Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETI NASLOV

Đoković osvojio Australian Open: Uvjerljivo svladao Tsitsipasa, na cijelom turniru izgubio jedan set

Australian Open - Men's Singles Final
Foto: JAIMI JOY/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.01.2023.
u 12:46

Novak Đoković (35) osvojio je svoj 22. Grand Slam naslov nakon što je u tri seta svladao Stefanosa Tsitsipasa. Grk je izgubio i drugo grand-slam finale, a prije dvije godine je poražen u Roland Garrosu od Đokovića.

Srpski tenisač Novak Đoković osvojio je prvi grand-slam turnir sezone Australian Open pobijedivši u finalu u Melbourneu Grka Stefanosa Tsitsipasa s 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5) nakon tri sata igre. Đokoviću je to rekordni 10. naslov Australian Opena, te 22. grand-slam titula, čime se izjednačio s Rafom Nadalom.Također, Đoković se u ponedjeljak vraća na prvo mjesto ATP ljestvice.

Đoković je u Melbourneu slavio 2008., 2011., 2012., 2013., 2015., 2016., 2019., 2020., 2021. Nakon prošlogodišnje deportacije zadržao je niz neporaženosti na terenima Melbourne Parka. Taj niz sada iznosi rekordnih 28 mečeva, a zadnji put je izgubio u četvrtom kolu 2018. kada ga je svladao Južnokorejac Hyeon Chung. Uz deset naslova na Australian Openu, Đoković ima i sedam naslova u Wimbledonu, tri na US Openu i dva na Roland Garrosu.

Srpska zvijezda i prošlogodišnji pobjednik Nadal imaju dva naslova ispred Švicarca Rogera Federera na vječnoj listi Grand Slam naslova. Slijedi Amerikanac Pete Sampras po broju Grand Slam uspjeha s 14 naslova.

Tennis - Australian Open - Men's Singles Final - Melbourne Park, Melbourne, Australia - January 29, 2023 Serbia's Novak Djokovic reacts during his final match against Greece's Stefanos Tsitsipas REUTERS/Carl Recine Photo: Carl Recine/REUTERS
Foto: Carl Recine/REUTERS

Beograđaninu je to već 93. turnirska pobjeda u 132. finalu. Nakon pobjede u Melbourneu ponovno će biti prvi igrač svijeta na ažuriranoj ATP ljestvici u ponedjeljak te će započeti još jedan 374. tjedan na vrhu tablice.

Tsitsipas je izgubio i drugo grand-slam finale, a prije dvije godine je poražen u Roland Garrosu od Đokovića.

Đoković je slavio protiv Tsitsipasa jedanaesti put u ukupno 13 međusobnih dvoboja, a ujedno je to bila deseta uzastopna pobjeda nad 11 godina mlađim suparnikom, uključujući dva Tsicipasova poraza u finalima grand-slama.

Prije današnjeg odmjeravanja snage dva suparnika susrela su se i 2021. godine na Roland Garrosu. Tamo je Tsitsipas poveo 2-0 u setovima, no onda je Đoković uspio preokrenuti za drugo slavlje na pariškoj zemlji.

Tennis - Australian Open - Men's Singles Final - Melbourne Park, Melbourne, Australia - January 29, 2023 Serbia's Novak Djokovic celebrates with the trophy after winning his final match against Greece's Stefanos Tsitsipas REUTERS/Jaimi Joy Photo: JAIMI JOY/REUTERS
Foto: JAIMI JOY/REUTERS

Ovaj put priča je bila drugačija. Srpska zvijezda je od samog početka napala Tsitsipasov servis i slomila ga u četvrtom gemu. Pouzdano je zadržao stečenu prednost jer je u prvom setu izgubio samo jedan poen na prvom servisu (17/18).

U drugom je Atenjanin igrao bolje i dobivao sve duže razmjene. Beograđanin se sve više mučio, da bi u desetom gemu spasio loptu za izjednačenje Grka u setovima. Drugi set odlučen je u 13. igriu kojoj su i jedni i drugi radili dosta neprisiljenih pogrešaka. Ipak, Srbin je bio nešto pribraniji, slavio je 7-4.

Treći set, nakon duže pauze, započeo je "breakom" u prvom gemu, za koji je Grku trebalo gotovo dva sata. Ipak, odmah je ispustio prednost kada je Đoković zaigrao bolje i treći set je također odlučen produženom igrom.

Đoković je brzo poveo 5-0, a onda se Grk približio, ali nije uspio spriječiti deseto slavlje suparnika u Rod Laver Areni.

- Kralj Melbournea - napisao je službeni profil Australian Opena. 

Danas 35-godišnji Srbin na cijelom je turniru izgubio tek jedan set - protiv Francuza Enza Couacauda u drugom kolu turnira. 

Komentara 46

MI
Mixy
12:58 29.01.2023.

Zbog ličnog izbora oduzeli su mu titulu No.1, tretirali ga u Australiji ko poslednjeg kriminalca ali vratio se na velika vrata, sve ih počistio i ušao u legendu. Ostaće zabeleženo da je Novak sam uspeo da pobedi jedan krajnje nepravedni sistem. Respect!!!

Avatar x   -   y
x - y
12:53 29.01.2023.

Cestitke Djokovicu, ovo je pobjeda i naslov za sve one koji nisu podlegli primanju genske terapije..BRAVO!!.. Cjepivo genska terapija ubija dugoročno. Ono što ubija je šiljasti protein. Cjepivo ubija dugoročno na takav način, da napada najslabiju točku u ljudskom organizmu (srčani udar, moždanini udar,rak,...) tako da se na kraju ne može pripisati uzrok smrti cjepivu! To je polagana smrt...

BH
BHHrvat1975
12:51 29.01.2023.

Bravo kralju, jesi srbin ali si najbolji..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije