KOVAČ TREBA OSTATI

Čuvajmo Niku, boljega od njega nemamo

Niko Kovač
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
26.06.2014.
u 20:35

Zašto bi Lukina i Raketina odgovornost 
za podbačaj bila manja od Kovačeve?

Najlakše bi bilo sada sve natovariti na leđa mladome izborniku tek na početku trenerskoga puta. Jučer heroj, danas skorojević, kako to već ide kod nas, a gdje je tu objektivnost, gdje su olakotne okolnosti, gdje je bar malo kredita prema šefu kojega smo do jučer dizali u nebesa?

Da, Niko Kovač protiv Meksika je uprskao, i što prije bude sjahao sa svoje nedodirljivosti i nepogrešivosti, bit će mu lakše oprostiti. To je ipak naš Niko, isti onaj vojskovođa zbog kojega cijela država nije spavala i čija je formacija Brazilce držala na konopcima. Honorirajmo mu barem to.

No, ako izbornik u Brazilu nije bio u top formi – a nije – što bismo onda trebali reći za Luku Modrića i Ivana Rakitića, genijalce čija se tržišna vrijednost vrti oko šezdeset milijuna eura. Zašto bi njihova odgovornost za ispadanje bila manja od Nikine?

Plaćen ceh iscijeđenosti

Nažalost, dogodilo se upravo ono od čega smo strahovali. Luka i Raketa došli su u Brazil potpuno iscijeđeni i nema te vrste relaksacije koja bi iz njih mogla preko noći izbaciti stotinu utakmica u sezoni. Tu smo cijenu platili protiv Herrerine "motorizirane postrojbe". Međutim, ima tu i još nešto: zar je običaj da igrač usred SP-a, u predvečerje utakmice života protiv Brazila, rješava svoj transfer i iz kampa odlazi na liječnički pregled? Htio on to priznati ili ne, potpis za Barcelonu morao je uzdrmati Raketu u Brazilu i barem djelomično poremetiti koncentraciju. Ivan u Brazilu ni izbliza nije bio onakav kakvog smo ga gledali u Sevilli. Ni sjena.

Izbornik će, naravno, sigurno nastaviti svoj put. Među ostalim, i zato što to savršeno odgovara Davoru Šukeru. Niko, kakav god bio trener, pa i njegov brat Robert, još uvijek su u javnosti pozitivno percipirani zbog starih, igračkih zasluga i karizme. Otkad su braća tu, reprezentaciji se više ne zviždi, a i navijači koji "rade o glavi" vodstvu HNS-a sve su u većoj manjini.

Na kraju, ako smo Niku Kovača dočekali kao spasitelja reprezentacije u trenucima potpunoga rasula, onda on i nakon podbačaja u Brazilu zaslužuje drugu šansu. Kao što je Ćiro Blažević nastavio nakon kraha sa Srbima i Slaven Bilić nakon promašenoga SP-a u Južnoj Africi. A to su, složit ćete se, bili mnogo veći podbačaji od Kovačeva. Izbornik jednostavno mora dobiti kredit i u miru odraditi dvogodišnji ciklus za EP u Francuskoj. Pod uvjetom da mu momčad ne izgleda kao Štimčeva protiv Škotske.

Samokritika je nužna

Poželjno je da Niko pritom ipak pokaže barem malu dozu samokritičnosti. Ako je čak i napuhani Guardiola nakon Reala imao petlje pred igračima Bayerna posuti se pepelom, onda, Niko, u čemu je problem? Kako kaže rukometni mag, mudrac Lino Červar, nema toga trenera koji će položiti sve ispite.

>> Kovaču, glavni si krivac!

>> 'Niko je pravi Nijemac, u njemu nema strasti za vrhunski rezultat'

Komentara 81

NA
new age
20:49 26.06.2014.

svi mi znamo zasto napadate niku kovaca. zajedno ce te s jutarnjim. kako vam samo ne dosadi

Avatar tetina
tetina
21:24 26.06.2014.

Sve ovo me strašno posjetilo na događaj iz Biblije , kad je Isusu na cvjetnicu ulazio u Jeruzalem i kad mu je razdragana masa mahala maslinovim i palminim grančicama te uzvikivali HOSANA , HOSANA, i slavili ga, za samo 5amo 5 dana ta ista razdragana masa , postala je razjarena masa koja je bijesna uzvikivala raspni ga , raspni...toliko o nama !

DA
darmar
20:51 26.06.2014.

Potpora izborniku Niki i stozeru na strucnom radu i uspijesnom prolasku baraza i plasmana na SP. Kradjom sudaca repka nije osvojila barem bod protiv Brazila, a klimatskim cijedjenjem u prasumi Manausa, cega su bili postedjeni Meksikanci, nismo uspijeli pobijediti u zadnjoj tekmi. Nismo imali vratara, Platikosa bio samo puku stajac tragom bivsih zasluga na golu, Nitko od sadasnjih kriticara nije nikad upro prstom u Pletikosu i rekao vrijeme mu je bilo otici. Vremesni i pregazeni Ciro vidi samo Rebica - pa zar nije taj Rebic na svakoj tekmi dobbivao prigodu. jel to po Ciri laznom domoljubu u strcnjaku Olic trebao bit na klupi a pricuva Fiorentine, Rebic, postigao samo jedan gol u Talijanskoj lizi, na terenu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije