Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdenka Infeld

Život najbogatije Hrvatice: Pokopala je oba supruga, a drugom još danas ispunjava posljednju želju

Foto: youtube
1/7
04.07.2024.
u 08:00

Zagrepčanka Zdenka Infeld važi za jednu od bogatijih Hrvatica, koja je svoju sreću pronašla u Austriji. Tajanstvena poduzetnica ima pozamašnu zbirku umjetnina i tvornicu proizvodnje žica za glazbala.

Unuka najbogatije Hrvatice i nekadašnja manekenka te bivša studentica međunarodnog poslovanja Tea Slavica, sudeći po njezinu Instagram profilu – živi život punim plućima! Trenutačno odmara na moru, a objavila je i nekoliko fotografija s plaže, ne otkrivajući gdje se točno odmara. Atraktivna brineta, nakon što je diplomirala na privatnom fakultetu ''Rochester Institute of Technology'', upisala je i Regent's University u Londonu. Ova 24-godišnjakinja prošli je rođendan proslavila u društvu svoje sestre Lane i to u Milanu. 

Ako se prisjetimo, ona je unuka najbogatije Hrvatice Zdenke Infeld pa nam je ovo ujedno bio i odličan povod da se prisjetimo njezine životne priče. Naime, tvrtka u vlasništvu Zdenke Infeld (64) jedna je od vodećih proizvođača žica za gudačka i trzajuća glazbala na svijetu. Godinama je kao samohrana majka radila nekoliko poslova odjednom, a onda joj je život priredio filmski zaokret. Rođendan Zagrepčanka jedna je od najbogatijih Hrvatica. Nedavnim gostovanjem u HRT-ovoj emisiji "U svom filmu" podijelila je svoju inspirativnu priču koja rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Tajanstvena Zdenka danas živi u Austriji, a mnogi su mislili kako je svoje bogatstvo stekla zahvaljujući pokojnom suprugu Peteru. Međutim, ona se za njega udala nakon što je izgubio obiteljsko bogatstvo. 

 

Foto: Instagram

 

Infeld je vrlo uspješna poslovna žena koja vodi uspješan biznis u Austriji i Danskoj te ima otprilike 230 zaposlenika. Osim toga, ima i veliku ljubav prema umjetnosti te je pokazuje tako da u svojem vlasništvu ima zbirku umjetnina s više od 14 tisuća slika. U njenoj kolekciji suvremenog karaktera mogu se pronaći djela Picassa, Klimta, Dalija, Miroa, Warhola, Giacomettija, Schielea, Kokoschke i brojnih drugih. Počeci ove ugledne dame ukazuju na to kako je hrabra, odvažna i ustrajna žena. Jako mlada, sa samo 22 godine postala je udovica. Tada se zaljubila u elektrotehničara Morisa Palislamovića iz Banje Luke, a zajedno su dobili kćer Jasnu i sina Alena, kako su domaći mediji ranije navodili. Prema njihovu pisanju, brak  je potrajao četiri godine zbog tragedije koja je zadesila tada mladu obitelj. Prometna nesreća u kojoj je nesretno poginuo Moris ostavila je dubok trag na Zdenku Infeld. 

 

FOTO Zdenka Infeld najbogatija je Hrvatica

1/4

 

Iako se dogodila velika tragedija, neustrašiva Zdenka odlučila je pokrenuti privatni biznis i otvoriti antikvarijat za namještaj i minimarket u Zagrebu. Tada je uspješno poslovala, ali se 2005. odlučila preseliti u Beč. Novog supruga, 16 godina starijeg Petera Infelda upoznala je početkom 1980-ih, zapravo nedugo nakon što je ostala udovica. Dugi niz godina bili su prijatelji, a iz tog prijateljstva rodila se i ljubav. 

Peter Infeld naslijedio je obiteljski posao koji je vodila njegova pokojna majka, a ona mu je ostavila tvornicu koja je, među ostalim, prva proizvodila čelične žice za glazbala. Osim toga, s majkom Margarete počeo se baviti i kolekcionarstvom 1965.godine. Prvo djelo koje su kupili bilo je plato "Malach" Ernsta Fuchsa, zatim su prvog Schielea kupili na rate i tako su s godinama stvorili jednu od najvećih kolekcija u Austriji i jednu od najznačajnijih u Europi s oko 14 tisuća umjetnina. Njihova kolekcija sadrži najveći bečki fantastički realizam na svijetu. U kolekciji su slike Picassa, Warhola, Dalija, Klimta, Miroa, Giacomettija, Schielea, Kokoschke, Kleea, Grosza, Magrittea, Delvauxa, Maxa Ernsta, Francisa Picabije, De Chirica, Arnulfa Rainera, Antona Lehmdena. Od hrvatskih slikara u zbirci su slike Murtića, Glihe i Stančića, a sadrži i najkvalitetniju kolekciju od dvije tisuće slika hrvatske naive.

 

 

Peter je, kad su mu već bile 63 godine, brakom okrunio svoju ljubav sa Zdenkom koja se tada prezivala Kucej. U braku su bili samo pet godina zato što je 15. travnja 2009. Peter preminuo, a ona je nastavila voditi obiteljsku tradiciju te je upisala studij menadžmenta. Upravo u to vrijeme Peter je bio žrtva prevare poslovnih partnera s kojima je surađivao. Zdenka je na austrijskom sudu 2005. tužila odgovorne u Zakladi Infeld, a proces je dobila tek 2013., četiri godine nakon Peterove smrti. Iste je godine dobila i austrijsko državljanstvo. Tako je tvrtku naziva "Thomastik Infeld" digla iz pepela. Samu proizvodnju povećala je za sto posto, investirala u modernizaciju proizvoda te izradu novih strojeva.

 

VEZANI ČLANCI:

 

Foto: instagram

 

Također, kupila je konkurentsku firmu u Danskoj sa sjedištem u Kopenhagenu. Gospođa danas ima pune ruke posla oko zbrinjavanja dragocjene obiteljske zbirke umjetnina, dviju galerija i brojnih nekretnina u svom vlasništvu. Želja pokojnog joj supruga Petera bila je da se tri puta godišnje organizira izložba za sve posjetitelje i to besplatno, na njegovu imanju. Zanimljivo je da mnogi ne znaju da je bivša manekenka Tea Slavica Zdenkina unuka. Tako je nedavno na društvenoj mreži Instagram objavila fotografiju s bakom kako ispijaju piće. – Vrijeme je za Aperol Spritz s bakom – napisala je Tea. 

 

Foto: instagram

 

VIDEO: Goran Višnjić na predstavljanju Rimčevog robotaksija

Ključne riječi

Komentara 3

LG
LG24Zg
15:52 04.07.2024.

Što nisu Slavica Radić i Borna Rajić najbogatije Hrvatice???

RA
racman
14:21 04.07.2024.

Dva su preminula, tko je sljedeći?

NE
nemanatrag
12:00 04.07.2024.

O takvima snimaju filmove noir....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije