'HRVATSKI' ŠKOT

'Dalić mi je u prvom susretu rekao: Ovo je tvoj stol, do sutra želim 3 izvješća. Kako ste to znali?'

storyeditor/2024-10-09/PXL_270323_99073459-1.jpg
10.10.2024.
u 12:27

U nogometnom smislu Škotska i Hrvatska nisu slične, ali kao narodi jesu: navijači obje selekcije stvaraju odličnu atmosferu, vrlo su strastveni i patriotski raspoloženi, kaže Marc

Za Večernji list uoči utakmice Škotska – Hrvatska govori Škot iz Dalićeva stožera, simpatični 38-godišnji videoanalitičar Marc Rochon. Marc je u Škotskoj živio do pete godine, kada se njegova obitelj preselila u Portsmouth, gdje je njegov otac dobio posao. Rođen je u gradu Thurso, a prvi dom bio mu je u Johnu O'Groatsu, najisturenijemu mjestašcu sjeveroistoka Velike Britanije, u kojemu danas živi samo nekoliko stotina stanovnika.

U analizi od 2008. godine

Je li istina da ste prvi posao nakon završetka studija imali u telekomunikacijskoj tvrtki, što ste u njoj radili? Koliko dugo ste nogometni analitičar i gdje ste sve radili, pitali smo Rochona.

– Istina je, karijeru sam započeo u tvrtki O2, najvećoj telekomunikacijskoj tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu u tom trenutku. Bio sam pomoćnik menadžera u dućanu, ali uskoro sam se vratio na Sveučilište Solent kako bih dobio još jednu diplomu, ovoga puta u sportskoj znanosti. Istovremeno sam počeo raditi u Southamptonu kao analitičar, tako da sam u nogometnoj analizi od 2008. godine. Nakon dvije godine u Southamptonu otišao sam u Tottenham na godinu dana, gdje sam bio s Modrićem, Kranjčarom, Ćorlukom i Pletikosom. Nakon toga otišao sam u Portsmouth, gdje sam bio gotovo četiri godine, a potom sam otišao na Bliski istok, gdje sam radio u Al Ainu i ondje upoznao Zlatka Dalića. Nakon što je preuzeo reprezentaciju, pozvao me ovdje i od tada sam dio hrvatske reprezentacije, u čemu zaista uživam. Za to vrijeme također sam radio u West Hamu od 2021. do 2024., a od veljače ove godine sam voditelj odjela nogometne analitike u Aberdeenu – kazao je Rochon.

Vratili ste se u domovinu, sada ste zaposlenik FC Aberdeena. Živite li u Aberdeenu sami ili s obitelji, gdje žive vaši roditelji? Kako se zove vaša supruga, je li Škotlanđanka, imate li djece?

– Da, sada sam s obitelji u Aberdeenu, gdje se obitelj preselila ovog ljeta. Moja supruga zove se Pat i ona je engleska Tajlanđanka. Odrasla je u Engleskoj, a upoznali smo se u Portsmouthu, gdje smo oboje živjeli u tom trenutku. Imamo dvoje djece, Logana i Esmae. Moji roditelji su u Engleskoj, ali moja šira obitelj je u Škotskoj, od čega je dio u okolici Aberdeena.

VEZANI ČLANCI:

Kako izgleda jedan radni dan analitičara hrvatske nogometne reprezentacije kada je ona na okupu? Bavite li se reprezentacijom i dok ste u Aberdeenu?

– Kada je reprezentacija na okupu, sastajem se ujutro s Draženom Ladićem kako bismo pripremili dnevni sastanak stožera na temu protivnika i naših utakmica. Potom u 12.30 imamo glavni sastanak izbornika i stožera s igračima, a potom se pripremam za popodnevni trening, pri čemu Vedranu Ćorluki dostavljam videomaterijale i fotografije koji su mu potrebni, bilo o protivniku bilo o stvarima koje želimo raditi. Trening snimam kamerom i GPS sustavom kako bismo poslije to mogli analizirati. Navečer analiziram trening i pripremam se za novi dan, odnosno jutarnji sastanak s Draženom. Bavim se reprezentacijom i kada nismo na okupljanju. U stalnoj smo komunikaciji unutar stožera, pratimo i analiziramo kako ide našim igračima u klubovima, pritom prateći i protivničke igrače. Usput uvijek tražimo i najbolje prakse najboljih momčadi, da vidimo što možemo primijeniti kada govorimo o prekidima, stilu igre i ostalom...

Jeste li već analiziraIi škotsku nogometnu reprezentaciju, zezaju li vas u Aberdeenu zbog toga što radite za suparnika Škotske?

– Da, već smo analizirali Škotsku, a ja je, naravno, pratim godinama, ha-ha. U klubu imam dva igrača koji su prvi put pozvani pa se s njima zezam na ovu temu, a oni su, naravno, uzbuđeni zbog ove utakmice i igranja protiv velike momčadi kao što je Hrvatska.

Jeste li veliki navijač Škotske – kada ne igra protiv Hrvatske, gledate li njezine utakmice, što smatrate najvećom snagom Škotske, odnosno Hrvatske, koliko su i po čemu slične?

– Naravno, navijač sam Škotske kada ne igra protiv Hrvatske, i redovito je pratim. Bio sam jako ponosan što se reprezentacija uspjela plasirati na Europsko prvenstvo. Škotska je dobra reprezentacija u prekidima, na to treba obratiti posebnu pozornost, i brzo dostavlja loptu napadačima te može biti opasna ubačajima s bokova. S druge strane, hrvatska vezna linija i sposobnost držanja posjeda sigurno je među najboljima na svijetu i samim time najveća snaga reprezentacije. Mislim da sada imamo i obranu oko koje možemo biti uzbuđeni, s mladim i potentnim igračima. U nogometnom smislu Škotska i Hrvatska nisu slične, ali generalno kao narodi jesu – navijači obje selekcije stvaraju odličnu atmosferu, vrlo su strastveni i patriotski raspoloženi – ističe Rochon.

Prijateljstvo s Dalićem

Je li istina da vam je Dalić pri prvom susretu u Emiratima kazao: "Ovo je tvoj stol. Do sutra želim tri izvješća o Al Shababu"? Kako ste se tada osjećali, jeste li ga prije uopće poznavali? Je li vas iznenadio kad vas je 2017. pozvao da mu analizirate Ukrajinu?

– Da, malo me iznenađuje koliko ste točno to opisali, ha-ha. Nisam ga prije upoznao, a od toga prvog dana naša suradnja i rekao bih prijateljstvo sve su jači svakoga dana. U listopadu 2017. poslao sam mu poruku da mu zaželim puno sreće na novoj poziciji jer jako poštujem sve što i kako radi, a on me pitao mogu li mu pomoći s pripremom za Ukrajinu. Bio sam uzbuđen zbog toga, rado sam se odazvao jer se radi o sjajnoj ekipi i rado sam podržao takvog čovjeka kao što je Dalić.

VEZANI ČLANCI:

Kakav je vaš osjećaj kada Škotska igra protiv Hrvatske, je li to za vas ipak posebna utakmica?

– Da, svakako je posebna utakmica. Na Euru 2020. bilo je jako uzbudljivo igrati protiv moje domovine. Bio sam vrlo emotivan tijekom himni, ali nakon toga bio sam stopostotno fokusiran na svoj posao i želio sam samo pobjedu Hrvatske, što smo i uspjeli ostvariti, i bio sam potpuno zadovoljan i sretan takvim raspletom – zaključio je Marc Rochon.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije