SNAŽNA PORUKA S RIVE

Čelnik RNK Splita Žužul dao apsolutnu podršku navijačima Hajduka

Prosvjed
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
30.11.2014.
u 13:27

- Borimo se uvijek protiv svake nepravilnosti, to je u genetskom kodu našeg imena – rekao je Nikola Koceić-Bilan.

Koliko puta je splitska riva ispisala povijest... Tako je bilo i ovaj put. Deseci tisuća, prema nekim procjenama bilo je gotovo pedeset tisuća ljudi, slijevali su se na rivu na prosvjedni skup protiv Hrvatskog nogometnog saveza i odnosa prema Hajduku. Staro, mlado, navijači, nenavijači... Bilo je puno transparenata protiv HNS-a, često se čulo "HNS, mafijo, gotovo je, gotovo". Na stotine dimnih baklji, čak je i dron, po uzoru na navijače Albanije, doletio iznad rive i donio Hajdukovu zastavu. Poruka s rive, sa skupa "Svi smo mi Hajduk", iznimno je snažna, čelnici hrvatskog nogometa, ali i države, ne smiju zatvoriti oči. I odmahnuti rukom kao što su to svih ovih godina radili. Nogomet je pokrenut, a poruke s navijačkog splitskog skupa kažu da nema zaustavljanja do konačnog čišćenja. 

Na pravom putu

– I ovaj skup pokazuje da je Hajduk pokret, da je na pravom putu – govorio je Hajdukov predsjednik Marin Brbić.

Hajduk je podržao skup, stiglo je cijelo vodstvo kluba, Igor Tudor je poslao igrače, koji nisu bili u kadru za utakmicu sa Zagrebom. A jedan od šefova Torcide Stipe Lekić poslao je jasnu poruku.

– Naš stav je jasan, želimo smjenu cijelog vrha HNS-a, neka svi odu, skupa s onim smećem Mamićem. Nećemo stati na ovome nikada, otići ćemo u Zagreb. Pokazali smo da smo najjači, ovo je kraj HNS-u – govorio je Lekić.

Uime Hajduka skupu se obratio dopredsjednik Nadzornog odbora Hajduka Nikola Koceić-Bilan.

– Pozdravljam sve vas koji ste spremni reći "dosta". Jedinstveni smo jer svi smo mi Hajduk. Borimo se uvijek protiv svake nepravilnosti, to je u genetskom kodu našeg imena. Izdržat ćemo do kraja, nećemo ni milimetra odstupiti od naših zahtjeva. Budite ponosni i prkosni, iznad svega dostojanstveni. Svojim zrelim i odgovornim ponašanjem spriječite da bilo kada netko Hajdukove navijače naziva ulicom. U povijesti smo trpjeli i veće nepravde – rekao je Koceić-Bilan.

Uime Zajednice ekipnih športova, koja je s majicama "Svi smo mi Hajduka" napravila pravi "bum" i interes za njima prešao je brojku od pola milijuna, govorio je Boris Omrčen.

– Ovo što se događa Hajduku s HNS-om i Mamićem događa se i svakom našem klubu u svim savezima – kazao je Omrčen.

Emotivan istup imao je tajnik udruge "Naš Hajduk" Bojan Islamović.

Idemo do kraja, nema natrag

– Je li ovo bilo to što oni žele? Evo, dobili su. A mi smo samo htjeli navijati i ići na stadion, navijati za Hajduk i gledati nogomet. A oni nam ne daju. Sad smo rekli dosta, nema natrag. Jedan navijač je napisao "kakvo je ovo vrijeme došlo kad je ulica pametnija od tribine i lože, kad su navijači pametniji od saveza". Naše proljeće u Hrvatskoj dolazi, a njihovo u Europi neće tako skoro – rekao je Islamović.

Sociolog Benjamin Perasović podsjetio je na sva događanja, istaknuo "četiri D" kao ključna u rješavanju problema. Po njemu to su depersonalizacija, depolitizacija, dekriminalizacija i demokracija. Podršku je dobio i Hrvoje Maleš, nekadašnji Hajdukov predsjednik, koji je prošao svoj križni put u borbi s nepravilnostima u hrvatskom nogometu. A tijekom skupa na rivi svoj glas za promjene u hrvatskom nogometu dao je i Slaven Žužul, Splitov predsjednik.

– Podržavamo sve Dalmatince i ostale građane naše zemlje koji se zalažu za boljitak hrvatskog nogometa.

>> Igor Tudor nakon teškog poraza: Kao da smo s Marsa pali...

>> Zagreb razmontirao i razgolitio nemoćni Hajduk, suci oštetili Tudorovu momčad

>> Mogu li se zbog nogometa poremetiti odnosi sjevera i juga, Zagreba i Dalmacije?

>> 'Tražimo ostavku vodstva HNS-a, ako treba doći ćemo u Zagreb'

Komentara 25

JU
juma
13:09 30.11.2014.

Baš dirljivo. Dolaze bolji dani za Hajduk. Sada bi osokoljen ovakvom podrškom Hajduk konačno u HNL-u mogao nekog i pobijediti...

DO
dodotatino
13:31 30.11.2014.

Zanima me da li PU Splitska ima Zakon o eksplozivnim tvarima NN 178 /04 kojim se regulira način i vrijeme upotrebe pirotehničkih sredstava i koliko su do sada napravili prijava na ovim javnim okupljanjima. Protiv nepravilnosti se ne bori kršenjem zakona ili i tu ima ona da cilj opravdava sredstvo.

DO
dodotatino
13:51 30.11.2014.

sa skupa se čula jasna poruka da žele da se prema svima postupa kao jednakima. Odmah su se sjetili slučaja Rukavina i pozvali predstavnike Varaždina, Karlovca i Šibenika da donesu novi stav o pogodovanju pojedinim klubovima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije