Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji je Hitzfeld

Zebec, Čik i I. Horvat među 25 najboljih trenera Bundeslige

Zebec
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
10.05.2015.
u 11:10

Zlatko Čajkovski i Branko Zebec osvajali su naslove u Njemačkoj, ali u zagrebačkom Dinamu im to nije uspjelo

Davno su prošla vremena kada je Hrvatska bila europska trenerska nogometna velesila. Najdublji trag naši stručnjaci ostavili su u Njemačkoj, o čemu svjedoči i najnovija rang-lista prvih sto statistički najuspješnijih trenera u Bundesligi.

U tom poretku najvećih uglednika njemačkoga nogometa među prvih 25 nalaze se čak trojica Hrvata: Branko Zebec na 13., Zlatko Čajkovski na 22. i Ivica Horvat na 24. mjestu.

Zebec i Čik stvarali Bayern

Suha statistika reći će kako je Zebec na klupi Bayerna, Stuttgarta, Braunschweiga, HSV-a, Borussije iz Dortmunda i Eintrachta iz Frankfurta imao 46,97 posto uspješnosti ili 194 pobjede u 413 nastupa.

Popularni Čik je, vodeći Bayern, Hannover, Nürnberg, Köln i Kickers Offenbach, imao 109 pobjeda u 246 nastupa (44,31 posto), a Ivica Horvat (Eintracht Frankfurt, Schalke, Rot Weiss Essen) točno sto pobjeda u 231 utakmici (43,29 posto).

I dok je autoritativni Zebec trenerski zanat ispekao u Dinamu dovevši ga do finala Kupa velesajamskih gradova, Čajkovski i Horvat stasali su u kao treneri u njemačkim klubovima, pa se onda nakratko vraćali u Zagreb. Zanimljivo, omaleni Čik (visok samo 164 cm) i Zebec u velikom su stilu osvajali naslove prvaka s njemačkim klubovima, ali kada su se vraćali u Dinamo, nadahnuća je, na žalost, nestalo...

Sjetimo se, pune 24 godine (od 1958.) nizali su se Maksimirom treneri kao na traci tražeći naslov prvaka, sve dok u prosincu 1980. godine iz Rijeke nije 'dojahao' čovjek zamotan u bijeli šal. I pokrenuo preporod kakav maksimirski klub nikada prije i nikada poslije nije doživio...

Kad smo već kod bundesligaških trenera, najuspješniji svih vremena je Ottmar Hitzfeld s 58,35 posto uspješnosti, do njega je legendarni Udo Lattek (54,02 %), a treći Austrijanac Ernst Happel (53,43). U leđa trojici hrvatskih trenerskih majstora na ovoj rang-listi gledaju brojni poznati europski stručnjaci, poput Ariea Haana, Maxa Merkela, Klausa Toppmöllera, Dettmara Kramera (dva naslova europskog prvaka s Bayernom), Berta van Marwijka (svjetski doprvak s Nizozemskom), Winfrieda Schäfera, Wernera Loranta...

Soldo radio u Kölnu

Nakon slavnoga trenerskoga trojca iz Zagreba, u Bundesligi su posao dobila još trojica hrvatskih stručnjaka, i nijedan od njih nije se proslavio. Otto Barić vodio je Stuttgart (1985./1986.) u 24 utakmice (9 pobjeda), Josip Skoblar bio je na klupi HSV-a u sezoni 1987./1988. u samo 15 utakmica (5 pobjeda), a Zvonimir Soldo u Kölnu (2009.-2010.) odradio je 43 utakmice (10 pobjeda).

Soldo je tako ostao posljednji hrvatski trener koji je dobio posao u ligi petice, što dovoljno govori o reputaciji naših stručnjaka na zapadu. Tomislav Ivić još uvijek je jedini naš trener koji je radio u tri lige petice (Italija - Avellino, Španjolska - Atletico, Francuska - PSG, Marseille), dok je rekorder po broju nastupa u ligi petici Splićanin Sergije Krešić, čovjek koji je vodio čak deset španjolskih klubova prve i druge lige.

Engleska Premijerna liga za sada pamti samo jednoga hrvatskoga trenera. Velimir Zajec u sezoni 2004./2005. odradio je 19 utakmica na klupi Portsmoutha. I tada se pokazalo da se Zeko uvijek bolje snalazio na direktorskim pozicijama...

>>Dušica Zebec: Moj Branko bio je trener čvrste ruke. Nije se libio kazniti ni zvijezde poput Beckenbauera i Keegana

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije