PRVO ODLIČJE U PARIZU

Evo koliko je hrvatski strijelac zaradio osvajanjem medalje. Iznos je pozamašan

Miran Maričić osvojio olimpijsku broncu
Foto: Reuters/Pixsell
1/13
29.07.2024.
u 19:30

Maričić je rođeni Bjelovarac, svjetski prvak i višestruki osvajač odličja na europskim i svjetskim smotrama te višestruki dobitnik nagrade za najboljeg sportaša svog rodnog grada

Strijelac Miran Maričić (27) donio je Hrvatskoj prvu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. Osvojio je broncu u finalu zračne puške na 10 metara, a uz nju je u džep spremio i financijsku nagradu od Republike Hrvatske. Za svoje postignuće dobio je 18 i pol tisuća eura. Ministarstvo turizma i sporta donijelo je novi pravilnik prema kojem se za zlato dobiva 41 tisuća, srebro 26 tisuća, a broncu 18.5 tisuća eura.

Zanimljivo je da dodjela trajne stimulacije osvajačima medalja, sportašima i trenerima, nije česta praksa među državama. Sportaši dobivaju naknadu u visini od 40 do 100 posto prosječne hrvatske neto plaće od 45. godine, a treneri od 55. godine. Točan iznos naknade određuje se prema broju osvojenih medalja i natjecanjima u kojima su osvojene. Tako će Maričić nakon 45. godine primati minimalno 40 posto neto prosječne hrvatske plaće.

Miran Maričić osvojio olimpijsku broncu
1/13

Maričić je rođeni Bjelovarac. Svjetski prvak i višestruki osvajač odličja na europskim i svjetskim smotrama je član streljačkog kluba u Streljačkom društvu Bjelovar 1874, kao i hrvatske streljačke reprezentacije. Svjetski juniorski prvak postao je 2017. godine, a kao senior je osvojio dva zlata i broncu.

Čak je tri puta, u 2017., 2018. i 2019. godini proglašen je najboljim sportašem grada Bjelovara. Završio je tamošnju gimnaziju, a zatim je studirao na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu. Završio je preddiplomski studij informatike, a prije šest godina odlučio se u potpunosti posvetiti radu na sportskoj karijeri.

Komentara 8

Avatar Scheweningen
Scheweningen
21:08 29.07.2024.

Bljak, naslovna vijest glasi , evo koliko je zaradio

BI
billynik
22:35 29.07.2024.

Koji bjednici, opet brojite tude novce.

ŠS
Štap sa glavom
21:18 29.07.2024.

Čemu odmah izazivanje zavisti i jala? Dečko ima 27 godina, godinama je trenirao i odricao se i neka dobije. Nije se natjecao za ne znam koga nego za Hrvatsku. Napišite koliko će dobiti onaj rođeni Splićanin iz komšiluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije