ZLATNA KLUPA

Zašto je Vedran Ćorluka bio ključan za srebro na SP-u u Rusiji?

Trening Hrvatske nogometne reprezentacije u kampu u Sočiju
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
14.11.2022.
u 07:00

Nezamjenjivi, nenadoknadivi, bespoštedni generator pozitivnoga ozračja, komponente bez koje sigurno ne bi bilo srebra. Onaj koji nije igrao, ali je poticao, skakao, galamio i bodrio i suigrače i stručni stožer.

U predvečerje Svjetskog prvenstva u Rusiji, 8. lipnja 2018. u Osijeku, u prijateljskoj utakmici sa Senegalom, izbornik Zlatko Dalić donio je neke važne odluke o sastavu momčadi. Jedna od njih odnosila se na status tada 32-godišnjeg reprezentativca Vedrana Ćorluke – naime, procijenjeno je bilo da će u utakmici s Nigerijom na Svjetskom prvenstvu u obrani ipak od početka igrati Dejan Lovren i Domagoj Vida.

Ćorluka je u tom trenutku imao 99 nastupa za Hrvatsku, punih 12 godina bio je nezamjenjivi srednji branič vatrenih, lider i neprikosnoveni autoritet u svlačionici, šuškalo se i da su se neki prethodni izbornici čak znali s njim konzultirati pri sastavljanju momčadi.

Taj i takav Ćorluka, od čije su reakcije u Rusiji svi strahovali, u svom stotom nastupu, protiv Argentine, igrao je jednu jedinu minutu, ušavši u nadoknadi umjesto Mandžukića. Jednako toliko korišten je u utakmicama protiv Rusije i Engleske, te 90 minuta u utakmici u skupini s Islandom. Ukupno 93 minute na cijelom Svjetskom prvenstvu!

08.06.2018., Gradski vrt, Osijek - Pripremna utakmica Hrvatske nogometne reprezentacije uoci SP u Rusiji: Hrvatska - Senegal. Hrvatski izbornik Zlatko Dalic, Vedran Corluka. "nPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

I taj i takav Ćorluka, "igrač za sudačku nadoknadu", bio je u Rusiji jedna od ključnih figura planetarnoga uspjeha vatrenih. Nezamjenjivi, nenadoknadivi, bespoštedni generator pozitivnoga ozračja, komponente bez koje sigurno ne bi bilo srebra. Onaj koji nije igrao, ali je poticao, skakao, galamio i bodrio i suigrače i stručni stožer, i u tome je bio naša neprocjenjiva "zlatna klupa".

Ćorlukin nastup u Rusiji obrazac je za kojim izbornik Zlatko Dalić, gradeći pobjedničko ozračje, vapi uoči odlaska u Katar. U tu svrhu su i strogo kontrolirani intervjui reprezentativaca, inzistiranje na potpunom fokusu na sveopće dobro vatrenih, sve kako bi se izbjegli nekakvi nepotrebni konflikti, afere ili skandali.

Drugim riječima, Daliću u Kataru, tamo na klupi, iza njegovih leđa, trebaju samo potpuno posvećeni i stimulirajuće nastrojeni momci, a ne mrgudi i gunđala. Osobito od onih reprezentativaca iz kategorije 30 plus, ne budu li u prvom planu, očekuje se da zatome svoja ega i slijede Ćorlukin primjer po kojemu 119 minuta na klupi neumornoga bodrenja suigrača i jedna minuta igre – vrijede jednako.

>> Pogledajte: Ovo što radi Luka Modrić je nevjerojatno, a uskoro će napuniti 37 godina

Komentara 1

AL
altruist
07:36 14.11.2022.

Upravo tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije