NEPOZNATI DETALJI

'Cijela Jugoslavija je iščekivala koga će odabrati Dražen. Ne krijem, dolazimo iz miješanog braka'

Dražen Petrović s majkom Biserkom uoči odlaska na OI u Barcelonu 1992.
Foto: Siniša Hančić/PIXSELL
1/5
04.06.2024.
u 10:48

Aleksandar i Dražen Petrović su iz mješovitog braka, pa je tako Dražen mogao birati koju će nacionalnu vrstu predstavljati. Naravno, dileme kod košarkaškog Mozarta nikada nije bilo.

Nekadašnji izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije i bivši direktor Košarkaškog saveza Aleksandar Petrović svojedobno je otkrio zanimljive detalje o svojem pokojnom bratu i velikanu Draženu Petroviću. Aco je jednom prilikom gostovao u HRT-ovoj emisiji "U svom filmu" te je pričao o tome kako je Dražen mogao birati za koju će reprezentaciju igrati nakon raspada bivše države.  

Podsjetimo, Dražen je u karijeri nastupao za Šibenku, Cibonu, madridski Real, a zatim se otisnuo put NBA lige, gdje je nosio dresove Portlanda i New Jerseya. Osvojio je pregršt trofeja, među kojima su bila dva naslova u Euroligi, zlatna medalja na svjetskom i europskom prvenstvu u dresu Jugoslavije, dok je 1993. godine svrstan u treću najbolju momčad NBA lige.

Svoju sjajnu i trofejima ispunjenu karijeru počeo je sa samo 15 godina kada ga je trener Šibenke ubacio u igru nakon čega se javnost prvi put upoznala s izvanserijskim igračem koji će desetljeće poslije obilježiti europsku i svjetsku košarku. Dražen je počeo igrati nakon što je starijem bratu Aleksandru skupljao i dodavao lopte na njegovim treninzima.

GALERIJA Nezaboravni košarkaški genijalac Dražen Petrović

Dražen Petrović s majkom Biserkom uoči odlaska na OI u Barcelonu 1992.
1/18

– Bio je lider ne samo košarke nego i hrvatskog sporta. Znate, tada je cijela Jugoslavija gledala na koju će se stranu Dražen opredijeliti. Jer, nemam što kriti, mi smo iz miješanog braka, iako je Jolin (otac Aleksandra i Dražena) otac iz Zagore kod Trebinja u Hercegovini, a mama iz Bilica u Šibeniku – pripovijedao je Aco.

VEZANI ČLANCI:

– Tata je cijelo školovanje i radni vijek proveo u Hrvatskoj. Ali kad se država raspadala, svi su gledali što će Dražen napraviti. A dolaskom u UN, svima je poručio: "Tu sam jer hrvatska reprezentacija mi je sve. Uvijek je s ponosom govorio o 1992." – rekao je  Petrović.

Dakle, nije bilo ni teoretske šanse da najbolji HR košarkaš u povijesti izabere nastupanje za Jugoslaviju, a u dresu Hrvatske osvojio je olimpijsko srebro na Igrama u Barceloni 1992. godine. 

Komentara 16

DE
Delikwent
15:06 04.06.2024.

Cijela Jugoslavija je propala!!!!!! Živjela Hrvatska! Bog i Hrvati!

Avatar Caliban
Caliban
14:23 04.06.2024.

To samo potvrđuje zašto su genijalni. Pa tko bi pametan izabrao Srbiju. Vidiš kako je Đoković skrenuo...

BI
billynik
15:37 04.06.2024.

Kome ovo treba?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije