Uoči velikog derbija

Burić: Bod me ne bi zadovoljio, a to što Dinamo nije igrao kup uopće nije važno

Damir Burić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
04.12.2015.
u 14:25

– Na početku sezone rekao sam da smo mlada momčad, možda i među najmlađima u Europi po prvih 11, prosjek je 22 godine. Moramo im dati prostora i da griješe

Hajduk sutra na Maksimiru igra protiv Dinama, a trener Damir Burić muku muči s izostancima. Iako na raspolaganju neće imati nekoliko važnih igrača, trener Splićana ne očajava.

– Maglica je u situaciji kad je trebao dati gol Zagrebu dobio udarac u gležanj, vjerojatno neće ni trenirati, a neću ga imati ni na poziciji. Udarce je dobio i Marko Bencun, Fran Tudor, pitanje je i vratara Kalinića. Liječnička služba ima pune ruke posla.

Bojite li se da bi pritisak mogao pojesti mladu momčad?

– Na početku sezone rekao sam da smo mlada momčad, možda i među najmlađima u Europi po prvih 11, prosjek je 22 godine. Moramo im dati prostora i da griješe. U Europskoj ligi daleko smo dogurali, u Kupu smo u polufinalu, a u prvenstvu smo tri boda iza prvoga. Kad to sve zbrojimo, smatram da su naši rezultati jako dobri. Kakav će rezultat biti, ne znam, nemam čarobnu kuglu, ali u momčadi imam dobar duh i to me veseli.

Koliki je hendikep što ste morali igrati Kup, a Dinamo nije?

– Vjerujte mi, to sada uopće više nije važno, bitno je što će u subotu biti na terenu. Sad tko je ozlijeđen, tko nije, to je nebitno. To više nećemo spominjati. Cilj je protiv Dinama odigrati dobro, radimo u etapama, svaka je za sebe.

Protiv Dinama ste u dosadašnja dva derbija ove sezone dobro odigrali?

– Slažem se time, ali sad nas čeka treća utakmica. Vjerujem u svoju momčad, dečki su kao spužva, sve upijaju i provode sve što smo se dogovorili na terenu. Nadam se da će tako i sada biti, što bi donijelo pozitivan rezultat.

Jeste li očekivali da ćete u prosincu biti samo bod do Dinama?

– Nogomet je kratkoročan, rezultati dižu i spuštaju momčad. Daleka razmišljanja, velike prognoze i slično padaju u vodu. Nikad ne znate što tjedan donosi, od ozljeda do utakmica.

Dugo ste radili u Njemačkoj, jednoj od najorganiziranijih liga svijeta. Koliko je teško bilo prilagoditi se hrvatskoj ligi i svim zamkama koje ona nosi? Kolike su to razlike?

– Zašto mi u Cibonu na košarkašku utakmicu nismo mogli doći bez policijske pratnje? Eto, to me začudilo. Živimo u slobodnoj zemlji, zašto nismo mogli? Najveći problemi u hrvatskom nogometu, u budućnosti, trebala bi biti infrastruktura. Bili ste u Kranjčevićevoj, vidjeli ste teren koji je bio sve samo ne dobar. A vi očekujete pas igru, premještanje, okretanje strana, a za sve to treba barem pet dodira lopte. 

Bi li se zadovoljili bodom u derbiju?

– Ne bih. Imam jako dobar osjećaj za ovaj derbi.

Hoćete li otvorenog garda na Dinamo ili ćete prepustiti plavima da vodi igru.

– Protivnik sve analizira i sluša, pa ne bih preduboko ulazio u taktičke zamisli. Mi imamo plan, znamo što će nas na utakmici čekati i učinit ćemo sve da utakmica za nas bude lakša, a da njima otežamo.

Ima li kakav igrač kojeg se posebno bojite u Dinamu, koga biste zaključali u hotelu, da ne dođe na derbi?

– U Dinamu ima dosta igrača, ako kažem jednog, zapostavit ćemo drugog. Ako moram birati, izabrao bih Pjacu, njegov stil igre mi se jako sviđa.

Smeta li vas podcjenjivačko priopćenje Dinama?

– Uopće se ne osvrćem na te stvari. Moramo se koncentrirati, raditi na nogometu i taktici. To je najpametnije što možemo raditi. A ne dizati tenzije i tematizirati neke stvari. Mi smo normalni, mi smo O. K.

Dinamo nema dobru atmosferu, od dopinga, činjenice da je izvršni predsjednik u zatvoru. Može li, a tvrdite da je kod vas dobra atmosfera, to utjecati na rezultat?

– Moguće je. Mi smo puni samopouzdanja, a Dinamo je pun individualne kvalitete. Možete raditi usporedbu s Ligom prvaka, njima u srijedu dolazi Bayern. Opet će to njima biti potpuno druga razina. Bitno je zato kako momčad djeluje na terenu.

Koliko vam je teško nositi se sa zapaljivim splitskim temperamentom?

– Iskreno, kad navijači na stadionu navijaju, kad razapnu šalove i počnu pjevati, to je nešto posebno. Uživam u tome. Imao sam gušt na puno utakmica u Splitu to doživjeti i vidjeti.

Imate li u momčadi, kao u Njemačkoj, i sportskog psihologa? Igrači su Hajduka stabilni, barem se tako čini...

– Svakog igrača tretiramo kao posebnu osobu, s kojom treba raditi na drukčiji način. Iako je sport momčadski, on je i individualan. Neki su nakon pogreške spremni brzo se vratiti, a neki nisu. Ako želimo biti na vrhuncu, onda bi trebali imati nekoga u momčadi tko će o tome brinuti. No, znate kako je, kod nas je uvijek problem financija, novca... Treba naći kadrove koji su sposobni to provesti, da se igrači mogu psihologu otvoriti, da mogu komunicirati. 

>>Zoran Mamić: Bio bih monstrum da me ne opterećuje situacija sa Zdravkom

Ključne riječi

Komentara 11

CE
cenzura
14:41 04.12.2015.

Rijetkost u nas ali sasvim normalan sportski djelatnik tj. trener profesionalac. Iako je novinar pokušavao pitanjima isprovocirati odgovore i komentare koji nemaju veze s utakmicom, Burić je sasvim sportski i profesionalno to izbjegao. Svaka čast treneru Hajuka. Da mu je i uprava takva pola problema u HNS bi bilo riješeno.

MA
Marsijanac.
15:57 04.12.2015.

Smeta li vas podcjenjivačko priopćenje Dinama?>>>>>. ha,ha,ha E moj Delac ,o kakvom ti podcjenjivanju zvrndas? Priopcenje je bilo 100% tocno.

JU
jureknez26
15:42 04.12.2015.

kako ste smijesni nije igrao kup nije ovo nije ono ako ste profesionalni igraci onda nema pregovora ni na sto sta bi da igrate ko englezi vi bi nakon treceg tjedna odustali od igre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije