LJETNI MERCATO

Europski velikan želi dovesti Baturinu: Dinamo ga ne misli pustiti za manje od 20 milijuna eura

Zagreb: Martin Baturina doveo Dinamo u vodstvo
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
03.06.2024.
u 08:10

Kad je riječ o Dinamu, najvećim potencijalnim izvoznim proizvodom čini se trenutačni reprezentativac Martin Baturina, koji je na tržištu procijenjen na 18 milijuna eura, ali teško da bi ga u Maksimiru prodali za manje od 20 milijuna.

Po završetku sezone, a uoči priprema za iduću, zna se koje je najčešće pitanje u domaćem ligaškom nogometu – tko će ostati, a tko otići? Ne smijemo bježati od činjenice da je HNL za mnoge igrače razvojna liga te da im služi kao prva stepenica da naprave nešto više u karijeri i odu dalje. Na kraju krajeva, to je slučaj gotovo sa svim reprezentativcima u sazivu igrača za nadolazeće Europsko prvenstvo. Sa strane je uvijek vrlo uzbudljivo pratiti ljetni "mercato" i gledati kamo će se tko otisnuti, a klubovima je to uvijek vrlo stresno i napeto, jer nije samo stvar određivanja savršene cijene za prodaju vlastitog dragulja i talismana, nego i pitanje kime će taj talisman biti nadomješten.

Neoboriv rekord Gvardiola

Prije nego što analiziramo potencijalne izlazne transfere ovog ljeta, vrijedi baciti pogled na najskuplje izlazne transfere HNL-a u proteklih nekoliko godina. Prošlog ljeta rekordna prodaja bila je ona Josipa Šutala iz Dinama u Ajax za 20,5 milijuna eura, a po svotama slijede ga još dva bivša dinamovca iz sadašnjeg rostera vatrenih, Luka Ivanušec, koji je otišao u Feyenoord za 7,80 milijuna eura, te Dominik Livaković, koji je otišao u Fenerbahçe za 6,65 milijuna eura. Rekordni transfer iz pretprošle sezone nije bio toliko unosan kao Šutalov, bio je to transfer Bartola Franjića iz Dinama u Wolfsburg za 7,50 milijuna eura, a sezonu prije toga (21/22) napravljen je rekordan izlazni transfer u povijesti HNL-a, onaj Joška Gvardiola iz Dinama u Leipzig, koji je kasnije s bonusima dosegnuo iznos od 36,8 milijuna eura i teško je da će u skorijoj budućnosti taj rekord biti oboren.

No itekako postoji mogućnost da će ove sezone biti oboren rekord za izlazni transfer Hajduka. Budući da će se transfer Luke Vuškovića u Tottenham službeno proknjižiti tek u sezoni 2025./2026., još uvijek je u vlasništvu tog rekorda transfer Nikole Vlašića u Everton za 10,8 milijuna eura 2017. godine, a tu svotu mogao bi nadmašiti izlazni transfer Rokasa Pukštasa, američkog 19-godišnjeg veznjaka iz redova Hajduka. Iako novi sportski direktor Hajduka Nikola Kalinić tvrdi da Rokas nije na prodaju, činjenica da je on nedavno potpisao ugovor o suradnji s najpoznatijim hrvatskim nogometnim agentom Andyjem Barom daje nam naslutiti da se neki posao kuha. Još su pri tome, doznajemo, za Pukštasa zainteresirani Arsenal, Aston Villa i West Ham, kojima nije problem odriješiti kesu.

Kad je riječ o Dinamu, najvećim potencijalnim izvoznim proizvodom čini se trenutačni reprezentativac Martin Baturina, koji je na tržištu procijenjen na 18 milijuna eura, ali teško da bi ga u Maksimiru prodali za manje od 20 milijuna. Prema onome što znamo, najviše su zagrizli Juventus i Betis, ali isto tako postoji dobra mogućnost da Baturina i ostaje u Dinamu. Ako ostane, nameće se problem starenja jer će svakom novom sezonom njegova cijena padati, čisto zbog činjenice da će biti sve manje mlad.

Najviše će na "mercatu" u smislu prodaja gotovo definitivno raditi Rijeka. Riječi sportskog direktora Darka Raić-Sudara dovoljno govore o tome.

– Najljepše bi bilo da mi sada imamo ekipu s kojom ćemo i početi i završiti sljedeću sezonu, ali, nažalost, to vjerojatno neće biti moguće. Ako netko ode, nastojat ćemo ga nadomjestiti i ispuniti naše ambicije. Novi igrači? Gledamo i pratimo. Nije to lako isposlovati. Ove godine znali smo reagirati, uvijek su zanimljivi ti mlađi igrači. Sad će dosta toga ovisiti o odlasku igrača – rekao je sportski direktor Rijeke.

Raić-Sudar također je potvrdio da se vode konkretni razgovori oko izlaznog transfera vratara reprezentacije Nediljka Labrovića, ali i da postoji pregršt upita za talentirane igrače poput Tonija Fruka i Marca Pašalića. Još je tu puno igrača koji bi mogli napuniti riječku blagajnu, poput Nike Jankovića, Lindona Selahija, Ivana Smolčića, Nike Galešića, Veldina Hodže, pa čak i nešto starijeg Marka Pjace. Kao što i sami ljudi iz kluba kažu, svojevrsni transfer-egzodus igrača Rijeke nije nemoguć ishod.

Lokomotiva nađe način

Što se klubova izvan "velike trojke" tiče, nedvojbeno najpotentnije ime u kontekstu svote izlaznog transfera je ono 18-godišnjeg napadača Osijeka Antona Matkovića, za kojeg su u Osijeku već navodno odbili ponudu od sedam milijuna eura! To bi značilo da bi Matković vrlo lako mogao oboriti rekordni transfer kluba (Mirko Marić u Monzu, 7 mil. €). Što se ostalih potencijalnih eksponata tiče, nije iznenađenje da tu najviše prednjači Lokomotiva, s pojedincima poput Nikole Čavline (21) i Marina Šotičeka (19) u glavnim ulogama. Barem u jedno kod Lokomotive možemo biti sigurni; koliko god prodavali, uvijek će nekako uspjeti iznjedriti nove "wonderkidove". Sve u svemu, izlazni ljetni HNL "mercato" bit će izrazito zanimljiv.

 
 
Ključne riječi

Komentara 5

FR
freeshooter
18:16 03.06.2024.

...ne slažem se da mladom igraču te kvalitete, će cijena padati... pa njemu je samo 20 godina, tek je na putu nogometne zrelosti, tako da ćemu cijena samo rasti, proporcionalno sa njegovim uspjesima sa Dinamom i Vatrenima... dakle neće biti nužna njegova prodaja ovog ljeta, ostankom i igrom u LP će mu cijena narasti barem sa 20 na 30 mil, to je pametna prodaja, sada još ne...

NI
nikola1975
11:08 04.06.2024.

Problem starenja!?!?!?!? Jel to pisac ovog uratka misli da smo mi čitatelji budale. Problem starenja za igrača koji još može igrati za U21 reprezentaciju.

Avatar GF1
GF1
17:53 03.06.2024.

Velikan se misli na Juventus ili ? Onda napišite u naslov; Juventus zeli dovesti Baturinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije