U BRAZILU

Dinamo treći klub na svijetu po igračima proizašlim iz podmlatka

Dinamo treći na svijetu
Patrik Macek/PIXSELL
18.06.2014.
u 14:45

Osim Dinama, na popisu je još osam hrvatskih klubova koji su imali barem po jednog igrača koji je prošao i nogometnu školu i zaigrao za prvu ekipu (Hajduk, Zagreb, Marsonia, Osijek, Šibenik, Zadar, Split, Hrvatski dragovoljac).

Međunarodni centar za sportska istraživanja (CIES) iz Švicarske je izradio popis kojeg su nazvali Player development ranking, a on pokazuje koliko je igrača koji su trenutno na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prošlo nogometnu školu i zaigralo za prvu momčad istog kluba.

Visoko treće mjesto zauzeo je zagrebački Dinamo, a ispred njega su samo nizozemski Feyenoord i Barcelona.

Osim Dinama, na popisu je još osam hrvatskih klubova koji su imali barem po jednog igrača koji je prošao i nogometnu školu i zaigrao za prvu ekipu (Hajduk, Zagreb, Marsonija, Osijek, Šibenik, Zadar, Split, Hrvatski dragovoljac)

Kriterij za istraživanje je prije svega bio da je igrač od svoje petnaeste do dvadeset i prve godine najmanje tri godine proveo u klubu, ali se računao i ukupan broj nastupa za prvu momčad. Feyenoord, kao i Barcelona ima devet igrača na Svjetskom prvenstvu, međutim u korist nizozemskog kluba je presudio veći broj odigranih utakmica. Feyenoord ih ima 882, a Barcelona 783.

Dinamo je treću poziciju zauzeo zahvaljujući osmorici igrača koji zadovoljavaju postavljene uvjete, a oni su: Šime Vrsaljko, Vedran Ćorluka, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Milan Badelj, Eduardo da Silva, Dejan Lovren i Oliver Zelenika. Njih osmorica su za prvu momčad Dinama odigrali ukupno 812 utakmica.

Cijeli popis liga i klubova možete pogledati ovdje.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije