Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprodano prvo izdanje

Autor Zajecove biografije: Ćiro je zadovoljan, a knjigu mnogi kupuju za poklon

storyeditor/2022-05-12/PXL_240322_92671009.jpg
Sanjin Strukić/PIXSELL
13.05.2022.
u 21:24

– Neću reći da nisam imao velika očekivanja od ove knjige, na kraju krajeva iza nje je godinu dana detaljnog rada i razgovora s 97 sugovornika te više od 100 iskorištenih arhivskih članaka koje sam ručno mora vaditi iz arhive. Ali da će imati ovakav odjek i prodaju, nisam baš očekivao jer poznato je da Hrvati baš ne čitaju -priča nam autor knjige Sanjin Španović

Osim Večernjeg lista, jedan od većih obola obilježavanju 40 godina Dinamova naslova 1982. godine dala je i objava biografije Velimira Zajeca, kapetana te generacije, koju je napisao Sanjin Španović. Nekadašnji novinar i Večernjeg lista, za koji je izvještavao između ostalog i iz Južne Amerike te s Bliskog istoka, na 480 stranica iznio je ne samo priču o Zajecu nego i priču o 1982. godini, a i o mnogim događajima u povijesti Dinama, otkrivši pritom mnoge nepoznate detalje.

Knjiga "Zeko – biografija Velimira Zajeca" u izdanju naklade Studio Moderna prodana je dosad u 1600 primjeraka, a prva naklada je rasprodana, priča nam autor knjige Sanjin Španović.

– Neću reći da nisam imao velika očekivanja od ove knjige, na kraju krajeva iza nje je godinu dana detaljnog rada i razgovora s 97 sugovornika te više od 100 iskorištenih arhivskih članaka koje sam ručno mora vaditi iz arhive. Ali da će imati ovakav odjek i prodaju, nisam baš očekivao jer poznato je da Hrvati baš ne čitaju.

Iskreno će reći da se tek tjedan dana nakon velike promocije knjige u Kazalištu Komedija napokon uspio naspavati i doći k sebi, ali svako malo mu dolaze poruke zainteresiranih za knjigu, kao i pozivi za daljnje promocije.

– Najljepši je osjećaj kada mi netko kaže da je, nakon što je pročitao knjigu, kupio još jedan primjerak nekome za rođendan ili neku drugu prigodu. Prelijepo je čuti da je ljudi poklanjaju. Također, predivan je kompliment kad mi čitatelji kažu da ne mogu prestati čitati, da stalno žele čitati dalje. Veliki Miro Rede me je dan nakon promocije nazvao oko tri sata poslijepodne i rekao da ju je od sedam ujutro pročitao. Kazao je da mu je knjiga sjajna i da je uživao u njoj te da je sutra namjerava još jednom proći. Zaista je predivno čuti takvo što od doajena sportskog novinarstva – kaže Španović.

Komplimente je dobio i od legendarnih članova Dinama 1982. – Marka Mlinarića, Stjepana Deverića i Željka Hohnjeca, ali zasad samo za program promocije knjige.

– Izgleda da je nisu još pročitali, čekam da jave dojmove, ne sumnjam da ću dobiti i po prstima za nešto od njih. Ćiro je naravno pročitao poglavlje o 1982. godini i javio je da je zadovoljan – kroz smijeh će Španović.

Priznaje da se na 480 stranica potkralo i nekoliko pogrešaka te da ih za drugo izdanje trenutno ispravlja. Kao i dosadašnjih 1600 primjeraka, i novo izdanje će se moći kupiti na nekoliko lokacija i putem interneta, odnosno web-stranice www.zajec5.com na kojoj uskoro planira objavljivati i prigodne blogove.

Zanimljivo, unatoč primamljivoj temi knjige i mogućnosti da "razotkrije" Velimira Zajeca, Španović se odlučio za relativno nepoznatu i malu izdavačku kuću, a knjiga još uvijek nije dostupna u većim knjižarama.

– Tek ćete čuti za Studio Modernu. Nisam ni sekunde požalio što sam od nekoliko ponuda izabrao njih. Mali su, ali moćni, napravili smo pravi premium proizvod koji vrijedi svake kune. Što se tiče knjižara, s nekima još pregovaramo, a nekima smo se zahvalili. Ne mogu prihvatiti činjenicu da traže gotovo polovicu ili čak polovicu prihoda od onoga na čemu sam temeljito radio godinu dana, a još traže da ih se kreditira. Više od toga smeta mi to kako su se postavili i otvoreno zamjeranje što se koriste kanali prodaje mimo njih. Ali ima i sjajnih knjižara s kojima smo se brzo dogovorili. Knjižara Rockmark koju je i Zajec došao posjetiti dosad je prodala više od stotinu primjeraka, od toga neke i s njegovim potpisom i ostvarili smo sjajnu suradnju. Također, lijepo ide prodaja putem interneta, a uskoro krećemo i s promocijom po drugim gradovima – kaže Španović.

Knjiga se može kupiti i u Bad Blue Boys Fan Shopu u Ilici 37, knjižari Rockmark (ispod NSK-a) i u Muzeju Dražena Petrovića (kod ulaza u Ciboninu dvoranu).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije