TO MU NEĆE ZABORAVITI

Daliću je jedan razgovor promijenio život. Da prijatelja nije dobio na telefon, tko zna što bi se dogodilo

Lisabon: Obilazak terena uoči prijateljske utakmice između Portugala i Hrvatske
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
06.09.2024.
u 10:58

Kao da ni on sam nije mogao pretpostaviti u kojem će smjeru krenuti njegova karijera. U listopadu će se navršiti sedam godina od njegova dolaska na čelo reprezentacije, postao je rekorder po broju utakmica, prestigao i velikog Ćiru Blaževića

Otkako je u jesen 2017. preuzeo hrvatsku nogometnu reprezentaciju, Zlatko Dalić vinuo ju je u dotad neslućene visine. Istina, bili su vatreni treći na svijetu 1998. godine, ali Dalićevo srebro iz Rusije dvadeset, odnosno bronca iz Katara dvadeset i četiri godine kasnije stavljaju ga na vrh hrvatskih trenerskih lica, jasno i izbornika naše reprezentacije. Preuzeo je Hrvatsku nakon kiksa protiv Finske u kvalifikacijama za SP od Ante Čačića, pobijedio Ukrajinu i odveo nas u dodatne kvalifikacije za Mundijal u kojima smo pobijedili Grčku. 

Upravo je prije tih utakmica s Grcima Dalić razgovarao s čovjekom koji mu je možda i spasio karijeru na izborničkoj klupi. Nije tajna da su aktualni izbornik Portugala Roberto Martinez i on privatno dobri prijatelji, a Martinez mu je pomogao u pripremi utakmica s Grčkom. Otkrio je to odmah nakon pobjede u Ukrajini, u listopadu 2017. godine našem Tomislavu Dasoviću u velikom intervjuu za Večernji.

– Već smo u kontaktu s izbornikom BiH Baždarevićem, to je Olić odradio. U kontaktu sam i s izbornikom Belgije Robertom Martinezom, spremam se i na sastanak s njim - rekao je Dalić, a zanimljiv je bio i njegov odgovor na sljedeće Dasovićevo pitanje:

FOTO Ovdje živi hrvatska elita: U nestvarnom luksuzu u centru Zagreba uživaju Dalić, Kramarić, Petir...

Lisabon: Obilazak terena uoči prijateljske utakmice između Portugala i Hrvatske
1/22

Jeste li s Arapima na stand byu, ako ne uspijete ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo?

– Meni su ondje vrata uvijek otvorena. O tome sada ne razmišljam, želim se plasirati na SP i nastaviti dalje s reprezentacijom. Normalno bi bilo da onda dobijem još jedan ciklus, odradim Ligu nacija i Europsko prvenstvo 2020. godine, pa da se onda podvuče crta - kazao je tada naš izbornik.

Kao da ni on sam nije mogao pretpostaviti u kojem će smjeru krenuti njegova karijera. U listopadu će se navršiti sedam godina od njegova dolaska na čelo reprezentacije, postao je rekorder po broju utakmica, prestigao i velikog Ćiru Blaževića. U kasnijim intervjuima Dalić je često znao spominjati Martineza, prvog kojeg je nazvao kad je bila riječ o pripremi utakmica s Grčkom.

Inače, Martinezov Portugal ovoga je četvrtka pobijedio Hrvatsku u dvoboju 1. kola Lige nacija, već treće u kojoj Dalić vodi Hrvatsku. Susrest će se njih dvojica ponovno u studenom, a ne treba dvojiti u to da će se izbornici Hrvatske i Portugala i tada srdačno izgrliti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije