.2013.
u 14:00

U hrvatskim kinima od sutra će igrati “Svjetski rat Z”, akcijski horor redatelja Marca Forstera s Bradom Pittom u glavnoj ulozi.

U hrvatskim kinima od sutra će igrati “Svjetski rat Z”, akcijski horor redatelja Marca Forstera s Bradom Pittom u glavnoj ulozi umirovljenog UN-ova istražitelja koji je jedina šansa za spas svijeta od zombi apokalipse. Za razliku od klasičnog zombi horora, u kojem su glavni likovi najčešće obični građani koji svim sredstvima pokušavaju preživjeti pošast, Gerry Lane (Brad Pitt) ultratrenirani je junak kojem su na raspolaganju helikopteri, vojni specijalci i čitava međunarodna obavještajna infrastruktura, što ovaj film čini hibridom klasičnog akcijskog filma u stilu “Umri muški”, špijunskog trilera poput “Bourneova identiteta” i zombi horora na tragu “Zore živih mrtvaca”. Još više od spoja žanrova, netipičan je odabir glavnog glumca, koji je jedna od najvećih hollywoodskih filmskih zvijezda.

Anonimcima odzvonilo

Donedavno su, uz nekoliko iznimaka, protagonisti zombi horora uglavnom bili srednjerangirani, nerijetko i anonimni glumci, no u zadnje je vrijeme ubijati zombije u Hollywoodu postala stvar prestiža. Tome je sigurno kumovao golemi uspjeh serije “Walking Dead”, koja je tom žanru vratila iznimno široku publiku, pa su i zarade od zombi spektakala naglo skočile. U “Svjetski rat Z” tako je uloženo 125 milijuna dolara, svota blizu onoj koja se odvaja samo za najpopularnije blockbustere, one superherojskog žanra.

Ipak, “Svjetski rat Z” samo je djelomično opravdao uložene resurse. Možda upravo zbog limita koji se stavljaju pred velike produkcije, od onih da film ne smije biti zabranjen za starije od 13 godina, zbog čega “Svjetski rat Z” nije imao luksuz prikazivanja zombija istinski strašnima. Izostalo je i veliko finale, zbog čega je druga polovina filma više nalikovala na najavu idućega nego na zaokružen kraj. A film je zaista počeo obećavajuće, nižući stereotipne scene televizijskih vijesti koje najavljuju apokalipsu, ali šokirajući nas iznimno brzim, životinjski predatorskim zombijima, umjesto sporih, gmižućih raspadajućih tijela na koja smo u žanru navikli.

Slaba druga polovina

To što ih u početku gotovo i ne vidimo izbliza, nego samo svjedočimo kaosu na ulicama, pridonosi osjećaju jeze, a politički kontekst koji brzo ispliva upućuje na jednu dublju, ali nažalost nerazrađenu dimenziju priče. Žestoki ritam se, nažalost, raspada u drugoj polovici filma, ostavljajući nas zabavljenima, ali ne i fasciniranima zombi blockbusterom od kojeg smo očekivali puno. U sjajnom sjećanju ostaje tek Daniella Kertesz u ulozi izraelske vojnikinje Segen, koja bi bila sjajan glavni lik filma. Možda i bolji od Pitta!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije