BOŠKO BALABAN:

Dinamov uspjeh nije tako vrijedan bez publike

Luka Modrić i Boško Balaban
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
29.12.2013.
u 17:12

- Bit ću nogometni menadžer, posao se tek zahuktava, pokrenut je ozbiljno tek prije dva mjeseca. Još kao aktivni igrač pomogao sam u transferima nekih kolega, primjerice, na moju preporuku Ivan Leko prešao je iz Hajduka u Club Brugge - govori Balaban.

Moćni centarfor Boško Balaban (35) bio je u Dinamu suigrač s oba glavna konkurenta za Nogometaša godine i odlučio se prednost dati igraču Real Madrida.

- Luka Modrić ove je godine prerastao u jednoga od predvodnika Reala. Pazite, govorimo o najvećemu svjetskom klubu, u kojemu je naš igrač ima lidersku ulogu, to se ne događa baš tako često. Zato sam to morao nagraditi s deset bodova premda Luku i Mandžukića doista razdvajaju nijanse – kaže Balaban.

Igrali ste s Mandžom u tandemu, jeste li očekivali da će izrasti u napadača svjetske klase?

- Igrali smo skupa kod Ivankovića i Solde, već tada sam vidio kakav se potencijal krije u njemu. Uočio sam i mušice kod Marija, ali one su se pojavile kada je shvatio da je prerastao Hrvatsku ligu i da je vrijeme da ode u jači klub. Kad mu je sve posloženo u glavi, kad igra bez opterećenja, Mandžo je nevjerojatan igrač – naglašava Boško i dodaje:

- Nisam iznenađen ni što je ovako fizički moćan. Pa Mandžo je i u Dinamu u tome prednjačio, znao nas je na testiranjima ostaviti za cijeli krug. A njegovi golovi samo su nadogradnja toga. I trebalo bi ga prebiti da ne zabija toliko pokraj majstora Riberya i Robbena – kaže Boško.

Karijeru ste završili u Maleziji. Otkuda takva avantura?

- Ponuda je bila financijski odlična, igrao sam u velikom klubu, koji igra prijateljske utakmice s Manchester Unitedom, Cityjem... Ostao sam osam mjeseci. Ipak imam troje djece, nisam želio dulje biti odvojen od obitelji niti ih seliti na drugi kraj svijeta.

Boško Balaban upisao je trenersku akademiju, no planovi ipak idu u drugome smjeru.

- Bit ću nogometni menadžer, posao se tek zahuktava, pokrenut je ozbiljno tek prije dva mjeseca. Još kao aktivni igrač pomogao sam u transferima nekih kolega, primjerice, na moju preporuku Ivan Leko prešao je iz Hajduka u Club Brugge.

Riječanin ste, kako gledate na uspon svoga bivšega kluba?

- Imam velike simpatije prema tom projektu, mnogi klubovi trebali bi se ugledati na Rijeku. Vlasnik i predsjednik kluba sve su savršeno posložili, a posebno me impresionira sinergija igrača i publike. Zbog toga mi je uvijek poseban gušt doći na Kantridu.

Dinamo tu zaostaje za Riječanima?

- Dolazim i u Maksimir, gotovo na svaku utakmicu. Dinamo ima kvalitetne igrače, ali očito nije sve u tome. Priča o uspjehu nije kompletna ako nema publike na stadionu...

S Dinamom ste se u zimi 2009. godine ružno rastali, Mamić vas je najurio?

- Da, rastanak je bio ružan, nepriličan za klub kao što je Dinamo i posebno je pogodio moju obitelj. Međutim, vrlo brzo nakon toga, Zdravko Mamić mi se javio, ispričao mi se i predložio mi da se vratim u Dinamo. Ispriku sam prihvatio, jer zaista je ispao čovjek, no nisam mogao prihvatiti ponudu jer sam se već bio dogovorio s Grcima. Moj i Zdravkov odnos danas je vrlo korektan.

Pamti vas se i po bijegu iz kampa reprezentacije u noćni klub uoči utakmice s Rusima?

- Nedavno sam bio sa Srnom, prisjetili smo se toga događaja i slatko nasmijali. Pogriješili smo tada, priznajem, ali otišli smo tamo samo na jedno piće, i to tri dana prije utakmice. Nikad se ne bi za to ni saznalo da nije došlo do pucnjave u Fontani i da kamera nije sve zabilježila. Nas trojica bili smo tada obilježeni, a puno je još prije toga bilo izlazaka za koje se nije znalo. Oliću, Srni i meni bio je prvi.

Kako ste podnijeli neigranje u Aston Villi, gdje su vas Englezi proglasili najvećim transfernim promašajem?

- Aston Villa imala je tada sjajnu momčad: Barrya, Mersona, Ginolu, Hadjija... I trener Gregory odmah mi je najavio – nisi bolji od drugih, čekat ćeš svoju šansu, ulazit ćeš postupno. Prihvatio sam to i naoružao se strpljenjem. No, kako je Gregory došao pod istragu zbog transfera, pa je potom i smijenjen, nisam više bio ni u kakvim planovima. Došao je Graham Taylor, trener omražen u cijeloj Engleskoj, i rekao mi da na mene više ne računa. Zato je povratak u Dinamo na posudbu bio dobar potez – zaključio je Balaban, koji je za Aston Villu u godinu i pol dana skupio 11 nastupa, bez postignutog pogotka.

>>Sandomierski: Dokazat ću da sam vratar za modre

>>Dinamo poručio Sammiru: Ne ideš s nama na pripreme

Nogometaš godine:

Luka Modrić (Real) 10 bodova
Mario Mandžukić (Bayern) 9
Ivan Rakitić (Sevilla) 8
Mateo Kovačić (Inter) 7
Ivica Olić (Wolfsburg) 6
Darijo Srna (Šahtar) 5
Leon Benko (Rijeka)4
Mate Maleš (Rijeka) 3
Ivan Santini (Kortrijk) 2
Ivan Tomečak (Rijeka) 1

Nada godine:

Ante Rebić (Fiorentina) 5
Marcelo Brozović (Dinamo) 4
Erwin Maloku (Hajduk) 3
Tin Jedvaj (Roma) 2
Alen Halilović (Dinamo) 1

Komentara 2

DU
Deleted user
18:21 29.12.2013.

Dinamov uspjeh nije tako vrijedan bez publike A koji to uspjeh?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije