AUSTRALIAN OPEN

Ljubo i Roger u epskoj bitki – kako s trona srušiti Novaka

Roger Federer
25.01.2016.
u 18:10

'Znam da je mnogo igrača željelo da dobijem ovaj meč. Puno bi se tenisača bolje osjećalo da je Novak ispao'

Sjajni francuski tenisač Gilles Simon, koji je spektakularno izmučio Novaka Đokovića u osmini finala Australian Opena odvevši ga u peti set (Novak je pobijedio sa 6:3, 6:7, 6:4, 4:6, 6:3), izrekao je veliku istinu nakon meča.

– Znam da je mnogo igrača željelo da dobijem ovaj meč. Puno bi se tenisača bolje osjećalo da je Novak ispao – kazao je Simon.

U toj izjavi mogao se, primjerice, prepoznati još uvijek najbolji igrač svih vremena Roger Federer, kojega novi vjerojatni sraz s Đokovićem čeka u polufinalu Melbournea. Pod uvjetom da Federer u četvrtfinalu preskoči Čeha Tomasa Berdycha, a Đoković ‘japansku bubu’ Keija Nishikorija (pobjednika nad Tsongom 3:0).

Nije imao protuigru

Zašto bi Federer, čiju je moć osjetio Belgijac Goffin, priželjkivao Novakov rani poraz? Naprosto zato što, u kakvoj god formi Đoković bio, Federer još od 2012. godine (Wimbledon) nije pronašao protuigru za Srbina na Grand Slamu, a na Australian Openu još od daleke 2007. godine.

Je li onda ovo možda prijelomna godina za Švicarca? Sudeći po jučerašnjim izdanjima dvojice velikih suparnika, sigurno se ima pravo nadati. Naime, Novak Đoković bio je toliko frustriran mučenjem sa Simonom da je u jednom trenutku četvrtoga seta najprije pogledom prostrijelio svoga trenera Borisa Beckera, a onda sočno opsovao u njegovu smjeru. Kao da je veliki Becker bio kriv za Novakovu tenisku mizeriju protiv žilavoga Gillesa.

Ipak, u petom setu Srbin je smogao snage za novi uzlet i pobjedu, ali u tom meču nije ni izbliza izgledao nedodirljivo i moćno.

– U prošlosti, pogotovo na Australian Openu, osvajao sam titulu kada sam imao barem jedan ovakav meč. Tako gledam na ovu pobjedu, kao nešto što se moralo dogoditi i što moram prihvatiti, ali moram reći kako sam vrlo nezadovoljan svojom igrom. Mnogo pogrešaka, nekarakterističnih za mene, ali dobro, postoje i takvi dani u sportu – kazao je Đoković.

Za razliku od Đokovića, Roger Federer prošetao se u četvrtfinale slomivši Belgijca Davida Goffina za sat i pol igre sa 6:2, 6:1, 6:4. Rogerov 47. četvrtfinale na Grand Slamu i 12. u Melbourneu. Meč protiv Belgijca okončao je 15 minuta iza ponoći.

Teniska poezija, vrhunska forma velikoga Švicarca možda je i zasluga njegova novoga trenera Ivana Ljubičića. Čovjeka čiji bi savjeti Federeru trebali pomoći u sad već epskoj bitki za prevlast u tenisu protiv Novaka Đokovića.

– Ivan je do sada jedini moj trener protiv kojega sam igrao na Touru. Dobro se poznajemo, on dobro poznaje momke na Touru i sigurno mi može pomoći – kazao je Federer kojega je nakon meča s Goffinom intervjuirao Jim Courier.

Mirka je šefica u kući

Komentator Eurosporta također je naglasio važnost Ivanova prisustva u Federerovu stožeru. Tvrdi kako Ljubičić teško u teniskom smislu može utjecati na Federerovu igru, osim možda u izvedbi i odabiru vrste servisa, ali može puno pomoći u skautiranju suparnika i pripremi mečeva.

A kad je u pitanju hijerarhija u Rogerovu stožeru, koliko god Ljubičić bio značajan i potreban, šefica kuće još uvijek je – Mirka Federer.

– Znam Berdycha dugo, više je od deset godina na Touru. Igrali smo velike mečeve, posebno na Olimpijskim igrama i Wimbledonu. Pobijedio sam ga na nekim velikim turnirima, ali mu ova podloga odgovara. Obožava igrati u Melbourneu što je pokazao i prošle godine kada je pobijedio Rafu Nadala – najavio je Federer meč protiv Čeha, protiv kojega u međusobnim ogledima vodi 15:6.

>> Tony Roche: Nije mi jasna Federerova ideja s Ljubičićem

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije