LIGA PRVAKA

Dinamo ima pozitivan omjer samo s jednim protivnikom. Evo što kažu simulacije o prolasku skupine

Zagreb: Ždrijeb lige prvaka sa zanimanjem se pratio u Maksimiru
Goran Stanzl/PIXSELL
30.08.2024.
u 14:20

Iako su njemački velikani Bayern i Borussia protivnici Dinama iz one najjače, prve jakosne skupine, najjači protivnik Dinama na papiru zapravo je član druge jakosne skupine, engleski doprvak Arsenal.

Hrvatski prvak Dinamo izvukao je vrlo zanimljiv set od osam protivnika u nadolazećoj sezoni Lige prvaka. Gledamo li povijest hrvatskog prvaka, igrao je protiv šest od osam protivnika s kojima će se suočiti u ligaškoj fazi, svima osim Borussije Dortmund i Monaca. Što se tiče preostalih šest suparnika, jedino protiv Slovana iz Bratislave plavi imaju pozitivan međusoban omjer, po dvije pobjede i remija u četiri međusobna dvoboja uz gol-razliku 7:1. Sa škotskim velikanom Celticom Dinamo ima izjednačen omjer, po tri pobjede svake momčadi u šest dvoboja, a izjednačena je i gol-razlika (9:9). Zanimljivo je da je u Dinamovim ogledima sa Celticom najbolji strijelac Marko Pjaca s tri pogotka. S Bayernom, Arsenalom, Milanom i Salzburgom Dinamo ima negativan omjer, ali isto tako u svojoj povijesti ima upisanu barem jednu pobjedu protiv svake od tih momčadi.

Upravo je protiv Milana i Salzburga Dinamovo najsvježije sjećanje iz Lige prvaka, iz pretprošle sezone u skupini u kojoj je još bio i Chelsea. Protiv Milana su završili porazima i u Zagrebu (0:4) i u Milanu (1:3), dok su protiv austrijske momčadi izgubili 0:1 u Austriji te remizirali 1:1 na Maksimiru. U današnjem kontekstu su i Milan i Salzburg slabije momčadi nego što su bile prije dvije godine, i jedni i drugi su maknuti s trona svojih liga nakon što su upravo u tu spomenutu sezonu ušli kao prvaci.Iako su njemački velikani Bayern i Borussia protivnici Dinama iz one najjače, prve jakosne skupine, najjači protivnik Dinama na papiru zapravo je član druge jakosne skupine, engleski doprvak Arsenal. Londonska momčad je, uz Real Madrid i Manchester City, jedna od tri na svijetu čiji je kadar prema Transfermarktu procijenjen na više od milijarde eura vrijednosti (1,2). Suprotno Milanu i Salzburgu, momčad Mikela Artete je miljama ispred onog Arsenala kojeg je Dinamo 2015. u grupnoj fazi Lige prvaka svladao 2:1 u Zagrebu.

VEZANI ČLANCI:

Nastavimo sa stanjem Dinamovih protivnika na papiru. Uz već spomenuti Arsenal, ispred Dinamove vrijednosti kadra od 71 milijun eura osjetno su Bayern (947 mil. €), Milan (583), Borussia (471) i Monaco (364). Ispred plavih su, ali ne toliko osjetno, Salzburg (177) i Celtic (106), dok je debitant u Ligi prvaka, Slovan, klub s uvjerljivo najmanjom vrijednosti kadra u cijelom turniru, tek 21 milijun eura, prilično manjom od Dinamove.

Odrađene su već i brojne kompjuterske simulacije ovog novog formata Lige prvaka. Prosjek od deset tisuća simulacija nam govori da bi devet bodova trebalo biti dovoljan za plasman među najbolje 24 momčadi na ljestvici te prolazak u prvu rundu nokaut-faze, dok bi 15 bodova trebalo biti dovoljno za plasman među osam najboljih te direktni prolaz u drugu rundu nokaut-faze, odnosno osminu finala. Dodajmo da je po prosječnom koeficijentu suparnika najlošije prošao Feyenoord (74,7), najbolje Young Boys (55,7), dok je Dinamo oko sredine, na 20. mjestu (63,5).

Ključne riječi

Komentara 1

PA
Pametanumoruludih
15:45 30.08.2024.

Biti ce zadnji bez poena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije