ŠTO SE DOGAĐA?

Cijela Dinamova momčad ugasila se u 60. minuti. Problem nastaje kad Bišćan nekoga digne s klupe

Susret Dinama i AEK-a u 3. pretkolu UEFA Lige prvaka
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/7
17.08.2023.
u 08:00

Nije lako pogoditi vrijeme kad će momčad biti u svom najboljem izdanju, koje je bilo nužno za AEK, ali Bišćan je sa svojim suradnicima morao napraviti neke druge stvari, koje je teže objasniti.

U ovoj je sezoni Dinamo odigrao gotovo sve utakmice na isti način. Odlično je igrao u prvom dijelu i polako se gasio u drugome. Iznimka je jedino utakmica s Goricom, u koju su plavi ušli loše pa uprli svim silama u drugom poluvremenu, no nisu uspjeli postići pogodak.

Puno je pokvarila odgoda

Zbog velikog pada nakon 60. minute protiv AEK-a, a u zadnjim minutama i potpunog raspada u igri, dodatno se potenciralo pitanje fizičke pripreme igrača Dinama. Zacijelo ima i tu nešto, Luku Ivanušeca doista su "napali" grčevi pa ga je Bišćan morao izvući iz igre. No nemoguće je da zbog fizičke pripreme dođe do takvog pada cijele momčadi (osim Livakovića, koji je na kraju spriječio debakl). Naime, Bišćanu su na pripreme igrači dolazili u različitim intervalima, neki su bili na pripremama 35 dana, neki 20, a neki manje od deset. I zato je nemoguće da se zbog fizičke (ne)spremnosti svi jednako ugase.

Prije će biti da je problem negdje drugdje, a mogao bi se detektirati u tempiranju forme i općenito načinu treniranja. Utakmica s AEK-om bila je ključna, najvažnija u dosadašnjem dijelu sezone, a vjerojatno važnija i od mnogih koje slijede. I razumljivo je da je dolazilo do pada momčadi protiv ostalih suparnika, ali to se sada nije smjelo dogoditi. Ako se forma tempirala, a trebala je, za susret s AEK-om ispalo je da nije tempirana dobro.

Ima tu opravdanja za Bišćana jer mu je utakmica s AEK-om, koja se trebala igrati tjedan dana prije, odgođena zbog nereda u Ateni. Igrala se tjedan poslije i možda su plavi pogriješili s odgodom utakmice s Lokomotivom jer tu su mogli održati tonus i ritam utakmica. Teško je točno znati što su plavi radili na treninzima zadnjih deset dana prije AEK-a kad nisu imali utakmice, no očito su se izgubili i onda potonuli u zadnjih pola sata s grčkim prvakom.

Bišćan gubi automatizme

Nije lako pogoditi vrijeme kad će momčad biti u svom najboljem izdanju, koje je bilo nužno za AEK, ali Bišćan je sa svojim suradnicima morao napraviti neke druge stvari, koje je teže objasniti. Neki od nogometnih stručnjaka kažu nam da momčad koja pada u krizu trebaju izvući automatizmi u igri. Ti se automatizmi stvaraju na treninzima. I dok je Dinamo bio kompletan i dobar, toga je bilo. No kad Bišćan procijeni da nekoga treba mijenjati, da želi podignuti ritam igre igračima s klupe, onda nastaju problemi i nestaju automatizmi.

Primjerice, uveo je Emrelija na desno krilo, a kad je ušao Tanaka, Emreli se preselio ne lijevu stranu. Japanac je još nov, a Emreli je po vokaciji napadač. I kakve onda tu automatizme možemo očekivati? Puno je toga Bišćan mijenjao da bi bilo automatizma. Ristovski, koji je godinama odličan desni bek, posto je stoper, Josip Šutalo s desnog preselio se na lijevog stopera, a dva kupljena igrača – Perković i Bernauer (kojeg su doveli Bišćan i Šimić) na klupi su, baš kao i Perić, koji je zadnjih godina igrao sve najvažnije utakmice Dinama. Ljubičić je bio bek pa vezni. Previše je tu promjena da bi bilo automatizma, pogotovo kad netko od prvih 11 izađe iz igre. 

 
Ključne riječi

Komentara 20

CE
CenzuriranUskoro
08:08 17.08.2023.

10 dana bez utakmice? Moguće da su grčevi, ali prije da je briga prije izvjesne prodaje. Nova uprava samo zna prodati ono što je Mamićeva uprava stvorila. Što god mislili o njemu to je činjenica! A Dinamo je pao i protiv hajduka i protiv Gorice i protiv AEK-a kada je "stručnjak" na klupi potjerao sve igrače iza lopte u obranu da čuvaju rezultat. Tek kada su dobili prvi gol su krenuli naprijed, ali tada je već bilo kasno jel se AEK probudio i vidio amatera stratega s druge strane koji ne zna završiti dobivenu utakmicu (voda u ušima). One promjene AEK trenera su bile na sve ili ništa i uspio je iako ima limitiraniju klupu od Dinama.

Avatar feudalac
feudalac
09:09 17.08.2023.

Nisam bio na portalu VL 6 mjeseci ali.... kada se mrzitelji Dinama čude, kao što se to događa i pokušavaju kumove Šimić-Biščan opravdati za neuspjehe, nisam odolio a da se ne javim. Dakle, kumovi su zauzeli pozicije vezane uz sport ne uz kuhinju i čistačice pa valjda i odgovaraju za iste. Biščan je izgubljen u vremenu i prostoru a na bezveznjaka Šimića nije potrebno trošiti riječi, javnost se pita gdje je Drmić gdje je Perković gdje je Menalo gdje Rukavina... gdje je Topić kojeg je Biščan forsirao do ne gledljivosti!? Zašto ne vrate Kulenovića koji ima najbolju statistiku od svih Dinamovih napadača, zašto su se odrekli Tolića i Jankovića a ostavili Marina i td, itd... Odgovor je u tome da oni mrze Dinamo kao i novinari koji to pokušavaju prikriti

NI
Nipos66
08:55 17.08.2023.

Problem nastaje ...KAD SE BIŠĆAN DIGNE S KLUPE...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije