06.06.2014. u 12:15

Eduardo je u reprezentativnoj karijeri sam zabio gotovo kao cijela njegova konkurencija zajedno!

Pripreme u Bad Tatzmannsdorfu i utakmica protiv Malija dale su nagovijestiti da izbornik Niko Kovač baš i ne računa ozbiljno na Eduarda da Silvu. Hrvatski napadač brazilskih korijena, prema izvještajima onih koji su pratili pripreme, ne kotira dobro u izbornikovim planovima, a to je u prijateljskoj utakmici mogao zaključiti i običan laik. Dudu je, naime, dobio tek posljednjih 15 minuta, a u igru je ušao tek kao peti napadač.

Jasno je da je konkurencija u napadu vrlo jaka, ali mišljenja sam da Eduardo, drugi najbolji strijelac Hrvatske u povijesti,  zaslužuje više poštovanja. Možda sam u cijeloj priči i malo subjektivan jer Eduardo je moj ljubimac, igrač za kojeg sam vjerovao da će biti u samom svjetskom vrhu, i zbog toga nikada neću oprostiti Martinu Tayloru! Jasno je da je Dudu nakon te stravične ozljede slabiji igrač nego ranije, ali mislim da još nije za staro željezo. Ja sam jedan od onih kojima bi on igrao i "s jednom nogom" jer takvog golgetera nemamo još od doba kada je Davor Šuker prestao igrati.

No, da sve ne bi ostalo samo na osobnom dojmu, zavirio sam u statističke knjige i došao do zanimljivih saznanja. Eduardo je u reprezentativnoj karijeri sam zabio gotovo kao cijela njegova konkurencija zajedno! Mandžukić, Olić i Jelavić (Rebića ne računam jer je tek došao u reprezentaciju i odigrao samo 3 utakmice) kombinirano su postigli 36 pogodaka za Hrvatsku, a Eduardo sam čak 29! Njima je za to trebalo 169 utakmica, a Duduu čak 108 utakmica manje! No, nije tu kraj. Na ovo bi mi mnogi uzvratili da Eduardo više nije onaj stari, ali ni to nije posve točno.

11. veljače 2009. godine Hrvatska je u prijateljskoj utakmici pobijedila Rumunjsku 2:1, a Eduardo je odigrao pola sata. Bile su mu to prve minute nakon ozljede, a nije se upisao u listu strijelaca. Od toga dana pa do danas za Hrvatsku je zaigrao u 40 utakmica i postigao 16 golova, a s tim učinkom najbolji je naš strijelac u tom razdoblju. Mandžukić je otada odigrao 45 utakmica i 12 puta bio strijelac, Jelavić 31 utakmicu, a zabio pet pogodaka, dok je Olić zaigrao 28 puta i sedam se puta upisao u listu strijelaca. No, ne samo da je najbolji strijelac u tom razdoblju, već je i daleko najefikasniji.

Naime, od 2009. do danas odigrao je 2119 minuta (u prosjeku 52 minute po utakmici), a za pogodak mu je trebalo u prosjeku 132 minute. Mandžukić je odigrao 2996 minuta ( 66 po utakmici) i zabija svakih 250 minuta, Olić je odigrao 1733 minute (61 po susretu) i zabija svakih 247 minuta, dok je Jelavić dobio najmanju minutažu. On je odigrao 1100 minuta (34 u prosjeku), a mrežu je tresao svakih 220 minuta!

A mogli bismo pobiti i tezu da su Eduardovi golovi prošlost. Ako u obzir uzmemo razdoblje nakon posljednjeg velikog natjecanja, Eura 2012. godine, Eduardo je postigao šest pogodaka, Mandžo pet, Olić tri, a Jelavić dva.

Dakle, kad se sve zbroji, Eduardo nikada nije iznevjerio Hrvatsku, on je i dalje onaj stari, ali mu treba dati više prilika. Jasno da o svemu odlučuje i klupska sezona, a tu su Mandžukić i Olić nedodirljivi, ali ni Eduardo nije bio loš posebno u proljetnom dijelu. U cijeloj sezoni u 30 je nastupa zabio 13 golova, ali uz malu minutažu. Odigrao je svega 1222 minute pa ispada da mu je za pogodak trebalo u prosjeku 94 minute. Mandžukić je, pak, imao sjajnu sezonu i najbolji je naš napadač, postigao je 26 pogodaka, ali je odigrao 3311 minuta. Za pogodak mu je trebalo 127 minuta.

Na kraju bih dodao još samo nešto; žalosno je da takav igrač poput Eduarda, koji je rasni strijelac, još nije u potpunosti doživio draž velikih natjecanja. Na SP 2006. godine Cico ga nije vodio, uoči EP-a 2008. se ozlijedio, 2010. se nismo plasirali, a 2012. Slaven Bilić nije mu previše vjerovao pa je odigrao svega 17 minuta! Možda je SP u njegovu rodnom Brazilu prilika da njegova priča završi happy endom. Zaslužio je!

>>Brazilci nikad nisu čuli za 'brazilske Hrvate' Dudua i Sammira

Komentara 8

CI
Cicipici
13:21 06.06.2014.

Neka kaze tko sta hoce, ali......ovoga puta autor teksta je potpuno u pravu. Ne samo da je Edouardo redovito zabijao za Hrvatsku, nego je i jedan od rijetkih igraca koji su se uvijek "trudili" na terenu, pa cak i ondaa kada nam nije islo. I jos nesto....pogledajte sta kazu statistike kada je rijec o "odlucujucim" golovima i vidjeti cete da je Eduardo cesto "zabijao" kada je trebalo... Potpuno se slazem da je zasluzio malo vise "povjerenja" i minuta igre.

Avatar rajetin
rajetin
13:24 06.06.2014.

I ja cijenim i volim Eduarda. Sve statistike koje navodi autor su točne. Eduardo bi trebao imati svoju ulogu, ali ključni čovjek je Mandžukić, zatim Olić i Perišić (moja opcija za tekmu protiv Brazila), tek onda Eduardo, ovisno o sustavu. Jelavića treba dobro odmoriti, najbolji je kada je na klupi, što duže to bolje. Rebić? Možda, ako zbog ozljeda ne bude boljih opcija. Ali Nikicu definitivno treba odmarati. To je jedan prosječni balvan kojemu se posrećilo nekoliko golova, što je uspio dobro unovčiti.

SA
SI aka SI
13:36 06.06.2014.

ako možda ne može u prvih 11 pored Olića i Mandžukića, svakako je 100% bolji igrač od Jelavića. I da- on je prva špica, čovjek šesnaesterca, sa šukerovskim instinktom za gol, jedini naš napadač koji ima i dribling i tehniku, pa čak zabija i glavom što se predstavlja kao Jelavićeva prednost. I koju god taktiku igrali, ili je blizu prvih 11 ili kao u utakmici protiv Brazila gdje nema Mandžukića u prvih 11. Ako ćemo imati 2-3 šanse i polušanse, on je jedini koji takve pretvara u golove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije