Ponajbolji zagorski vinogradari koji su ponešto grožđa u svojim trsjima ostavili i za kraljicu vina - ledenu berbu, napokon su dočekali svoje. Naime, zahlađenjem, u posljednjih nekoliko dana stvorili su se uvjeti da konačno poberu ono što su na jesen ostavili i do sada mrežama štitili od ptica.
Šećeri idealni
Jučer ujutro, već u šest sati, u trsje je na minus sedam u berbu sa svojim susjedima i prijateljima krenula i obitelj Petrišić iz Klanjca - glava obitelji Ivan - Keko, supruga Ljubica te sinovi Filip, Marko i Ivan. Od oko devet tisuća čokota koje imaju na klanječkim bregima, te još oko dvije tisuće koje posjeduju u susjednoj Sloveniji, za ledenu berbu ostavili su 320 trsova traminca.
- Godišnje proizvodimo oko 15 tisuća litara rajnskog rizlinga, graševine, sauvignona, traminca te crnih sorti frankovke i cabernet sauvignona. Prošle godine prvi put imali smo kasnu berbu i proizveli oko 130 litara vina. S tim vinom osvojili smo zlatne medalje u Bedekovčini i Krapini te zlatnu diplomu na izložbi vina sjeverozapadne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini. Ove godine pokušat ćemo i s kategorijom više - ledenom berbom. S ovih 320 čokota dobit ćemo nešto više od 40 litara vina - rekao je Keko Petrišić. Inače, nakon što se bere na temperaturama ispod ništice, grožđe se vani odmah mora i muljati te isprešati.
- Zbog tople zime ove godine uvjeti i nisu bili baš najidealniji za ledenu berbu i s njom se dosta kasnilo. Stoga je i količina mošta bila nešto manje. No, mošt ipak ima 128 eksla sladora, što je idealno. Mošt će sada na taloženja, za dva, tri dana u njega idu kvasci i tada će na fermentaciju koja će potrajati dva do tri mjeseca. Nakon toga ide na dozrijevanje, a za filtriranje i tržište će biti spremno tek za oko godinu do godinu i pol dana - ističe Petrišić.
Prođa samo za najbolje
Inače, cijena male butelje ledene berbe od 2,5 decilitara iznosi oko 150 kuna, kasna berba nešto je jeftinija i bočica od 0,375 litara dostiže cijenu od 50 do 60 kuna. - Ulaskom u EU i mi u Zagorju moramo postati svjesni da će samo najbolja roba imati prođu. Stoga se definitivno umjesto kvantitete, moramo okrenuti kvaliteti. Iz godine u godinu, morat ćemo i mi u trsjima ostavljati sve više kvalitetnih predikatnih vina - rekao nam je Petrišić. Inače, danas će u ledenu berbu i druga poznata klanječka vinarska obitelj Sever koja je ostavila blizu tisuću trsova.
obično preseravanje