sve manje domaćih

Dinamo bez hrvatskog reprezentativca! Ali Zokiju je to dobro za LP

19.09.2013., Stadion Maksimir, Zagreb - Europska liga, skupina B, 1. kolo, GNK Dinamo - FC Cernomorec. Arijan Ademi, Marcelo Brozovic, Duje Cop.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
03.02.2015.
u 11:20

Budu li Pjaca i Antolić u lipnju na Kovačevu popisu, ljetos neće imati ni dana odmora!

Je li ovo poražavajuće za Dinamo ili za pohvalu? Naime, Dinamo u ovom trenutku, nakon odlaska Čopa i Brozovića, više nema nijednoga hrvatskog A reprezentativca, što će znatno devalvirati renome i tržišnu vrijednost rostera plavih. No, ne i ugroziti siguran hod prema dvostrukoj kruni iako Hajduk (Kalinić) i Rijeka (Vargić, Sharbini, Leovac) imaju brojniju koloniju igrača na Kovačevu popisu.

"Prebjeg" Ademi

Tražimo li afirmativan kut ove priče za Dinamo, onda je to novih 12 milijuna eura na računu od najnovijih poslova s Talijanima. Ta bi svota na ljeto mogla i narasti budući da Bologna traži Marka Pjacu, uz Antolića jedinoga povremenoga reprezentativca. Obojicu s po jednim nastupom Niko je do sada koristio samo za revijalke (Cipar, Argentina).

Za Hrvatsku je još, u tri navrata, nastupio i Ademi, ali potom prebjegao u Makedoniju jer Kovača nije zanimao, dok se Vukojević u vatrenima umirovio.

Dinamo u ovom trenutku nominalno ima sedmoricu igrača s nastupima za različite svjetske reprezentacije. Jedini od njih, Alžirac Soudani uvijek može računati na izbornikov poziv i ne krije kako su mu nastupi za reprezentaciju najbolji ispušni ventil. Tamo, za razliku od Hrvatske lige, uvijek igra pred punim stadionom.

Soudani, uz Tonela najbolji stranac kojega je Mamić ikada doveo, može se pohvaliti da u Dinamu nije izgubio status reprezentativca, što je primjerice pogodilo portugalskoga vratara Eduarda, kao i Čileanca Fernandesa, čiji je peh bila teška ozljeda.

HNL čak do 30. svibnja

Kad smo već kod Fernandesa, ali i njegova sunarodnjaka Hernandeza, Dinamo bi rastom njihove forme na proljeće mogao dospjeti u ozbiljan problem. Naime, u Čileu se od 11. lipnja do 4. srpnja održava južnoameričko prvenstvo, a obojica dinamovaca na širem su izbornikovu popisu. Pozove li i samo jednoga dinamovca izbornik Sampaoli na Copu Americu, Mamić ga ne bi imao na ljetnim pripremama, i ne bi bio upotrebljiv na početku kvalifikacija za Ligu prvaka, koje počinju sredinom srpnja. A i kad bi se Angelo ili Junior vratili iz Južne Amerike, tko zna u kakvome bi bili stanju.

Za Dinamo bi bila sreća kada bi i u lipnju ostao na kvoti od nula hrvatskih reprezentativaca i kada bi mogli momčad raspustiti 30. svibnja, nakon posljednje utakmice Prve HNL.

Naime, u slučaju da izbornik Kovač nekim čudom posegne za Pjacom ili Antolićem, oni ne bi mogli na odmor jer vatrene 12. lipnja čeka kvalifikacijski sraz s Talijanima. Bez odmora ostao bi Ademi, čiji Makedonci 14. lipnja igraju sa Slovacima. A otprilike u to vrijeme Zoran Mamić već bi počeo s pripremama za Europu...

Dakle, dolazimo do paradoksalne situacije: Dinamovu treneru uopće nije u interesu da mu reprezentativci na proljeće budu u top formi. Pa neka ih i ne koristi, za Rijeku i Hajduk ionako je prejak i bez njih.

>> Mamić: Pripreme su bile za devetku, ali ne treba stvarati euforiju

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije