Hladno u Walesu

Bellamy: Svaku utakmicu igramo za pokojnoga Garyja Speeda

'Wales\' Hal Robson-Kanu (3rd R) celebrates with his team mates after scoring a penalty kick against Scotland during their 2014 World Cup qualifying soccer match at Hampden Park stadium in Glasgow, Sc
'DAVID MOIR'
25.03.2013.
u 15:00

Izbornik je igrao protiv Štimca, a kao trener bio je omiljeniji u Grčkoj nego što je kod kuće. Čim s reprezentacijom preleti La Manche, dobije po lampi...

Gareth Bale odradio je jučer poslijepodne trening, izdržao je sve napore, i konkurira za sastav. A velška je reprezentacija smještena u Cardiffu, te u 50-ak kilometara udaljeni Swansea dolazi na dan utakmice.

Na jugozapadu Otoka, u drugom po veličini velškom gradu Swanseau (ili na velškom jeziku Abertaweu), u čijoj regiji živi oko 240.000 stanovnika, ni traga "Sibiru" sa sjevera Engleske. Nema snijega, a temperatura se vrti između 2 i 5 stupnjeva Celzijevih, uz jak vjera koji pojačava osjećaj hladnoće.

Ratnički pristup

Hrvatska će biti prva reprezentacija koja će u ovim kvalifikacijama istrčati protiv Walesa na stadionu Liberty, prva koja će doživjeti pravi pritisak domaće publike željne pravoga spektakla. Velšanima su krila narasla nakon pobjede nad njihovim mušterijama Škotima (dvaput ih pobijedili sa po 2:1) i utakmicu protiv Hrvata čekaju u posebnom raspoloženju. Ne samo zbog kvalifikacijske premijere na Libertyu, nego i zbog posebnih emocija koje nosi svaki njihov nastup. O tome je govorio bivši Liverpoolov napadač, danas igrač Cardiffa, Craig Bellamy:

- Ovu momčad stvorio je sjajni, neponovljivi čovjek i trener Gary Speed. U svakoj utakmici mi predstavljamo njega i njegove ideje, igramo nogomet baš kako bi on to želio. I zato me pobjeda nad Škotima učinila osobito ponosnim, jer smo je ostvarili slijedeći Garya - kazao je Bellamy, koji od listopada 2011. godine nije igrao za reprezentaciju.

I sraz u Swanseaju proteći će u znaku sjećanja na nekada briljantnoga nogometaša, jednog od najomiljenijih velških igrača u povijesti. Dovoljno je da se na video-zidu pojavi Speedova slika i Velšani će letjeti po travnjaku. Koliko god domaćin bio limitiran kvalitetom, osobito jer nema Ramseya, taj njihov ratnički pristup ne smije se podcijeniti. Sjetimo se samo kako je u Walesu, na ključnom koraku u pohodu na EP, na minu naletio Cico Kranjčar s Crnogorcima.

Vodio i Sociedad

Gary Speed, nekadašnji Marićev i Bilićev suigrač u Newcastleu i Evertonu, vodio je Velšane prije Chrisa Colemana. Posljednji je put, prije tragičnog svršetka u 42. godini, na klupi sjedio protiv Norveške, 12. studenoga 2011. godine, i pobijedio s 4:1. Dva tjedna poslije te utakmice i jutro nakon gostovanja na BBC-ju, supruga ga je pronašla obješenog u garaži.

Velšani ne otkrivaju hoće li Gareth Bale biti spreman za utakmicu s Hrvatskom. Iako je sam Bale najavio kako bi trebao biti u redu i da je pobijedio virozu, izbornik Coleman još je rezerviran.

Kao igrač Blackburna, Chris je nekada u premierhipu igrao protiv Štimčeva Derbya, a ima mnogo više trenerskoga iskustva od Igora. Osim klubova u Engleskoj, vodio je Sociedad i grčku Larissu, gdje su ga navijači obožavali, dok kao izbornik Walesa i ne uživa osobitu popularnost. Čim je s reprezentacijom preletio La Manche, dobio je po lampi... Gledajući u snimci onu nemoć Srba u Maksimiru, Colemanu se zasigurno otelo: "Bože, od koga sam ja dobio šest komada..."

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:15 25.03.2013.

Pazite na Gareth Bale i njegovo centriranje pred gol! Ali možete to vi, samo budite vatreni! U boj, u boj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije