Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dora

Zemlju nam trese korupcija, a glazbenom scenom drma mafija

dora
goran kovačić/Pixsell
15.12.2009.
u 18:39

HDS je poslao HRT-u popis osam najemitiranijih autora koji izravno ulaze u finale. Alka Vuica i Rajko Dujmić, čija je pjesma "Rock me" Eurosong dovela u Zagreb, nisu se našli na tom popisu.

Kakva nam je država, takva je i Dora. Zemlju trese korupcija, a glazbenom scenom drma mafija. Zato i jesmo tu gdje jesmo, ne pamtim kad smo posljednji put imali hit na Eurosongu – kaže Alka Vuica. Broj njezinih hitova je golem, a pisala ih je za sve; raspon izvođača koji pjevaju njezine pjesme je od Josipe Lisac i Olivera do Simone Gotovac. “Lova” je tijekom ove godine iskakala iz svake konzerve.

Dujmić mora na natječaj

Ipak, Alka nije ušla među osam najemitiranijih autora koji izravno ulaze u finale Dore. Nije ni Rajko Dujmić, čija je “Rock me” bila jedina pjesma koja je Eurosong dovela u Zagreb. Iako se pjesme Novih fosila vrte na svim radiopostajama, broj tih emitiranja očito je ispod crte. Oboje će svoje pjesme poslati na natječaj, pa ako prođu, prođu. Da nije tragično, bilo bi komično.

Alka kaže kako je sigurna da ponovno ima hit, rezultat je ne zanima, a Rajko na natječaj šalje pjesmu koju će izvoditi njegov prijatelj i violinist Marijan Ruslan. Osam odabranih autora koji će, ako su do jučer poslali pjesmu, izravno ući u finale jesu: Miro Buljan, Neno Ninčević, Ante Pecotić, Miroslav Rus, Boris Đurđević, Miroslav Škoro, Luka Zima i Alfi Kabiljo.

– Traže se najpotentniji autori da daju svoje pjesme, bez obzira na žanr. Na Eurosongu smo uostalom već svašta vidjeli, od heavy metala do balerina – kaže Miroslav Škoro koji je već poslao pjesmu.

I to je neupitno, jer odavna je Dora prestala biti festival lakih nota. Što različitijih glazbenih žanrova, to bolje, slažu se autori, no treba li doista između pjesme i špice za TV emisiju staviti znak jednakosti? A sporno je upravo to što je HDS među autore koji se najviše vrte uvrstio i autore televizijskih špica i glazbe za serije i radiodrame. Što je još gore, HTV je to prihvatio.

Tek se trebaju dokazati

– Ugodno sam iznenađen izborom autora. Upravo zato da izbjegnemo stalne kritike televiziji na račun odabira, tražili smo od struke, dakle HDS-a, da pošalje popis, po njima osam autora koji se najviše vrte – kaže Aleksandar Kostadinov, šef Dore.

Na nekima od njih tek je da se dokažu kao hitmakeri, a u startu su dobili prednost pred Zrinkom Tutićem, Tončijem Huljićem...

– Računica je jednostavna, a obuhvaća svu glazbenu kreativu u Hrvatskoj: tko se najviše vrti, dobio je poziv – kaže Boris Đurđević, autor brojnih Colonijinih hitova, kao i autor glazbe za “Večeru za pet”. Boris bi i bez “Večere za pet” nedvojbeno bio među prvih osam, no i sam se slaže s time da treba razlikovati hit i glazbenu špicu ili glazbu za seriju.

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar hudikadr
hudikadr
22:40 15.12.2009.

Samo jedno pitanje : Zar ne bi bilo bolje da cijeloj toj bagri ne kažemo : odhebite , Hrvatska se do daljnjeg ne želi spuštati na nivo nečega što se zove Eurosong ?! Mislim da bi nas puuuuuno više cijenili !

MM
Mladen Miletić
22:41 15.12.2009.

Zemlju nam trese korupcija, a glazbenom scenom drma mafija.. Kada nebude mafije neče biti ni Hrvatske . Mnogi nevjeruju ali hrvatska je mafija. kako nas je nazvala Gospođa karla Del Ponte javno otvoreno u svojoj knizi koja je prevedena na x jezika. Hrvati posebno podmukli kurvinski narod. Ima i onih bjednika koji to nisu, to su ili ti su gladni ili če biti zasigurno gladni jadni..

Avatar slash_pod_cenzurom
slash_pod_cenzurom
21:56 15.12.2009.

josipovic pripada glazbenoj mafij.... ehm mislim uniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije