Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Olimpijske kvalifikacije

Beram prošla dva kola, Pratljačić uvjerljiv, olimpijskim medaljašima novčane nagrade

29.05.2024.
u 15:32

Zadavši novi nizak udarac Međunarodnom olimpijskom odboru, Umar Kremljev, predsjednik Svjetskog boksačkog saveza, objavio je da će svakom olimpijskom pobjedniku pripasti 100 tisuća USD

Luka Pratljačić, hrvatski prvak u superteškoj kategoriji, uspješno je započeo svoj nastup na kvalifikacijskom turniru za nastup na Olimpijskim igrama. Na natjecanju koje se održava u Bangkoku, 26-godišnji Osječanin je, uz jedan nokdaun, jednoglasnom odlukom bodovnih sudaca pobijedio predstavnika Mauricijusa Josepha Kennedyja St. Pierrea.

Da bi se plasirao na Olimpijske igre, Luka mora pobijediti još i ukrajinskog prvaka Lovčinskija a potom još jednu borbu kako bi ušao među četvoricu najboljih koji će kući s olimpijskim vizama.

A samo na dva koraka do olimpijske vize stigla je i Sara Beram (60 kg) koja je najprije pobijedila Japanku Taguchi a onda i nadboksala Slovakinju Jedinakovu, bivšu prvakinju Europe do 22 godine te se tako plasirala u četvrtfinale. Da bi postala olimpijskom, Sara mora izboriti još dvije pobjede, četvrtfinale svakako a potom ili polufinale ili u borbi za treće mjesto.

VIDEO Željko Mavrović privatni je trener automobilističkog asa Martina Kodrića

A za sve one koji će nastupiti na ovoljetnim Olimpijskim igrama u Parizu iz Moskve je stigla jako dobra vijest. Naime, Umar Kremljev, predsjednik Svjetskog boksačkog saveza (IBA) objavio je da će svaki osvajač olimpijskog zlata biti nagrađen za 100 tisuća američkih dolara.

Doduše, od tog novca boksaču će pripasti 50.000 USD a po 25 tisuća podijelit će njegov trener i nacionalni boksački savez. Zapravo, ukupni fond nagrada bit će 3,1 milijuna USD i određenu novčanu nagradu dobit će i ostali osvajači olimpijskih medalja (50 tisuća za srebro i 25 tisuća za broncu).

- Mi želimo biti primjer za sve međunarodne sportske saveze kako bi trebali tretirati svoje prvake - naglasio je Chris Roberts, glavni tajnik IBA-e, svjetske federacije takozvanog olimpijskog boksa koju Međunarodni olimpijski odbor uopće ne priznaje radi problema s netransparentnim upravljanjem i financiranjem te etičkom problematikom.

Štoviše, dva posljednja olimpijska boksačka turnira (tokijski i ovaj pariški) organizira MOO i nemala je mogućnost, ako se Kremljov ne prestane inatiti, da će boks biti isključen iz olimpijske obitelji.

Naime, opće je mišljenje da je sve ovo što Kremljev, inače blizak suradnik ruskog predsjednika Putina, radi s novcem inače način inaćenja autoritetu Međunarodnog olimpijskog odbora.

No, takvo inaćenje se sportašima sviđa jer mnogi od njih u olimpijskoj ili svjetskoj medalji vide priliku za zaradu o kakvoj, dok su boksači amateri, mogu samo sanjati. A IBA će u naredne četiri godine u nagrade za boksače investirati čak 80 milijuna USD pa će tako na sljedećem muškom Svjetskom prvenstvu (2025.). biti podijeljen nagradni fond u visini 10,4 milijuna USD.

Inače, Svjetski boksački savez tako je krenuo stopama Svjetskog atletskog saveza (World Athletics) koji su prvi odlučili financijski nagraditi svoje ovoljetne olimpijske pobjednike i to s po 50.000 USD.

GALERIJA Pogledajte neke od najzanimljvijih trenutaka meča Usik i Fury

1/82

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije