REKORDERI EUROPSKE LIGE

Dinamo ima priliku osvetiti se Sevilli za težak poraz: Ali, Španjolci su i dalje goropadni!

SEVILLA-DINAMO ZAGREB 16-17
Foto: Ramon Navarro
1/3
13.12.2021.
u 14:30

Predvodi ih Ivan Rakitić, koji je daleko od najboljeg nogometaša te momčadi, ali je "kotačić" koji pokreće ostale.

Sevilla i Dinamo borit će se 17. i 24. veljače za osminu finala Europske lige, što plavima neće biti nimalo lako jer španjolski velikan ima priliku zaigrati finale na svom stadionu 18. svibnja, u riznici ima šest titula ovog natjecanja i s hrvatskim klubovima je u izrazito pozitivnom omjeru.

>>> Oršićev put do nogometnih vrhova

Naime, plavi i Sevilla sučelili su se u Ligi prvaka (2016./2017.) dvaput, dok su bili u istoj skupini. Nije dobro prošlo, 4:0 u Španjolskoj i 1:0 u Zagrebu za skorašnjeg protivnika Dinama. Ujedno, Sevilla je dvije godine prije remizirala u Rijeci (2:2), a potom slavila kod kuće 1:0. Te sezone je i osvojila natjecanje.

Bio je to period u kojem su Španjolci djelovali nezaustavljivo. Do Lige prvaka nisu nikako mogli kroz domaće prvenstvo, ali u Europskoj ligi su briljirali. Niz je krenuo s 2013./2014., kad je u finalu pala Benfica boljim izvođenjem jedanaesteraca (0:0, 4:2) i igrač utakmice bio je Ivan Rakitić!

jubilation (LR) Jesus Navas (Sevilla FC), Jules Kounde (Sevilla FC), goalschuetze Ivan Rakitic (Sevilla FC) and Fernando Reges (Sevilla FC) to the goal to make it 1-1 by foul penalty Football UEFA Champions League, group stage group G, 2 matchday, VfL Wolfsburg (WOB) - FC Sevilla (SEV) 1: 1, on 09/29/2021 in Wolfsburg / Germany.
Foto: Cathrin Mueller/SVEN SIMON

To mu je priskrbilo transfer u Barcelonu tog ljeta. Sezonu kasnije Sevilla ruši Dnipro Nikole Kalinića (3:2), koji je zabio gol za vodstvo, no to nije bilo dovoljno. Ipak, značajnija pobjeda bila je godinu kasnije, kad je u finalu s 3:1 srušen Liverpool.

Osim ova tri uzastopna naslova, Sevilla je osvajala natjecanje 2006. nakon finala s Middlesbroughom (4:0), 2007. pobjedom nad Espanyolom (2:2, 3:1p) i 2020. pobjedom nad Interom za koji je igrao Marcelo Brozović (3:2).

Već prema ovim rezultatima može se vidjeti da je Sevilla sklona primanju golova, ali i zabija ih jako mnogo. Bar kroz povijest. U skupini G ovosezonske Lige prvaka, osvojila je samo šest bodova - uz jednu pobjedu i tri remija. Gol razlika je bila 5-5. Kad je bilo najbitnije, poražena je u direktnom dvoboju za plasman od Salzburga 0:1.

Od onog golovima potentnog kluba, sad je riječ o klubu koji više podsjeća na Atlético Diega Simeonea. U prvenstvu je Sevilla na drugom mjestu s 34 boda, osam manje od Reala, uz utakmicu manje. Kroz 16 kola zabila je 26 i primila 11 golova.

Glavne zvijezde, uz Rakitića, su najbolji strijelac Rafa Mir (5), Erik Lamela, Youssef En-Nesyri, Lucas Ocampos, a čvrstinu daju Fernando i Thomas Delaney. Ne treba zanemariti ni Jesusa Navasa, Julesa Koundea, Diega Carlosa...

Može se zaključiti da to nije više ona identična Sevilla, od kojeg treba pretjerano strahovati. Ali djeluje kao ozbiljnija i čvršća. No nije ni Dinamo identičan kao prije pet godina, kad je bio samo usputna postaja većim klubovima. Sad je to klub sa samopouzdanjem, respektom i sjajnim rezultatima iza sebe kroz posljednje tri godine.

12.12.2010., Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 19. kolo, GNK Dinamo - NK Slaven Belupo.
Foto: Sanjin Strukić /PIXSELL

Stoga, šansa svakako postoji, no nije ponajveća. Španjolci ne leže plavima. Za razliku od Engleda. Od 1961. i utakmice s Barcelonom pa do posljednje ove godine s Villarrealom, Dinamo je pobijedio samo jednom, remizirao dvaput i izgubio čak 13 puta, uz gol razliku 10:36...

Ključne riječi

Komentara 3

FR
freeshooter
17:13 13.12.2021.

Daleko od toga da nisu favoriti...no upravo to nama daje šansu...biti ćemo rezultatski neopterećeni, bez imperativa prolaza, samo sa mislima da dobro odigramo...i tu možemo napraviti iznenađenje, uvijek treba vjerovati...otvorenom umu prilika je sklona...ale ale dinamo ale...

ST
stefj
15:04 13.12.2021.

Uh, teško da se moglo teže dobiti... Sevilla sigurno neće igrati s drugom ekipom, a s druge strane, nije niti toliko interesantan klub kao Barcelona. Šteta...

IS
istina00
14:43 13.12.2021.

skoro pa najgori izbor za dinamo jer su težak protivnik za razliku od sheriffa/zenita koji bi ipak bili lakši, a nisu niti top atraktivni kao recimo barca ili borussia...+ što sevilla grize kao luda u EL dok jednoj barci ili borussiji to natjecanje ne znači previše....šanse dinama za prolaz dalje su možda 10%, ali dinamo je i ovako postigao što je želio-još jedno proljeće u euro natjecanjima i ove 2 tekme sada protiv seville su samo bonus igračima i navijačima...bitno je da dinamo ima dobrog trenera u tim susretima jer s krznarom bismo gadno stradali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije