Pobjedom “malog pjetlića s inteligencijom”, kako Šimu Sušića zove Mate Janković, trojac pred kojim su kandidati Masterchefa drhtali, zajedno s njim plakali, ali od kojega su, prije svega, mnogo naučili, više je nego zadovoljan.
Šimu vole i kumice
– Drago mi je što su pobijedili strast i mladost – sretan je Janković, dok Tomislav Gretić s dozom humora opisuje Šimin put od početka do kraja showa.
– On je najviše napredovao jer je od tanjura, koji su u početku showa sličili svinjcu, uspio osmisliti autorski meni u finalu, koji je bio maestralan. To je nevjerojatan napredak za tri mjeseca. Radovan Marčić za prvog hrvatskog masterchefa kaže da je bio najperspektivniji, najljubazniji i najnekontaminiraniji kandidat.
– Prije početka showa od prodavačica na tržnici doznao sam da je i njima jedno od najdražih lica koja viđaju. U posljednjih pet dana kuhao je toliko inspirativno i dobro da je ova pobjeda pravedna. Malo je svadljiv, što kuhar i treba biti. Tomislav Gretić priznaje da je u superfinalu vidio druga dva kandidata.
– Dojam koji sam imao nakon polovice showa bio je da će u finalu biti Vedran i Robert premda nismo ni za kog navijali. Moj predosjećaj je očito bio pogrešan. Robert je pao na svojoj Ahilovoj peti, slatkome, a Vedran je izazovu s Davidom Skokom pristupio previše klinički, fokusirao se više na prezentaciju nego na okus, koji je u tom jelu bio ključan – kaže Gretić.
Radovan uči kuhati
Poput natjecatelja koji su prošli prvu sezonu, i tročlani žiri novoga će se iskustva još dugo sjećati. – Uživao sam tri mjeseca gledati ih kako uče i razvijaju se i od amatera postaju poluprofesionalci i kuhari – ističe Janković, a Gretić dodaje: – Sad sam siguran da svatko može i zna kuhati ako posveti tome dovoljno pažnje i vremena.
Sudjelovanje u Masterchefu gastrostručnjaku Radovanu donijelo je i neka nova saznanja: – Shvatio sam da ne možeš biti kritičar i ocjenjivač hrane ako ne znaš kuhati. Tako ću i ja nastojati biti šegrt u kuhinji Tomislava Gretića. (kb/VLM)