Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADEN PULJIZ

'Vanna je prvo došla u našu grupu, odmah smo znali da je vanserijska pjevačica'

Mladen Puljiz i Boa II
Foto: Promo
1/6
12.10.2023.
u 16:41

Grupa Boa II u petak će u Tvornici kulture promovirati album 'Sinovi i kćeri', a njihov frontmen prisjetio se najvažnijih trenutaka iz svoje karijere duge više od 40 godina

Zagrebačka grupa BOA II na krilima novog albuma "Sinovi i kćeri", ali i starih poznatih hitova koji su obilježili nekoliko desetljeća regionalne glazbe, nastupit će u Tvornici kulture u petak, 13. listopada 2023. godine. Mladen Puljiz osnovao je u sedamdesetima bend BOA s prijateljem Slavkom Remenarićem pod utjecajem art rocka i funka, a svojim je jedinstvenim zvukom i stilom grupa privukla brojne obožavatelje. Nakon što se bend 2017. godine službeno razišao, Mladen je osnovao grupu BOA II te okupio novi sastav. Bend je u ožujku objavio svoj drugi studijski album, "Sinovi i kćeri" na kojemu su aranžmane za većinu pjesama napravili Mladen Puljiz i Luka Banić (gitare, klavijature). Uz Mladena i Luku, članovi su benda Elvis Sršen Noa na klavijaturama, Branko Štrbić na basu, Frano Putica na bubnjevima te Martina Banić Petrlić i Antea Žure kao prateći vokali. Uz promociju albuma "Sinovi i kćeri", BOA II u listopadu će zagrebačku publiku vratiti u prošlost te u Tvornici kulture izvesti svoje neponovljive i nezaboravne hitove kao što su "Tako lijepa", "Milion", "Govor tijela", "Stup od soli", "Za vezu je potrebno dvoje","Svi tvoji poljupci" ili "Ostani". Mladen Puljiz nam je u razgovoru najavio koncert, ali rekao i nešto više o novom albumu.

Što nas očekuje na tom koncertu na koncertu u Tvornici? 

Ovo je naš prvi nastup nakon pandemije korone koja nas je prekinula u uspješnoj koncertnoj aktivnosti benda. Zaželjeli smo se svirki uživo i kontakta s publikom. Pripreme su u pinom zamahu i mogu reći da je bend u odličnoj formi. Na koncertu ćemo promovirati naš novi album „Sinovi i kćeri“ te ujedno te, naravno, proći kroz presjek svih najvećih uspješnica grupe Boa.

Ove godine izdali ste album "Sinovi i kćeri", prvi s autorskim pjesmama. Kako ste zadovoljni albumom, kako su nastale pjesme?

Jako sam zadovoljan s albumom i sigurno da nakon više od 40 godina na sceni, desetak autorskih albuma, ne bih objavio materijal iza kojeg uz potpunosti ne stojim. Početak rada na albumu se poklopio s lockdownom i u tim posebnim uvjetima se iskristaliziralo da naš gitarista Luka Banić i ja budemo glavni pokretači i iznesemo ovaj materijal. Naravno, uz pomoć naših prijatelja, producenata i muzičara; Saše Miočoća i Lea Anđelkovića Baltazara odnosno Preksija, Buča, Martine, Elvisa, Štrbe, Gojka i ostalih, sve je rezultiralo ovim uratkom. Zadnjih nekoliko godina većinu vremena provodim u jednom malom mjestu na moru u blizini Šibenika, tako da je većina materijala nastala u tom ambijentu. Kako je Aleksandar Dragaš lijepo primijetio, album predstavlja cjelinu i treba ga poslušati od početka do kraja. Ovaj puta sam ja autor svih stihova i glazbe za tri pjesme, a ostalih pet je zajednički trud Luke Banića i mene.  

VEZANI ČLANCI: 

Slušajući album može se čuti da na njemu ima dosta introspekcije, i prisjećanja na prošla vremena?

Normalno je da kad čovjek pređe šezdesetu razvije sklonost ka takvim temama. Imao sam sreću da u svojim formativnim godinama živim u vrijeme 'Novog vala' u Zagrebu. To je bilo neponovljivo vrijeme za baviti se rock glazbom na ovim prostorima. A ujedno smo bili mladi sa svime što mladost nosi… S druge strane, neke pjesme dotiču neke teme koje polako zatvaraju krug. Ovaj album za mene je bio poseban izazov jer sam napisao sve stihove, a što su publika i kritika primijetili i jako dobro prihvatila. Smatram vrhuncem albuma naslovnu pjesmu „Sinovi i kćeri“ u kojoj sam se oprostio od generacije svojih roditelja i prigrlio mlade generacije koje polako preuzimaju odgovornost.

Na sceni ste više od 40 godina. Kako ste zavoljeli glazbu i otkrili da imate dara za pjevanje?
Kao klinac sam krenuo s klasičnom glazbom da bi u pubertetu na plaži uz more često završio s gitarom u rukama te pjevao pjesme Beatlesa, Simona & Garfunkela, Neila Younga i sl. tako je sve krenulo…

Etablirali ste se u vrijeme novog vala. Kada su vladali Azra, Haustor, Film i drugi bendovi vi ste se orijentirali na art pop/rock, u stilu Talking Headsa, Davida Bowieja, SImple Mindsa. Je li vas iznenadio uspjeh, kada je publika odlično prihvatila prvi album?

U to se vrijeme u Zagrebu sviralo po klubovima i stalno smo bili izloženi vrlo kvalitetnoj glazbi. Kako smo oduvijek bili veliki ljubitelji glazbe Davida Bowiea i Petera Gabriela, naravno da je pojava bendova tipa Talking Heads, Ultravox, Japan u našem slučaju pala na plodno tlo i otvorila nam nove prostore u našem autorskom bavljenju glazbom. Sve se u našem slučaju desilo jako brzo, nakon nekoliko lokalnih nastupa (Maksimir) uslijedili su koncerti u tada najpopularnijim klubovima Studentski centar i Lapidarij. Na te naše koncerte je došla cijela tadašnja scena, kontaktirali su nas Darko Glavan i Dražen Vrdoljak koji nam je omogućio snimanje prvih demo snimki u režiji 4 Radio Zagrebe, a nakon toga ubrzo je uslijedilo i potpisivanje ugovora sa diskografskom kućom 'Suzy' i odlazak na snimanje prvog albuma u Švedsku kod Tinnija Varge. S tim prvim albumom postigli smo veliki uspjeh. 

Kako ste se nosili s naglom popularnošću i pismima obožavateljica?

Pomalo sam na to već zaboravio. Koliko se sjećam, nosio sam se s tim dosta dobro (hahaha)

Ipak ste odlučili završiti fakultet i dugo ste godina radili u Ini. Jeste li odmah znali da ne možete živjeti samo od glazbe?

Svi članovi prve Boa su uz tri albuma snimljena u Švedskoj uspjeli završiti fakultete. Nakon prve turneje po bivšoj državi zaključio sam da, uz sve što je to nosila sa sobom, bi ipak bilo dobro završiti fakultet. Obrazovanje mi je oduvijek bilo bitno. 
 

GALERIJA: Aleksandra Prijović družila se u Zagrebu s hrvatskim novinarima

Mladen Puljiz i Boa II
1/18

Boa se pamti i po tome da su s vama karijeru počeli Ilan Kabiljo i Vanna. Po čemu ih pamtite na početku njihove karijere? Jeste li tada već primijetili njihov talent?

Prilikom priprema za snimanje našeg povratničkog albuma „Prvi val“ pristupio mi je Ilan i ponudio suradnju kao perkusionista/klavijaturista. Već se na prvoj probi odlično uklopio u bend, a kako smo razmišljali o pratećim vokalima, predložio nam je Vannu s kojom je surađivao. Odmah se vidjelo da je Vanna pjevačica iznimnih kvaliteta. Mislim da je vrhunac naše suradnje bio nastup prije Davida Bowieja na Dinamovom stadionu. 

Jedna od vaših najboljih pjesama je duet s Josipom Lisac "Kao mir". Kako je došlo do te suradnje?

Pjesma „Kao mir“ posljednja je pjesma nastala na albumu „Kraj djetinjstva“. Kad smo shvatili kakvu pjesmu imamo, Paolo Sfeci, naš tadašnji bubnjar, i ja smo otišli do Josipe i ponudili joj je. Josipa je već sutradan bila u studiju i snimila vokal. Ta je pjesma i dan danas jedan od ključnih trenutaka na našim koncertima i ovaj puta u Tvornici ću ju otpjevati s Anteom Žure. 

Koji su vam daljnji planovi s Booom II? Pišete li i dalje pjesme, koji vas koncerti očekuju nakon Tvornice? 

Nakon koncerta u Tvornici nastavit ćemo koncertno promovirati naš rad. U pripremi je nekoliko koncerata… Naravno, bio bih jako sretan da s ovom ekipom snimim barem još jedan album. Vidimo se u Tvornici…

VIDEO: Aleksandra Prijović otkrila kako je imati Lepu Brenu za svekrvu: 'Vole kuhati, često prave ručak' 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije