PUTOVANJE KOJE ME PROMIJENILO

Zagrebačka komunikacijska menadžerica otkriva nam skrivene kutke Pariza u kojima ćete uživati

Foto: Privatni album
1/20
11.07.2024.
u 23:00

Zagrebačka komunikacijska menadžerica Ana Škiljić razveselila je 16-godišnju kćer rođendanom u francuskoj prijestolnici, a uklopio se i koncert Taylor Swift

Pandemija koronavirusa prije četiri godine client relations direktorici u Komunikacijskom laboratoriju Ani Škiljić poremetila je planove za odlazak u Pariz i propale su joj tada karte za zrakoplov i smještaj koji je ranije rezervirala. Sada kaže kako je to bila možda i dobra stvar jer je putovanjem u Pariz u svibnju ove godine razveselila kćer Laru za njezin 16. rođendan, a da stvar bude bolja, njihov boravak u Parizu poklopio se s početkom turneje Taylor Swift.

- Ne treba ti baš neki povod za otići u Pariz, ali recimo da je dobar razlog za bukirati karte kad poželiš i možeš razveseliti kćer za 16. rođendan. Znam da neće još dugo željeti svoje praznike i slobodne dane provoditi sa mnom pa koristim svaku priliku za zajedničko druženje. Slavljenički vikend poklopio se, slučajno ili namjerno, s datumima na koje je Taylor Swift najavila koncert(e) pa je odluka bila vrlo jednostavna. Nismo uspjele kupiti karte za koncert kad je najavljen pa nismo oko njega planirale putovanje, ali smo istraživale opcije. Tako se i poklopilo, par dana prije putovanja, na platformi za preprodaju karata pojavile su se karte za general admission po cijeni za koju nije potrebno prodati bubreg. Već smo bile odustale od koncerta, ona ništa nije znala, ali ionako smo planirale doći do stadiona u vrijeme koncerta i osluškivati nastup. Danas mi je drago da nam je korona poremetila planove jer smo sad dobile 2 u 1 doživljaj - i uživanje u Parizu i iskustvo koje ćemo pamtiti i voljele bismo ga ponoviti. Imale smo sreću pa smo ulovile karte za prvi koncert europske turneje na kojoj je Swift premijerno izvela stvari s novog albuma - priča nam Ana kako se rodila ideja za odlazak u grad kojeg mnogi opisuju kao grad ljubavi, grad svjetla, mode i umjetnosti, pa pitamo našu sugovornicu kojim redoslijedom bi ona poredala ove epitete o Parizu.

- Hm, na prvo bih mjesto stavila šarmantni kontrast mira i vreve. Pariz je grad u kojem u jednom trenu možeš biti zapuhnut mirisima afričkih začina, a u drugom meditirati uz pogled na patkice u nekom od parkova. Miriše na kapljice soli koje vjetar nosi s Atlantika i stvarno je grad svjetla, zalazak je u svibnju skoro u deset navečer - odgovara nam. U organizaciji ovog putovanja i traženju smještaja bilo joj je važno da bude blizu metroa u sigurnom dijelu gradu.

VEZANI ČLANCI

 

 

- Nastojim se uklopiti u svakodnevicu grada i što više živjeti kao lokalni ljudi. Tako smo izabrali četvrt Batignolles. Riječ je o dijelu grada koji turisti još nisu načeli, mjesto na kojem gotovo nitko ne priča engleski na prvu, ali šarmirat će ih kad probate naručiti čašu vina na klimavom francuskom pa će dati sve od sebe i pričati na engleskom. Fama oko francuskog stvarno vrijedi za mjesta koja su malo izvan turističkih ruta, dok na ključnim lokacijama u gradu engleski curi tečno kao i francusko vino. Nećemo se lagati, kod izbora hotela bila je važna i cijena. U svakom slučaju, Batignolles je kvart u kojem bih živjela, da živim u Parizu. Na 100 metara zračne linije našla sam lokalni pandan zagrebačkom Pločniku koji se nedavno zatvorio - Le Bloc Bar, dva parka u kojima možeš pobjeći u neki drugi svijet; park Martina Luthera Kinga koji spaja modernu arhitekturu sa zelenilom, i kvartovski Square des Batignolles sa starim platanam, staklenikom u kojem lokalni umjetnici izlažu djela. Savršeno mjesto za uživati u bagettu, malo sira i uzeti savršeni Nespresso koji je dostupan u lokalnoj pekarnici - slikovito nam dočarava svoja pariške dane u koje je uključila i brojne posjete galerijama i istraživanju umjetničke ponude glavnog grada Francuske.

- Sad mi je malo krivo što nisam inzistirala na posjetu Louvreu, no ja sam ga zadnji put u Parizu prešla uzduž i poprijeko i odlučile smo ovaj put istraživati male galerije u Maraisu, lokalne umjetnike u Batignollesu, provele smo nedjelju istražujući povijest, modu, antikvitete na jednom od najvećih buvljaka u Parizu - Marché aux puces de Paris Saint-Ouen. Meni je na listi svakako bila i galerija Lafayette u kojoj se osjećam kao u Disneylandu za odrasle, s neizostavnim pogledom na Pariz s terase galerije. Obišle smo male galerije oko Place des Vosges s djelima Jeffa Koonsa i drugih suvremenih umjetnika, Centre Pompidou i fontanu Stravinsky. Nismo imale neki poseban plan, osim obići ključne kvartove; Sacre Coeur, Montmartre, Marias, provozati se linijom metroa broj 6 i uloviti najbolji kadar Eiffelova tornja - veli Ana i dodaje kako su za ovakav tempo razgledanja bitne dobre tenisice i savjetuje da ih svakako spakirate u svoju prtljagu jer je ona tijekom ovog posjeta Parizu u prosjeku napravila oko 30.000 koraka.

Dodaje kako je pet dana idealno za razgledavanje ovog grada, a ako vam budžet to dopušta, i duži boravak je odlična ideja. - Nama se pet dana pokazalo kao dobitna kombinacija, taman da se veselimo vratiti kući u Zagreb - kaže Ana. Pitamo ju i koja joj je bila najdraža ruta u Parizu i tražimo savjet koje kvartove svakako posjetiti. - Svakako si zabilježite Promenade Plantée, odnosno zelenu šetnicu, koja je krajem 80-ih godina prošlog stoljeća niknula na tračnicama neke stare metro linije, a kreće nedaleko od Bastille prema Seini. Skroz ludo je šetati 10 metara iznad zemlje, gledati ljudima u prozor…. Ideju su im ukrali Amerikanci koji se u New Yorku ponose High Laneom. Kad ste već tamo, baš bi bila šteta propustiti Viaduc des Arts, s hrpom dućana u kojima lokalni zanatlije proizvode nakit, obuću, kožne torbe…

Francuzi se diče brojnim delicijama u koje svakako spadaju i puževi, a kada si u Parizu šteta je ne probati taj specijalitet pa je i Ana uživala u njemu. - Imale smo sreće, ispred našeg hotela nalazi se lokalni bistro koji radi već više od 30 godina. Šarmantni konobar naslijedio je posao od oca i vodi lokal u kojem svakodnevno poslužuju puževe, domaće vino i savršeni rižoto od teletine, a još serviraju i priču o putovanju Hrvatskom. Uživale smo i u dagnjama, a u Parizu ih poslužuju s prženim krumpirićima. Premda nisu hrskavi kao u McDonaldsu, bili su dobri, a sve skupa s čašom vina dostupno je već za 15- ak eura - kaže nam Ana pa odmah pitamo i kakve su cijene u restoranima u Parizu u odnosu na one u Hrvatskoj.

- Može se fino pojest i popiti za 20-ak eura po osobi, tako da bih rekla da je povoljnije nego u Zagrebu. Supermarketi su odlično opskrbljeni, od ponude sira i vina stvarno ti se može zavrtjeti u glavi, o voću, začinima da i ne pričamo..- uspoređuje nam cijene i na naše pitanje koju naviku Parižana bi mogla usvojiti odmah, odgovara: - Jesti, a ne debljati se. Nakon usporedbi cijena hrane, dolazimo i do usporedbe cijene smještaja.

- Nije jeftino, ali je jeftinije od Londona ili apartmana na Jadranu u srcu sezone. Nama se Batignolles pokazao kao pristupačna opcija, s dobrim omjerom cijene hotela i sobe koja je bila veća od uobičajenih u Parizu, u "pravoj" pariškoj zgradi s francuskim prozorima, crvenim baršunastim zastorima i starim liftom u koji stanu taman dvije osobe i dva mala kofera. Pariz i je i nije velik, ima praktično organiziran javni prijevoz i sve u blizini metro stanice i unutar Peripheriquea dobra je opcija, dok je u budžetu - priča naša sugovornica. U Parizu caruje visoka moda, ali uz trgovine poput Chanela i Diora mogu se pronaći i mjesta na kojima se mogu uloviti dobri modni komadi po prihvatljivim cijenama, a je li naša sugovornica zavirila u koji od takvih dućana?

GALERIJA Zavirite na party godine! S nama su slavile mnoge zvijezde, a zapjevao je i Baby Lasagna

1/85

- Ovo je nešto što nisam ni pokušavala. Uz lifestyle platforme kao što je npr. Zalando, ne isplati se u Parizu trošiti vrijeme na brendove koji su nam dostupni online, a za ove iz "Disneylanda za odrasle" nemam budžeta. Dizajnerske cipele ili koncert Taylor Swift? U toj #girlmath jednadžbi, prednost ću dati iskustvu. No, mogu preporučiti lokalnu parfumeriju, Fragonard iz koje uvijek vraćam s istim parfemom, i tako već više od deset godina otkako sam prvi put bila u Parizu - govori nam i otkriva koja joj je najdraža uspomene s ovog putovanja? - Tri i pol sata glazbene terapije uz Taylor Swift. Larin 16. rođendan koji smo dočekale i proslavile uz treperavi Effielov toranj i piknik koji smo napravile na mostu Bir Hakim - otkriva nam Ana. Kada je organizacija putovanja u pitanju tu je sklonija sve odraditi sama i u svom angažmanu, a to ponekada donese i neko negativno iskustvo kakvo je doživjela i nedavno u Parizu.

- Uglavnom putujem u svom aranžmanu, i uglavnom se dobro snalazim s javnim prijevozom. Bila sam već ranije u Parizu i nisam imala neugodnih iskustava u metrou. Sve do ovog puta kad sam uspjela kupiti krivu kartu za vlak pa smo platile kaznu u vrijednosti niskobudžetnog leta na relaciji Zagreb - Pariz… Na povratku smo provjerile s osobljem kolodvora je li karta koju smo kupile ok, dečko se nasmijao, rekao da je karta savršena, kćer je rekla da nas mulja i bila je u pravu. Došle smo na svoju stanicu, karta koju moraš prisloniti da bi ti se vrata otvorila nije radila i ostale smo zaglavljene na kolodvoru, nigdje nikoga … dok nisu došli neki GEN Z Parižani koji su nas propustili sa svojim pokazom… - prisjetila se anegdote s ovog putovanja i za kraj nam ispričala kakve suvenire najradije voli donijeti kući s putovanja.

- U konkretnom slučaju Pariza, vino, sir, kreme iz ljekarne… Omiljeni parfem. Inače na putovanjima obnavljam kolekciju haljina. Iz Pariza nemam niti jednu. Možda je to znak da bih se uskoro trebala vratiti? - pita se Ana sa smiješkom.

VIDEO Jelena Rozga nastupila u susjednoj zemlji

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
00:50 12.07.2024.

Ova autobiografska narcisoidna priča je zaslužila biti PREMIUM, da bi je pročitali samo izabrani. Ja nisam PREMIUM, te je nisam ni čitao, osim prvih par rečenica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije