BORBA ZA TROFEJ

Finale EL-a! United favorit, ali Emery je iskusni lisac

Premier League - Manchester United v Southampton
Laurence Griffiths/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
23.05.2021.
u 09:00

Uoči finala pred oči se nameću dva glavna elementa: favorizirano stanje na papiru Manchester Uniteda (716 – 247 milijuna eura vrijednosti u korist Uniteda) te genijalnost Unaija Emeryja u tom natjecanju.

U jubilarnoj, pedesetoj sezoni drugog najcjenjenijeg europskog klupskog nogometnog natjecanja, odnosno u 12. izdanju otkako znamo za format Europske lige, najviše su pokazale momčadi Manchester Uniteda i Villarreala koje će u srijedu (21 sat) na stadionu Miejski u poljskom gradu Gdanjsku igrati za prestižan trofej.

Uoči finala pred oči se nameću dva glavna elementa: favorizirano stanje na papiru Manchester Uniteda (716 – 247 milijuna eura vrijednosti u korist Uniteda) te genijalnost Unaija Emeryja u tom natjecanju. Strateg Villarreala ušao je u povijest kao prvi trener koji je svoje momčadi dovodio do čak pet finala Europske lige (tri sa Sevillom, jedan s Arsenalom, jedan s Villarrealom), a od dosadašnja četiri finala čak je u tri odnio trofej.

Valja istaknuti da se u toj utakmici Villarreal bori za veću nagradu nego Manchester United. Osim trofeja i novčane nagrade (8,5 milijuna €), nagrada za osvajača Europske lige je i izravna kvalifikacija u grupnu fazu Lige prvaka. Budući da je Manchester to osigurao već ligaškim putem, a Villarreal ne, žuti će imati nešto više motiva za pobjedu. Takav bi rasplet izbacio turskog prvaka iz grupne faze Lige prvaka i gurnuo ga u play-off, što znači da bi naš Domagoj Vida i njegovi suigrači iz Beşiktaşa morali proći jednu prepreku da bi se kvalificirali u glavni turnir.

Manchester je na putu do finala u nokaut-fazi prošao Real Sociedad, Milan, Granadu i Romu, a Villarreal je na svojem putu eliminirao Salzburg, kijevski Dinamo, zatim ove sezone sjajnog hrvatskog prvaka Dinamo u četvrtfinalu (3:1) te na kraju Arsenal u polufinalu. Sezona koja je pri kraju priuštila nam je pregršt zanimljivih trenutaka i odličnih poteza, a vjerojatno je najbogatija što se tiče srušenih rekorda. U jednom od tih rekorda sudjelovao je i Dinamo koji je izjednačio rekord Standarda iz Liegea (2011./‘12.) i RB Salzburga (2017./‘18.) završivši natjecanje u skupini sa samo jednim primljenim golom. Da nije bilo pogotka hrvatskog U-21 reprezentativca Kristijana Bistrovića pri kraju utakmice šestog kola grupne faze, Dinamo bi bio jedini bez primljenog pogotka. Od zanimljivijih rekorda tu je i onaj Jordija Gomeza, igrača ciparske Omonije, koji je PSV-u zabio gol s 56 metara, najveće udaljenosti u povijesti EL-a, a valja spomenuti i rekord iz trećeg kola u kojem su pala 93 pogotka u 24 utakmice, više nego u bilo kojem drugom kolu u povijesti. 

>> Pogledajte veliki intervju s Robertom Prosinečkim

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije