ENGLESKI STRAHOVI

Capello: Ne znam što da radim s Rooneyjem

Fabio Capello
AFP/Reuters
23.05.2010.
u 12:01

Engleska nogometna reprezentacija mnogo će na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici (od 11. lipnja do 11. srpnja) ovisiti o igri Waynea Rooneyja.

Rooney je i klupsku sezonu koja je upravo završila okončao u sjajnom ritmu, makar je imao prilične zdravstvene probleme tijekom posljednjih mjeseci. Isto tako, njegov bolni gležanj i dalje muči izbornika Engleske Fabija Capella.

- Rooney nije bio upitan za SP niti u jednom trenutku, ali sam se bojao koliko će biti fizički moćan za Mundijal. Imao je ozljedu, ali je uporno igrao - rekao je Capello i nastavio:

- Zapravo, ne znam što da radim s tim čovjekom. Nije zdravstveno spreman i kažem mu da odsjedi jedan trening ili da jednostavno lagano trčkara. No, on meni odbrusi 'šefe nema šanse, idem trenirati s ostalima". Prije neke utakmice ja mu kažem da će krenuti s klupe, ali on mi se nabacuje i govori 'šefe, šefe, ali tako ne mogu zabiti gol' - kaže Capello i zaključuje:

- Obožavam tog mladića i takvi su nogometaši idealni. Ali, ipak bih ga trebao barem koji put malo obuzdati.

Norveški znanstvenik savjetuje Engleze kako izvoditi penale

Jedan od najvećih strahova Engleza uoči skorašnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva (11. lipnja - 11. srpnja) odnosi se na izvođenje kaznenih udaraca.

Engleska je reprezentacija ispala s tri svjetska i dva europska prvenstva zbog loše realizacije udaraca s bijele točke, tako da njezini nogometaši već pomalo imaju kompleks jedanaesteraca. Možda im pomogne istraživanje norveškog znanstvenika Geira Jordeta koji je godinama proučavao izvođenje penala na svjetskim i europskim prvenstvima, kao i u utakmicama Lige prvaka.

Nedavno je napravio savjetnik za bolje pucanje jedanaesteraca, a izložit će ga u nedjelju na BBC Radiju. News of the World donosi presjek Jordetovih savjeta u pet točaka.

• Prihvatite činjenicu da jedanaesterci nisu lutrija

Jordet tvrdi da mnogi igrači misle da kod izvođenja penala odlučuje sreća. Zbog toga previše vremena provode zabrinuti oko situacije koju ne mogu kontrolirati, a tada je i veća vjerojatnost da će promašiti.

• Gotovo sve je u glavi

Jordet tvrdi da se vježbanjem može popraviti kvaliteta izvođenja kaznenih udaraca za 15 posto, ali i daje puno bitnija psiha. Norvežanin je dokazao da samo 60 posto udaraca završava pogotkom u situaciji kada igrač zna da će njegov promašaj automatski značiti i poraz njegove momčadi.

• Vježbanje je dobar izbor

Za razliku od nekih trenera koji ne preferiraju previše vježbanja udaraca s bijele točke, Jordet tvrdi da se pokazalo da su uspješnije one momčadi koje su dan ranije na treningu uvježbavale pucanje penala.

• Gledajte vratara u oči i pričekajte trenutak

Pokazalo se da češće promašuju igrači koji prije udarca okreću leđa golmanu, kao i oni koji krenu u izvođenje udarca manje od sekunde nakon sučeva zvižduka.

• Trebat će vam i sreće

Pomalo kontradiktorno prvoj točki, Jordet ipak tvrdi da treba imati i sreće, a to se posebno odnosi na vratarevo pogađanje strane na koju će igrač pucati.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
14:30 23.05.2010.

Neka ga posalje u maticnu reprezentaciju - Irsku.

EU
EUPatriot
13:34 24.05.2010.

Capello: Ne znam što da radim s Wayneom Bilić: Neznam gdje da stavim Olića i Petrića iza gola i vanjka terena..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije