KVALIFIKACIJE ZA SP

Brazilska reprezentacija u velikoj krizi, ali izbornik je optimističan: idemo u finale

20 years ago, Brazil won the World Cup for the fifth time.
Foto: Sven Simon/DPA
1/3
10.09.2024.
u 20:50

O kakvoj se krizi svjetskog nogometnog velikana radi, govori i podatak da su u kvalifikacijama četvrti i da u sedam utakmica imaju samo - 10 bodova

Brazilska nogometna reprezentacija najtrofejnija je u povijesti svjetskih prvenstava s pet osvojenih svjetskih prvenstava. Međutim, već duže vrijeme to se uopće ne vidi. I to duže vrijeme traje još od - 2002. godine. Tada su u Japanu i Južnoj Koreji osvojili svoje zadnje Svjetsko prvenstvo svladavši Njemačku u finalu 2-0 na krilima Ronalda.

Međutim, od tada ne samo da nisu osvojili trofej, nego nisu osvojili ni medalju. Samo jednom došli su do polufinala i na kraju završili četvrti, na domaćem terenu 2014. godine. Tada su ih u polufinalu razbili Nijemci 7-1, pa za treće mjesto Nizozemci 3-0. U to vrijeme vjerojatno su bili ovisni o Neymaru koji je u četvrtfinalu protiv Kolumbije doživio ozljedu leđa nakon koje je ostatak turnira mogao samo odgledati. Na ostala četiri natjecanja ispali su u četvrtfinalu, a najsvježije ispadanje bilo je protiv Hrvatske u Kataru od kojeg se neki igrači ni do danas nisu oporavili.

Za razliku od europskih reprezentacija koje će kvalifikacije za SP 2026. početi tek u proljeće, na ostalim kontinentima kvalifikacije su u jeku, pa tako i u Južnoj Americi, a o kakvoj se krizi svjetskog nogometnog velikana radi, govori i podatak da su u kvalifikacijama četvrti i da u sedam utakmica imaju samo - 10 bodova! Da FIFA nije povećala broj reprezentacija s 32 na 48, sad bi Brazilci bili samo bod ispred reprezentacije koja bi išla u dodatne kvalifikacije, a to je trenutno Venezuela. Na netom završenoj Copa Americi ostvarili su samo pobjedu protiv Paragvaja, a ispali su od Urugvaja na penale u četvrtfinalu. Eto tolika je kriza u Brazilu.

Ipak, iako mu se nakon njegove izjave u Argentini vjerojatno grohotom smiju, izbornik Dorival Junior je poprilično optimističan:

"Ne brinite se i slobodno snimite ovo što ću reći. Brazil će 2026. igrati finale Svjetskog prvenstva. Da, bit ćemo sigurno u finalu", tvrdi brazilski izbornik. 

Od 9. prosinca 2022., kad smo ih izbacili sa SP-a, sve im je krenulo nizbrdo. S obzirom na stanje u reprezentaciji, ovo je, najblaže rečeno, vrlo hrabra izjava. U noći s utorka na srijedu će u 2 i 30 igrati u gostima protiv Paragvaja u sklopu osmog kola kvalifikacija za SP.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije