21.02.2019. u 20:50
Pobjedu hrvatskom prvaku u sjajnom ozračju pred punim maksimirskim tribinama (25.860 gledatelja) donijeli su Oršić (15.), Dilaver (34.) i Petković (73.)

Dinamo je odigrao utakmicu za pamćenje, Dinamo je među šesnaest najboljih momčadi u Europskoj ligi! Češka Viktoria Plzen potopljena je baš kao što je prije više od dvadeset godina škotski Celtic za prvi plasman plavih u skupinu Lige prvaka. Momčad Nenada Bjelica nadvisila je Čehe baš u svim elementima i u petak u 13 sati saznat će suparnika u osmini finala.

U uzvratnoj utakmici nogometaši Dinama pobijedili su Viktoriju Plzen s 3:0 i nadoknadili 1:2 iz prve utakmice.

>> Pogledajte video: dinamovci slave veliku pobjedu

Oko 17 sati u Zagrebu je obično gužva, ljudi koji imaju sreću pa imaju posao u glavnom gradu, vraćaju se tada s posla. I obično je gužva iz središta prema rubnim dijelovima grada. No, jučer je bilo drukčije, gužva je bila prema centru, pa prema istoku. Igrao je Dinamo. Igrao je veliku utakmicu.

Zagreb je, pa i pristaše plavih iz cijele Hrvatske, 49 godina čekao da se dogodi to europsko proljeće. No, to se proljeće nije dogodilo samo od sebe, za njega su se borbom, htijenjem, disciplinom, radom i znojem izborili igrači Dinama zajedno sa svojim stručnim stožerom i Nenadom Bjelicom. Bilo je u Maksimiru puno većih klubova od Viktorije, ali rijetko je vladala takva strka za ulaznicama, svi su željeli vidjeti taj novi Dinamo koji više nije gubitnički.

Srušili neugodnu tradiciju

Doduše, nisu plavi u tom uzvrati imali lagani posao jer su si u stilu nekadašnjeg gubitničkog Dinama sami otežali život u prvoj utakmici. Prije tjedan dana u Češkoj imali su sve, imali su igru, kontrolu, imali su i vodstvo. I onda im se dogodilo da naprave dvije pogreške i prime dva pogotka, tako da su jučer morali ganjati taj 2:1 rezultatski minus, uz prepuni Maksimir. Imali su taj vjetar u leđa s tribina, ono što su generacije željele imati, imali su podršku i velike većine onih koji nisu imali privilegij biti među gotovo 30.000 gledatelja na oronulom Maksimiru.

Imali su protiv sebe, doduše, i tradiciju koja kaže da takav rezultat iz prve utakmice nikada nisu nadoknadili i prošli dalje. Imali su protiv sebe i ozbiljnog suparnika, što god tko mislio o Viktoriji, riječ je o ozbiljnoj momčadi koja nije morala čekati prezimljavanje kao ‘ozebli sunce’, već je to redovno uspijevala. I nije mijenjala momčad, ima njen trener Pavel Vrba sve te igrače već sezonama na okupu, mnogo je tu iskusnih 30-godišnja koji znaju kako se igraju takve utakmice.

>> Pogledajte video: Koreanci navijaju za Dinamo!

Za uzvratni susret Bjelica je imao tek jednu dvojbu, kako nije bilo Petra Stojanovića na desnom boku jer je u Češkoj skupio žuti karton koji mu je donio suspenziju, morao je odlučiti kome će povjeriti tu poziciju, univerzalnom Šitumu, pouzdanom Rrahmaniju i razigranom, ali neiskusnom Moharramiju. Odlučio se za Moharramija koji je protiv Belupa odigrao najbolju utakmicu u Dinamu. No, napravio je još jednu taktičku promjenu, zaigrao je s dva zadnja vezna, Ademijem i Šunjićem, pa je Gojak završio na klupi.

Čudni sudac potjerao Bjelicu

S druge strane Pavel Vrba morao je pronaći stopera, imao je samo jednoga, i to onog Pernicu koji je Dinamu u prvoj utakmici zabio dva gola i postao nenadani junak donijevši češkom klubu 2:1 pobjedu. Ostali su mu bili ozlijeđeni ili kartonirani, pa je na to poziciju postavio inače lijevog beka Limberskyja, a i Vrba je malo promiješao ‘karte’.

>> Pogledajte video: navijači napravili sjajno ozračje na tribinama

Dinamo je krenuo odlučno, hrabro je napao i već nakon 15. minuta stigao u vodstvo. Petković je čudesno okrenuo svog čuvara pa petom vratio u sredinu, Olmo pustio kroz noge, a Oršić zakucao pod prečku i Dinamo je u tom trenutku imao prolaz. I nisu plavi stali, pokazali su Česima koliko znaju biti opasni iz prekida.

Ubacio je Hajrović a na prvoj vratnici krasno skočio Emir Dilaver i zabio za 2:0, te još više 34. minuti otvorio vrata osmine finala koja je Olmo gotovo potpuno otvorio, no nešto je morao i gostujući vratar obraniti. No, i ovo je bilo poluvrijeme kakvo smo samo poželjeti mogli, osim što je čudni sudac u 42. isključio Bjelicu pa je do kraja trener plavih uz nas gledao što se događa na travnjaku.

U nastavku je Dinamo imao još nekoliko situacija u kojima je mogao ‘zacementirati’ pobjedu i prolaz, a eksplozija oduševljenja dogodila se u 73. minuti. Mislav Oršić povukao je po lijevoj strani, dodao Bruni Petkoviću koji je veličanstvenu igru okrunio tako lijepim pogotkom pod gredom da se Maksimir u tom trenutku spojio s vedrim nebom. Na semaforu je pisalo 3:0!

Češka Viktoria potučena je do nogu, igrači iskusnog stručnjaka Pavela Vrbe vjerojatno ni sanjali nisu da će se naći u takvoj situaciji petnaest minuta prije kraja.

U 86. minuti Viktorija je ostala s igračem manje, drugi žuti, odnosno crveni karton dobio je Limbersky.

Dinamo
Oršić 15', Dilaver 34', Petković 73'
3-0
Viktoria
Europska liga, 18.55, Maksimir
Kraj
Kraj (Kraj)

Hrvatski prvak nastavlja predivnu europsku priču. U uzvratnoj utakmici šesnaestine finala Europske lige nogometaši Dinama odigrali su odličnu utakmicu i pobjedom protiv Viktorije Plzen s 3:0 izborili sljedeću rundu natjecanja. U prvom susretu češka momčad je pobijedila s 2:1.

Pobjedu hrvatskom prvaku u sjajnom ozračju pred punim maksimirskim tribinama (25.860 gledatelja) donijeli su Oršić (15.), Dilaver (34.) i Petković (73.). U 44. minuti rumunjski sudac Istvan Kovacs isključio je Dinamova trenera Nenada Bjelicu.

U 86. minuti Viktorija je ostala s igračem manje, drugi žuti, odnosno crveni karton dobio je Limbersky.

Čarolija se nastavlja!

Zamjena
90' (Zamjena)

Rumunjski suci su produžili utakmicu šest minuta. Petković je izašao, a ušao je Andrić.

Zamjena
88' (Zamjena)

Orišić je izašao, a u igru je ušao Gojak.

Drugi žuti karton
86' (Drugi žuti karton )

Limbersky je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

Žuti karton
85' (Žuti karton )

Leovac je dobio žuti karton.

80'

Šunjić je izborio jednu loptu na sredini terena i sam se sjurio prema vratima Viktorije. Njegov udarac uspio je ukrotiti vratar gostujuće momčadi.

Gol
73' (Gol)

Gooool! Dinamo gazi Viktoriju. Plavi vode s 3:0 pogotkom Petkovića. Momčad Nenada Bjelice igra sjajno i još je jednom torpedirala obranu češkog prvaka!

72'

Sjajna atmosfera u Maksimiru. Tribine se tresu...

69'

Dinamo je bio blizu trećeg pogotka. Viktorijin vratar je pogriješio, a lopta je došla do  Moharramija. Branič plavih bio je previše ukoso i nije pogodio vrata češkog prvaka.

Zamjena
68' (Zamjena)

Izmjena i u Dinamu. Hajrović je izašao, a ušao je Moro.

67'

Nova izmjena u gostujućem sastavu, Chory je ušao umjesto  Beauguel.

Žuti karton
61' (Žuti karton )

Bakoš je dobio žuti karton.

61'

Nakon što je Dinamo propustio sjajnu priliku, a Oršićev pokušaj završio u bloku, češki je prvak povukao kontranapad. Ipak, Dilaver je otklonio opasnost.

Zamjena
57' (Zamjena)

Zamjena kod Viktorije. Bakoš je ušao umjesto Horave.

57'

Nogometaši imaju veliku podršku s tribina. Navijači ne prestaju bodriti plave, koji i u nastavku igraju odlično.

54'

Nakon udarca iz kuta lopta je došla do Hajrovića koji puca iznad vrata. Dinamo postaje sve opasniji.

53'

Ponovno je Hajrović je opalio, ali je vratar Viktorije sjajno obranio. Maksimirske tribine ponovno su se probudile.

48'

Hajrović je pucao iz slobodnog udarca, češki vratar je kratko odbio do Šunjića koji se nije baš najbolje snašao.

46'

Počelo je drugo poluvrijeme.

Info
(Info)

Ugodno iznenađenje dočekalo je jednu navijačicu Dinama uoči utakmice s Viktorijom Plzen. Pogledajte prosidbu na Maksmiru u VIDEU.

Info
(Info)

Među morem navijača koji su se slijevali na Maksimir pronašli smo i dvojicu Južnokoreanaca. Minsko Kim i Woogun Choi kažu da su u Hrvatsku došli živjeti prije dva dana. Studiraju slavistiku pa su došli u Zagreb naučiti naš jezik. Pogledajte ih u VIDEU.

Foto: Marko Pavić

Poluvrijeme
45' (Poluvrijeme)

Završilo je prvih 45 minuta u Maksimiru. Dinamo nakon prvog poluvremena vodi protiv Viktorije s 2:0. Strijelci za plave bili su Oršić (15.) i Dilaver (34.). U 44. minuti sudac Kovacs je isključio Dinamovog trenera Nenada Bjelicu.

44'

Bjelica je isključen! Dinamov trener povlačio je igrača gostujuće momčadi, pa mu je sudac Kovacs pokazao put na tribinu.

42'

U nekoliko akcija Viktorijini igrači prekršajem su zaustavili dinamovce. Tri minute ranije Dilaver je dobio javnu opomenu.

38'

Hajrović je ponovno ubacio s lijeve strane, Olmo je glavom zakačio loptu, ali je vratar fršcima prstiju skrenuo loptu u korner. Dinamo je bio blizu još jednog pogotka.

Gol
34' (Gol)

Gooool! Hajrović je nabacio iz slobodnog udarca, Dilaver je visoko skočio i glavom pospremio loptu u mrežu.

Žuti karton
33' (Žuti karton )

Limbersky je dobio žuti karton.

32'

Horava je probao udarac, ali je srećom njegov pokušaj otišao iznad vrata.

Žuti karton
31' (Žuti karton )

Hajrović je dobio javnu opomenu zbog prekršaja na sredini terena.

28'

Hajrović je s lijeve strane ubacio iz slobodnog udarca, ali je lopta bila malo prebrza za Oršića koji je vrebao priliku na suprotnoj stativi.

24'

Pjesma navijača ne prestaje. Dinamovci lete po terenu i prijete iz svih oružja...

19'

Česi su nakon primljenog gola dvaput zaprijetili.

Gol
15' (Gol)

Gooooool! Nakon sjajne akcije Oršić je zabio za 1:0. 

Petković je povukao kontranapad po lijevoj strani te je petom gurnuo u sredinu. Olmo je majstorski propustio loptu kroz noge, a Oršić je sjajnim udarcem zabio loptu u mrežu.

13'

Dinamo kontrolira igra, Viktorijina obrana na velikom je ispitu i zasad je uspješna. Plavi stežu obruč oko vrata gostujuće momčadi.

10'

Odmora nema ni za navijače. Pjesmom i navijanjem bodre igrače hrvatskog prvaka, više pogledajte OVDJE.

9'

Napadi plavih ne prestaju. Bjeličina družina opsjeda vrata gostujuće momčadi.

5'

Nakon sjajne Dinamove akcije Olmo je pucao, ali je Limbersky blokirao udarac.

3'

Korner za Viktoriju. Lopta je nakon udarca iz kuta došla do Limberskyja koji je opali s vrha šesnaesterca ali je njegov udarac otišao daleko od Livakovićevih vratiju.

Početak
1' (Početak)

Počela je utakmica!

Pogledajte kakvo je ozračje na tribinama:

Sjajna atmosfera uoči utakmice. Navijači su napunili maksimirske tribine s kojih se pjeva: 'Volim te Dinamo!'

Foto: Marko Pavić

Utakmicu sudi Rumunj Istvan Kovacs.

Pogledajte ozračje ispred stadiona uoči utakmice:

Sastavi

Dinamov trener Nenad Bjelica napravio je dvije izmjene.  Iz prvog sastava izbacio je Rrahmanija i Gojaka, a ubacio je Moharramija i Šunjića.

Dinamo: Livaković - Leovac, Dilaver, Theophile, Moharrami - Šunjić, Ademi - Oršić, Olmo, Hajrović - Petković.

Viktoria: Kozačik - Kovarik, Limbersky, Pernica, Havel - Hrošovsky, Prochazka - Petržela, Horava, Kayamba - Beauguel.

Foto: Screenshot/UEFA

Tribine stadiona u Maksimiru otvorene su u 17 sati. Prvi navijači već su zauzeli svoja mjesta. Rijeke navijača slijevaju se prema stadionu. Pred blagajnama je ponovno nastala gužva...

Dinamo u Europskoj ligi:

Viktorijini navijači idu prema Maksimiru, a kako je bilo na Trgu pogledajte u VIDEU.

Foto: Petar Brković

U Zagrebu sve miriše na Dinamo. Na radost svojih navijača, momci Nenada Bjelice izborili su dugoočekivano proljeće u Europi i ljubiteljima kluba dali povoda, i nade, da će Dinamo u Zagrebu ponovno biti svetinja te da će njihove utakmice pohoditi više ljudi no što ih nedjeljom bude na misi u katedrali.

Igrači su izašli na ulice, druže se s navijačima, dijele autograme i fotografije... A misli su im usmjerene na uzvratnu utakmicu Europske lige protiv Viktorije iz Plzeňa (18.55 sati).

– Momčad je u dobrom stanju, svjesni smo prilike koju imamo. Dobro se pripremamo jer znamo što nas čeka. Motivacija je jako velika, svi jedva čekamo – rekao je Dinamov napadač Bruno Petković (24).

Cijeli razgovor s Dinamovim napadačem pročitajte OVDJE.

Navijači Viktorije krenuli su s Trga prema stadionu. Uz policijsku pratnju fanovi češkog prvaka uz pjesmu i navijanje idu prema Maksimiru.

Foto: Petar Brković

Poruke podrške dinamovcima stižu iz svih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva. Jedna je na adresu hrvatskog prvaka stigla je iz dalekog Afganistana. Hvatski vojnici koji služe u mirovnoj misiji "Resolute Sopport" poslali su poruku: 
'S posebnom pozornošću i zadovljstvom i mi pripadnici 9. HRVCON-a ovdje u Afganistanu pratimo nastupe voljenog kluba. Kao što to slogan misije „Resolute Support“ kaže: „One Mission, One Team“ sugerirajući da samo svi zajedno možemo polučiti uspjeh i samim time pomoći afganistanskom narodu u postizanju toliko željenog mira, tako i vaš uspjeh može samo biti građen na zajedništvu i doprinosu svakog pojedinca u ostvarivanju kolektivnog cilja!'

Viktoriji navijači cijeli dan provode u centru grada, a galeriju pogledajte OVDJE.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Trener Nenad Bjelica za večerašnju utakmicu vjerojatno će izvesti sljedeći sastav: Livaković - Leovac, Dilaver, Theophile, Rrahmani - Ademi - Oršić, Olmo, Gojak, Hajrović - Petković.

Lovro Majer (21) nije na popisu igrač na koje trener Nenad Bjelica računa za večerašnju utakmicu. Dinamov trener iznenadio je odlukom jer je Majer bio među boljim igračima plavih u susretu protiv Slavena.

Umjesto ozlijeđenog Marija Gavranovića trebao bi igrati Bruno Petković.

Dobra večer. Hrvatski prvak u Maksimiru traži prolaz u sljedeću rundu natjecanja u Europskoj ligi.

U uzvratnoj utakmici šesnaestine finala Dinamo pred punim tribinama pokušat će uzvratiti Viktoriji Plzen za poraz u prvoj utakmici (1:2). Ulaznica za utakmicu više nema, a u Maksimiru se očekuje više od 30.000 gledatelja.

Ozračje uoči dvoboja i tijek susreta Dinamo - Viktoria (18.55 sati) pratite na portalu Večernjeg lista.

Komentara 58

DH
dalibor.hren
18:42 21.02.2019.

HTV: bez prijenosa??? Sramota!

DU
Deleted user
19:43 21.02.2019.

Prijenosa nema, a ljudi PLAĆAJU pretplatu.

MA
Marsijanac
19:46 21.02.2019.

Ovaj Petkovic mi se sve vise svidja a za Olma treba traziti najmanje 25 milijuna eura.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije