EUFORIJA NA POLJUDU

Dea Redžić: Split će Rakitiću dati emociju koja se novcem ne može mjeriti

Split: Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala s Italijom u kvalifikacijskoj utakmici za EP
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/8
21.07.2024.
u 07:00

Zaista, nakon depresije koja je pokosila navijače Hajduka nakon očajne sezone i raspada u borbi za naslov prvaka, Dalmacija se opet polako zagrijava za najveće domete. Ovaj put ipak malo opreznije, previše su razočarenja doživjeli u posljednjih 19 godina, koliko čekaju naslov prvaka

Bio je na vrhuncu karijere, član slavne Barcelone koji je u jedinstvenom sustavu igre uspješno zamijenio legendarnog Xavija i ušao u skupinu najelitnijih nogometaša svijeta. No unatoč svim dostignućima, trofejima i velikim utakmicama koje je prelomio, ostao je jedan od najpodcjenjenijih igrača europskog nogometa. To je o Ivanu Rakitiću kazao slavni José Mourinho, a to nam je rekao i bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić dok smo razgovarali o Rakitićevu oproštaju od reprezentacije.

– Još uvijek nismo osvijestili koliko će nam nedostajati i koliko je uistinu podcijenjen, a jedan je od najvećih koje smo imali – kazao je Bilić o igraču kojeg je iz Švicarske doveo u domovinu njegovih roditelja i obukao mu hrvatski dres. Ostalo je povijest koja će ga pamtiti po izuzetnoj hrabrosti i ključnim jedanaestercima koje je zabio na SP-u u Rusiji. Tražio je da puca zadnji, nakon što je održao čuveni motivacijski govor pred Zlatkom Dalićem i svojim suigračima.

FOTO: Tko je supruga Ivana Rakitića? Lijepu Raquel dugo je nagovarao na spoj, a često je možemo vidjeti u društvu atraktivne sestre

Split: Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala s Italijom u kvalifikacijskoj utakmici za EP
1/29

Navijao za Dinamo

Prototip lidera na terenu, ali i sasvim običnog momka koji u “civilu” voli dobru zabavu i gotovo da ga je nemoguće vidjeti bez osmijeha na licu. Nema dileme da je Split sredina kojoj s takvim karakteristikama pripada pa, iako je navijao za Dinamo, kao i ostatak obitelji Rakitić, u Hajdukovu gradu ga obožavaju. Dolazi često, druži se s brojnim Splićanima, a najviše s Markom Bralićem Ketom, svojim kumom koji nas je godinama uvjeravao da ćemo Rakitića gledati u dresu Hajduka jednog dana.

A trenutačno se ne radi o danima, već o satima kada će Rakitić, velikan s više od stotinu nastupa za Hrvatsku, sletjeti na splitski aerodrom i produžiti do Poljuda, obučen u Hajdukovu odoru, baš kao što je najavio kum Keto. Skupa su jednom posjetili i grob čuvenog lidera Torcide Žana Ojdanića, odali su mu počast i fotografirali se sa šalom Hajduka. No kada je riječ o transferu koji se finalizira, kum je zaključan do kraja.

– Ne, zaista ne znam kad će sletjeti – kazao nam je čovjek koji jedan od najzaslužnijih za Rakitićevu vezu sa Splitom. Iako je po rođenju dinamovac, Rakitića će Split, ako transfer prema očekivanjima bude dovršen, dočekati ovacijama. I to neće biti prvi put, skandirali su mu na turniru Četiri kafića, uvijek je bio omiljen u sredini koja malo koga priznaje. Čak je i Luka Modrić jednom prilikom kazao da mu je oduvijek bio san zabiti na Poljudu. Nakon što je Rakitić prekjučer objavio fotografiju s treninga uz koju je napisao: “Pripreme za sezonu”, javio se još jedan bivši vatreni Dejan Lovren s porukom: “Split će gorjeti.” I zaista, nakon depresije koja je pokosila navijače Hajduka nakon očajne sezone i raspada u borbi za naslov prvaka, Dalmacija se opet polako zagrijava za najveće domete. Ovaj put ipak malo opreznije, previše su razočarenja doživjeli u posljednjih 19 godina, koliko čekaju naslov prvaka.

Gattuso: Dat ću vam srce i dušu

Za klub je izuzetno važno da konačno može privući igrače svjetskog ranga, a ujedno se smanjuje i ovisnost o novcu od prodaje igrača. Ipak, još uvijek su daleko od financijske stabilnosti koja im može omogućiti da duže zadrže igrače iz svog pogona. Novi direktor Nikola Kalinić krenuo je s punom nogom na gasu, a kako doznajemo od njegovih najbližih prijatelja, motiv koji ima je ogroman. Želio je puno više napraviti kao igrač u Hajduku, a sada je ovo za njega nova prilika, ujedno i rizik. Slično je i s trenerom Gattusom, koji je igračima na prvom treningu kazao da će im dati srce i dušu, ali da mu ni slučajno ne smiju uskratiti srce na terenu. Ivan Perišić i Ivan Rakitić s tim sigurno neće imati problema. No za uspjeh će biti potrebno još prinova jer Gattuso računa na nastupe u Europi. Računa i na dolazak Rakitića, javno je o tome progovorio te se čeka rješavanje dokumentacije s Al-Shababom, klubom za koji je Rakitić ugovorno vezan.

Od izvora bliskih igraču doznali smo da postoji realna mogućnost da već u ponedjeljak bude službeno predstavljen kao novi igrač Hajduka. Senzacionalni transfer koji se čeka za Večernji je komentirao i bivši hajdukovac i dinamovac Joško Jeličić.

– Uistinu je to veliki transfer za imidž lige i Hajduka, a Raketa će na svakom stadionu biti sjajno dočekan. Uvijek je bio top profesionalac s iznimnim nogometnim IQ-om, tako da, bez obzira na godine, može puno toga donijeti i u igračkom smislu. On je sjajan obiteljski čovjek i vjerujem da će u Splitu uživati, kao i njegova obitelj, što nije bio slušaj u Arabiji, logično – kazao je Jeličić.

Kako smo već pisali, Rakitića će plaćati sponzori kluba, najvjerojatnije je riječ o Tommyju, a ako se ostvare bonusi u vidu trofeja ili nastupa u Europi, to će biti ceh Hajduka. Zbog Hajduka odrekao se plaće od 15 milijuna eura neto po sezoni, no čini se da neće ostati dulje od pola godine u zemlji koja nudi basnoslovne ugovore, ali Split će Rakitiću dati emociju koja se novcem ne može mjeriti.

Ključne riječi

Komentara 7

ZA
!zagreb!
10:00 21.07.2024.

Ja isto kad crnčim na suncu i dobijem manju plaću od većine. Ali dobijem tu emociju da sam snažan moćan i osjećam se kao muško i kao da znam nešto što većina maminih sinova u BMW ne zna. To je emocija koju mi 3000 EUR mjesečno ne može dati. Inače navijače koji pjevaju pjesme nema ni jedan klub na svijetu samo Split. Neću biti tiha nedam da priča Miha.

B2
bordon 2
08:57 21.07.2024.

Dati emociju.

Avatar Ričard
Ričard
08:31 21.07.2024.

Jope vi, Split oće svoje omladince i trenera dalmatinca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije