ISTRAŽIVANJE

Ajaxov kapetan je najbolji strijelac na svijetu

09.11.2008.
u 13:36

Klaas-Jan Huntelaar je prema istraživanju Instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) najučinkovitiji strijelac u 60 najboljih svjetskih ligaških natjecanja za 2008. godinu. Taj nogometaš Ajaxa i nizozemske nogometne reprezentacije, postigao je 33 pogotka u 34 nastupa. Huntelaar je rođen 12. kolovoza 1983. u malom selu Voor-Dremptu, no uskoro njegova obitelj seli u Hummelo.

Slijedeći primjer svoja dva starija brata, Klaas-Jan je u dobi od pet godina počeo igrati za mjesni nogometni klub. Svoj prvi profesionalni ugovor je potpisao 1994. godine, za drugoligaški klub De Graafschap.

U prve dvije sezone je igrao na mjestima lijevog braniča, lijevog krila, ofenzivnog veznog, pa čak i vratara, sve dok se nije učvrstio kao napadač. Na tom je mjestu postigao 64 pogotka za niže kategorije, čime je privukao pozornost PSV Eindhovena u koji je prešao u lipnju 2000.godine. Igrajući za juniorsku momčad PSV-a, postiže 26 pogodaka u 23 utakmice, čime postaje prvi strijelac juniorske lige.

To ga iduće sezone odvodi u seniorsku momčad kojoj je bio trener Guus Hiddink. U njoj nema previše uspjeha, razlog tomu je i dolazak Mateja Kežmana koji je bio doveden kao veliko i skupo pojačanje. Huntelaar je imao samo jedan nastup i to ulaskom s klupe.

Godine 2003. je otišao na posudbu u svoj bivši klub De Graafscap, koji je tada postao prvoligaš. Posudba se nije pokazala uspješnom, Huntelaar je imao samo devet nastupa bez pogodaka, klub je ispao iz lige i nije želio produljiti ugovor s njime. Nakon toga je posuđen povratniku u drugu ligu AGOVV Apeldoornu, gdje postiže 25 pogodaka i postaje prvi strijelac i igrač godine druge nizozemske lige. Te sezone njegov stil je uspoređivan sa stilom Fernanda Morientesa.

– Nakon brižnog promatranja Morientesa, zaključio sam da je to istina. Imamo mnogo sličnosti. On je napadač sa sjajnom vizijom. Ima dobru igru glavom, često traži dobru mjesto blizu vrata i igra više tehnički nego na snagu. To je način na koji i ja igram – kazao je Huntelaar.

Na kraju sezone se vraća u PSV koji je bio zainteresiran za produljenje ugovora, no Huntelaar ne zaboravlja neigranje i skitanje po posudbama, pa ga odbija. Situaciju je iskoristio Heerenveen koji je u sezoni 2004./05. platio 100.000 eura odštete i potpisao s njime ugovor na tri sezone.

Sad mu karijera kreće uzlaznom putanjom, bez ikakvih oscilacija (postiže 41 pogodak u 60 utakmica), što se odražava i na njegovoj volji za radom. Zahtijevao je rad na svojim slabim fizičkim stranama igre, posebice jače treninge brzine, rada nogu i snage. U Heerenveenu je ostao samo sezonu i pol, zbog velikog zanimanja klubova poput AZ Alkmaara, Feyenoorda i njemačkog HSV-a.

Ipak ga u zimskome prijelaznome roku sezone 2005./06. Ajax otkupljuje za devet milijuna eura i s njime potpisuje ugovor na četiri i pol godine. To je postao drugi najveći prijelaz u povijesti nizozemske lige nakon onoga Mateja Kežmana iz beogradskog Partizana u PSV Eindhoven (deset i pol milijuna eura).

Mjesec dana nakon svog debija za novi klub postiže svoj prvi pogodak i to u pobjedi 3:0 nad Heerenveenom. U vrlo kratkom roku Ajaxu se pokazao kao uspješno ulaganje. Tome pridonose i nagrade za talenta godine nazvane po imenu Johana Cruijffa i imenovanje za Ajaxova igrača godine iste sezone.

Uskoro je stalni igrač u momčadi, te u sezoni 2006./07. dijelio kapetansku vrpcu s Jaapom Stamom, a ove ga sezone trener Marco van Basten imenuje prvim kapetanom. Svoj je stoti pogodak za Ajax postigao 25. rujna 2008. godine, a ako ovako nastavi, uskoro će doći do granice od dvjesto pogodaka u svojoj profesionalnoj karijeri.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije