REPREZENTACIJA Darijo Srna predvodit će kao kapetan kockaste u Bukureštu

Darijo Srna - od debija do vrpce

10.02.2009.
u 19:55

Podno velebne palače, fascinantne građevine zloglasnog diktatora Nicolae Ceausescua, koji je odredio rumunjsku povijest – od koje se ovaj narod vjerojatno nikada dokraja neće oporaviti – u bukureštanskom hotelu Grand Marriott, za koji je predsjednik Vlatko Marković rekao da je “najljepši i najbolji u kojem je ikada bio” (a barem je pola života proveo po hotelima), Slaven Bilić i kockasti čekaju 19.45 sati i ogled s Rumunjskom. Nakon četiri mjeseca “godišnjeg odmora” Slaven Bilić će na posao u jednoj prijateljskoj, ali posebnoj utakmici.

Trenutak karijere
Na stadionu Steaue će Darijo Srna prvi put kao kapetan izvesti hrvatsku nogometnu reprezentaciju na travnjak.

– Ponosan sam, ovo je za mene velik dan, to je trenutak za koji živiš cijelu karijeru. No, moram biti iskren i reći da će teško biti zamijeniti Niku Kovača, jer je bio poseban čovjek i nogometaš. Teško ću to ponoviti, no sretan sam što ću voditi ovu posebnu momčad – rekao je Darijo Srna putujući prema Bukureštu.

Naime, Slaven Bilić je još prije nekoliko mjeseci, ne znajući da će Robert Kovač ostati kockasti, odlučio da Srna bude novi kapetan. Kako je novi Dinamov stoper odlučio da i dalje igra za Hrvatsku, Bilić mu je ostavio vrpcu. No, Kovač neće početi dvoboj, pa će u 63. nastupu za reprezentaciju kapetan biti Šahtarov nogometaš.

Srna je izabran jer je godinama najbolji hrvatski reprezentativac, čovjek koji zadivljuje srčanošću, voljom i ljubavlju s kojom igra za reprezentaciju. A prst sudbine je odredio da se za Srnu posebne stvari događaju baš u Rumunjskoj. Naime, 20. studenoga 2002., pod ravnanjem tadašnjeg izbornika Otta Barića, Srna je debitirao za Hrvatsku. Pogotkom Tomislava Marića vatreni su slavili s 1:0, a Srna je bio asistent. Nakon toga nerijetko je Šahtarov kapetan i taj sjajni igrač bio najbolji čovjek reprezentacije. Gledajući tu eru, Pršo, Eduardo i Srna su vjerojatno tri najbolja igrača, njima možemo pridružiti i Luku Modrića.

Da se na stadionu “rumunjske zvijezde” doista za nas događa nešto posebno, govori i vijest da će naš najbolji igrač ipak igrati. Nakon 353 dana nogometu se vraća Eduardo da Silva, čovjek koji nas je fenomenalnim pogocima i igrama odveo na Euro 2008. Nažalost, nije nas mogao odvesti i do zvijezda, u povijest.

Igrati će oko pola sata, a svi suigrači, stožer i vodstvo saveza ne skrivaju uzbuđenje. Slaven Bilić se u Grand Marriottu doimao vrlo ozbiljnim, maksimalno usredotočen na susret koji svakako nije običan.

Nane traži odgovore
Nane želi vidjeti trenutačnu formu, dobiti odgovor na pitanje je li Ivan Jurić pravi nasljednik Nike Kovača, kako će funkcionirati sve linije. Rekao je da je ovo test za Ukrajinu.

Nema dvojbe da će i ishod, ali još više izvedba, pokazati gdje smo i koliko možemo. Treći put otvara godinu kao izbornik – 2007. je slavio, a to je bila doista jedna velebna godina sa znamenitim slavljem na Wembleyu. Lani je izgubio, a godina u kojoj smo odigali jednu od najboljih utakmica u povijesti (2:1 protiv Nijemaca u Klagenfurtu) ipak se pamtila po dva poraza. Od Turaka u Beču i Engleza u Zagrebu. Ali, tada nije bilo Dudua...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije