MLAD I USPJEŠAB

Boris Živković o Hrvatu koji briljira u Njemačkoj: Baš sve mu se otvorilo

Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije uoči prijateljskog ogleda s Belgijom
Goran Stanzl/PIXSELL
25.01.2022.
u 13:22

Dvadesetogodišnji hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol uvršten je u idealnu momčad 20. kola Bundeslige, u kojemu je postigao pogodak

Zagrepčanin Joško Gvardiol, briljantni mladi hrvatski nogometaš koji je prekjučer proslavio dvadeseti rođendan i pritom postigao pogodak za Leipzig protiv Wolfsburga (2:0), tom je izvedbom postao najbolje ocijenjeni naš igrač u Bundesligi ove sezone. Naime, Joško Gvardiol s ocjenom dva u Kickeru (raspon od pet do jedan) proglašen je najboljim igračem utakmice RB Leipzig – Wolfsburg te uvršten u idealnu momčad 20. kola Bundeslige.

Peti u Leipzigu

Ta je dvojka Jošku poboljšala prosječnu ocjenu na izvrsnih 3,18 te je sada peti po prosjeku ocjena nogometaš Leipziga, iza vratara Gyulacsya (2,82), Forsberga (3), Nkunkua (3,03) i Orbana (3,16).

Istodobno, Joško s Leinhartom iz Freiburga dijeli deveto mjesto na listi obrambenih igrača Bundeslige. Zanimljivo, hit njemačkog prvenstva Freiburg ima i najbolje ocijenjenoga obrambenog nogometaša sezone, Nicu Schlotterbecka s prosječnom ocjenom 2,53.

I sada dolazimo do usporedbe s našim reprezentativcima. Prvi do Gvardiola je Andrej Kramarić iz Hoffenheima s prosjekom ocjena 3,19, zatim slijedi Josip Stanišić iz Bayerna s 3,33, pa Kristijan Jakić iz Eintrachta s 3,45, Borna Sosa iz Stuttgarta s 3,59 te na kraju Marin Pongračić iz dortmundske Borussije s 3,75.

Ono što će možda malo zavarati u ovom poretku visok je Stanišićev plasman, budući da 21-godišnji Josip ima najmanje nastupa od svih Hrvata u Bundesligi, samo osam, te od kraja listopada prošle godine nije igrao ni jednu jedinu minutu. Zaustavili su ga koronavirus i ozljeda.

Zabio i za vatrene

No, vratimo se Jošku Gvardiolu i njegovu učinku, te stavimo načas u fokus kvalitetu koju posjeduje rijetko koji obrambeni igrač: pribranost i hladnokrvnost u realizaciji. Tako je Joško u prvoj bundesligaškoj sezoni već postigao dva pogotka u 19 prvenstvenih nastupa, a bio je strijelac i za reprezentaciju u utakmici s Ciprom u listopadu.

Joško Gvardiol već sada je efikasniji u Bundesligi od njezine i hrvatske legende Roberta Kovača koji je u 247 nastupa za Bayer, Bayern i Borussiju iz Dortmunda postigao samo jedan pogodak. Josip Šimunić za HSV, Herthu i Hoffenheim ima 271 nastup i četiri pogotka, a naš najefikasniji stoper u Bundesligi je Boris Živković. Igrajući za Bayer, Stuttgart i Köln u 175 nastupa postigao je devet pogodaka.

- Jošku se baš sve otvorilo u Leipzigu - kazao nam je Živković i pojasnio:

- Najprije, Leipzig je dobrim planiranjem, odnosno prodajom stopera Upamecana i Konatea otvorio prostor Gvardiolu, a Joško je vrhunskom kvalitetom svojih izvedbi potpuno opravdao povjerenje i ispunio očekivanja. Sa svojim fizičkim mogućnostima i nogometnom inteligencijom, Joško na toj razini može igrati još petnaest godina i može otići kamo poželi.

Očekujete li ga uskoro i u većem klubu od Leipziga?

- Joško je tek na nogometnom početku i ne treba se nikamo žuriti. Niti će se Leipzig tako brzo odlučiti na njegovu prodaju, niti će ga neki klub željeti dovesti već nakon prve sezone. Za njega je najbolje da dvije godine bude u Leipzigu, koji je također veliki klub, ostane čvrsto na zemlji te se nastavi ovako razvijati - dodaje Živković.

Kako gledate na Gvardiolovu umješnost pred vratima?

- Joško ima tajming za ulazak u završnicu, ima tehniku koja mu omogućava realizaciju, a ima i 'osiguranje' kada krene naprijed jer ga pokrivaju druga dvojica stopera - zaključio je Boris Živković. 

>> Pogledajte i video

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije