Poljska - Rusija 1:1

Błaszczykowski spriječio Ruse da prvi osiguraju četvrtfinale

poljska - rusija (1)
Reuters/Pixsell
Autori: Karlo Ledinski, luc
12.06.2012.
u 20:32

Pogodak Poljskoj Alanu Džagojevu već je treći na prvenstvu, a za to su mu trebala minimalna tri udarca na suparnička vrata.

Nogometaši Rusije propustili su postati prva momčad koja je osigurala prolaz u četvrtfinale Eura. U jučerašnjoj utakmici s Poljskom vodili su 1:0, no Poljaci su, nošeni domaćom publikom, uspjeli izjednačiti na 1:1.

Prvu veliku priliku propustli su Poljaci, kada je Malafejev krajnjim naporom ukrotio udarac Obraniaka. Ipak, poveli su Rusi golom Džagojeva u 37. minuti. Napadaču CSKA to je bio već treći pogodak na prvenstvu. Poljacima je i drugi remi na prvenstvu donio kapetan Blaszczykowski, koji je sjajnim udarcem izvan šesnaesterca u 56. minuti zabio za konačnih 1:1.

Utakmici je prethodio veliki sukob poljskih i ruskih navijača, u kojem je ozlijeđeno 50-ak osoba, od toga 10-ak teže. U medijima se čak pojavila informacija da je jedan navijač i smrtno stradao! Ulice Varšave cijeli su dan izgledale kao ratna zona. Tučnjave su počele od samoga jutra, a najveća se dogodila kada su ruski navijači u čast Dana ruske nezavisnosti marširali središtem Varšave. Poljacima se to nije svidjelo, pa su ih žestoko napali.

– Nismo mogli dopustiti da Rusi s komunističkim obilježjima marširaju našim gradom – poručili su poljski huligani.

Inače, niti osmu utakmicu na Europskim prvenstvima nogometaši Rusije nisu pobijedili domaću momčad - pet puta su izgubili, a triput remizirali. Također, Rusija je propustila prvi put nakon Svjetskog prvenstva 1966. godine krenuti u veliko natjecanje s dvije pobjede.

Pogodak Poljskoj Alanu Džagojevu je već treći na prvenstvu, a zanimljivo je da su mu za to trebala minimalna tri udarca u okvir suparničkih vrata. Zaista je nepogrešiv...

Ruski izbornik Dick Advocaat je pak propustio ostvariti satisfakciju za davnu 1978. godinu. Naime, tada je u dresu Chicago Stinga izgubio od Los Angeles Aztecsa (1:2), čiji je ponajbolji igrač bio sadašnji poljski izbornik František Smuda. Morat će Advocaat pričekati neku novu šansu.

- Možemo biti zadovoljni, za potpunu sreću nedostaje samo pobjeda nad Rusima. No, sad smo puni samopouzdanja i čekamo posljednju utakmicu u skupini u kojoj želimo izboriti prolazak u drugi krug - rekao je kapetan Blaszczykowski.

Pitali su kapetana o situaciji u svlačionici na poluvremenu.

- Vidjeli ste našu reakciju nakon poluvremena, uspjeli smo se podići i izjednačiti. Čak i u prvom dijelu, najviše smo problema imali u prekidima. Još uvijek smo u igri, htjeli smo pobijediti, naravno, ali ovo je jako dobar rezultat za nas. Rusija je dobra. Sad čekamo utakmicu sa Češkom. Umorni smo, ali sretni i imamo tri dana kako bismo se odmorili i pripremili za zadnje kolo - rekao je strijelac gola za Poljsku i komentirao nerede u gradu.

- Bio sam usredotočen samo na utakmicu i nikakve informacije o tome što se događa u gradu nisu došle do nas.

Zašto ste mijenjali Obraniaka? Što kažete na njegovu reakciju?, bilo je pitanje upućeno izborniku Františeku Smudi.

- To morate pitati njega zašto je bio ljutit.

Imate li scenarij za utakmicu sa Češkom koju morate pobijediti? Je li vam otvoreni krov više odgovarao?

- Danas smo imali puno više kisika, mogli smo više trčati. Što se utakmice sa Češkom tiče, moram čekati vijesti što je s našim ozlijeđenim igračima. Tek sutra popodne znat ću na čemu sam, nakon što mi liječnici podnesu izvještaj - rekao je Smuda.

Hoće li biti posljedica po Obraniaka, koji je ljutito napustio teren zbog zamjene?

- Ne želim to komentirati, zaista to ne želim komentirati - rekao je Smuda.

Tijek utakmice možete pogledati u našem LIVE-BOXU.

Komentara 20

OB
-obrisani-
21:44 12.06.2012.

ne znam za koga bih navijao....rusi su mi "braća" a poljaka mi je žao zbog ruskog ponašanja u istoriji..... poljska u mome srcu.....u mome srcu mazurka neka bude nerešeno.....

RA
rassol
22:13 12.06.2012.

Uvjek protiv vlaha i pravoslavaca....

LC
luka_cro
21:14 12.06.2012.

Dobra je igra Rusije, ali bi volio da braca Poljaci pobjede!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije