Hrvati ostavili trag

Boban i Prosinečki prvi su zakoračili na najvišu razinu europske nogometne scene

Ivan Rakitić Barcelona
Foto: Reuters (Ilustracija)
02.07.2014.
u 12:00

Velik je broj naših reprezentativaca koji su vrhunac karijere ostvarili u najvećim klubovima, neki su čak odjenuli dresove i dva vrhunska kluba

Prelazak Ivana Rakitića iz Seville u Barcelonu nastavak je transfera hrvatskih nogometaša u europske vrhunske klubove. U ljeto 1991. godine dva su maksimirska dragulja dogovorila prve zvučne i silno bogate transfere – Zvonimir Boban otišao je iz Dinama u Milan, dok se Robert Prosinečki iz Crvene zvezde, s kojom je postao europski prvak, preselio u madridski Real!

U sjeni tih transfera, istih je lipanjskih dana i Alen Bokšić napustio Hajduk i otišao u Francusku, u Marseille, koji ga je odmah proslijedio na posudbu u Cannes. Ali, već nakon prve sezone Bokšić je vraćen i u sezoni 1992./1993. bio je jedan od najznačajnijih igrača u Marseilleovu osvajanju Europe, u prvom izdanju Lige prvaka! U münchenskom finalu, Marseille je svladao Milan 1:0, Bokšić je igrao, a Boban je s tribina gledao oproštajnu utakmicu velikog Marca van Bastena.

Bobanova prilagodljivost

Velik je broj naših reprezentativaca koji su vrhunac karijere ostvarili u najvećim klubovima, neki su čak odjenuli dresove i dva vrhunska kluba. Primjerice, Robert Prosinečki igrao je i za Real i za Barcelonu, Dario Šimić za Inter i Milan, Robert Jarni za Real i Juventus, Davor Šuker za Real i Arsenal, Alen Bokšić za Marseille i Juventus. Spomenimo da je za Barcelonu potpisao i Alen Halilović, koji će najprije igrati za B momčad, baš kao što je sredinom 90-ih, ali bez onog koraka na višu stepenicu, igrao i Goran Vučević...

Sve je to dokaz silne nadarenosti hrvatskih nogometaša, ali i prilagodljivosti na znatno višu razinu igranja. Izvanserijski hrvatski talenti lako su prihvaćali zahtjevnije obveze i brzo su iskazali svu raskoš te nadarenosti, sjajno ukomponiranu s disciplinom i naglašenom taktičkom odgovornošću u igri. Možda je najbolji primjer za to Zvonimir Boban, koji je iz Dinama otišao u Milan kao lepršavi tehničar, ali je najveću slavu stekao i najbolje igre u Capellovu Milanu dao na "rudarskom" mjestu zadnjeg veznog! No, ta defenzivno zahtjevnija uloga nije spriječila plemenitog veznjaka Bobana da se prometne u Milanova organizatora igre, u nogometaša kakvi su danas, primjerice, Pirlo i Gerrard. Nešto je slično od Rakitića pokušao napraviti i Niko Kovač na SP-u u Brazilu, no bio je to apsolutno promašen i neuspješan eksperiment...

Važno i za reprezentaciju

Igranje naših nogometaša u velikim klubovima važno je za hrvatsku reprezentaciju! Na poziv izbornika, naši su nogometaši dolazili obogaćeni nemjerljivim iskustvom igranja na najvišoj razini, nadajmo se da će tako biti i ubuduće. Jer, to je svakako jedan od preduvjeta dobrih budućih rezultata naše nacionalne vrste.

>> Rakitić nije jedini, pogledajte tko je sve od Hrvata igrao za velike klubove

Komentara 9

PK
PKE
12:08 02.07.2014.

To znači da je Magath bio krivu kada igrao Raikitića na defenzivnoj vezi kao i svi treneri Seville? Je uopće pratite nogomet ili pišete iz glave?

MG
matej.grgecic
02:19 03.07.2014.

To sve znamo.. kad ce se konacno prestat pricat o nasim igracima koji vec sad imaju 50+na ledima?

NL
nlevar66
14:30 03.07.2014.

rakitic je kupljen da zamjeniINIESTU, nije zadnjiv ezni kako g aje na svjetksom prvenstu upropastio nesposbni ljubomorni diletant kovač kejemu je mamic naredio d ana desetkus tavlja nejgove kvazui igrac ekoje treba prodat ,kovac nije trener neka se bavi menadzerstvom kao kum mamic jer nije dovoljno inteligentan za taktiku,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije