Ukradeni Ilok

Priča o ljudima koji su i u vrijeme progonstva živjeli sa svojim gradom

Nikolina Vuković
Foto: Vedran Balen
13.10.2014.
u 10:05

Nikolina Vuković, studentica prve godine diplomskog studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dobila je prvu nagradu slavonske podružnice Hrvatskog instituta za povijest za svoj rad "Ukradeni grad", koji zapravo predstavlja potresno svjedočanstvo o progonstvu i stradanju stanovnika Iloka.

Grad nisu samo zgrade i temelji, grad su njegovi ljudi. Svojom pričom željela sam reći da je tim ljudima netko ukrao njihov grad, ali taj grad je i unatoč tome i dalje funkcionirao izvan svojih granica i samim ostao živ – kaže Nikolina Vuković iz Velike kod Požege.

Ova studentica prve godine diplomskog studija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dobila je prvu nagradu slavonske podružnice Hrvatskog instituta za povijest za svoj rad "Ukradeni grad", koji zapravo predstavlja potresno svjedočanstvo o progonstvu i stradanju stanovnika Iloka. Iako nema nikakve veze s Ilokom, odlučila se na tu temu zato što ju je ganula tragična sudbina ljudi iz tog malog srijemskog gradića koji je prvi doživio masovan egzodus u Domovinskom ratu.

- Prognanička tema još uvijek je nedovoljno istražena u hrvatskoj historiografiji, pa sam je ja svojim radom željela približiti mladim povjesničarima – kaže Nikolina, čije je istraživanje najvećim dijelom temeljeno je na arhivskim izvorima iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra te na onodobnom tisku. Mlada je studentica 22 kartice teksta ispisala lijepim i jasnim stilom, u kojem se osjetila njezina emocionalna povezanost i solidariziranost s ljudima čije je potresne priče proučavala mjesecima.

- Uvjeti smještaja prognanih Iločana bili su doista teški, jedna obitelj od osmero članova sedam je godina živjela na petnaest kvadrata, ali oni su i u progonstvu nastavili njegovati svoje obilače poput vinogradarstva ili svinjokolje. Nikada nisu klonuli duhom i to me je fasciniralo – zaključila je mlada Veličanka, čiji će rad biti objavljen u idućem broju znanstvenog časopisa Scrinia Slavonica.

>> Ovo su heroji županjske Posavine: Riskiraju živote kako bi spasili unesrećene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije