Dopis HNS-u

Fuchsovo ministarstvo: Mamić je u sukobu interesa

\'13.01.2006.....zagreb...spo....stadion maksimir,dopredsjednik dinama zdravko mamic..foto:marko prpic\'
Marko Prpić/Pixsell
09.02.2011.
u 14:50

MZOŠ se obratilo Kući nogometa sa zahtjevom da se istraži kako Zdravko Mamić smije raditi u nogometu

Dok momčad Dinama broji zadnje trenutke u Turskoj, u Zagrebu se opet sve zakuhalo. Štimac i dalje juri na rušenje Vlatka Marković, Zdravko Mamić brani predsjednika HNS-a. Pa su ponovljeni neki navodi oko namještanja utakmice Dinamo - Arsenal. Zdravko Mamić tako je u četvrtak kanio iznijeti u javnost svoje stavove, ali onda je u srijedu odustao od toga, a zadovoljštinu će, koliko znamo, potražiti na sudu.

No, sad se oglasilo i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta koje je Hrvatskome nogometnom savezu poslalo dopis u kojem kaže da je Zdravko Mamić u sukobu interesa jer mu sin Mario vodi menadžersku agenciju. Te traži od saveza da uspostavi zakonito stanje. Doduše, Mamić je već nebrojeno puta tvrdio da nije u sukobu interesa, da je sin ugasio svoju menadžersku agenciju. No, koliko znamo, sad surađuje u drugoj, ako je to dokazivo.

Kako bilo, bit će vrlo zanimljivo sljedećih dana i tjedana. A momčad će još više pasti u drugi plan.

Pismo Ministarstva:

Vezano uz sukob interesa u NK Dinamu, Ministarstvo je naložilo Hrvatskom nogometnom savezu da kao krovna nogometna organizacija poduzme sve mjere u njihovoj nadležnosti kako bi se spriječio bilo kakav sukob interesa.

Naime, standardi koji postoje u razvijenom svijetu u smislu regulatornog uređenja, poglavito u sustavu športa, uvijek su usmjereni prema samouređenju, pa i u pitanju kontrole provođenja zakonitosti. Isto tako, s obzirom na to da šport niti smije niti može trpjeti bilo kakav upliv izvršne vlasti, MZOŠ nije, prilikom izrade Zakona o športu, a poštujući načela slobode udruživanja i odlučivanja u športskim klubovima kao udrugama, imao namjeru sankcionirati apsolutno sve slučajeve nepoštivanja zakonske norme. Stoga trenutačno važeći Zakon o športu ne propisuje nikakve sankcije pa MZOŠ-a niti nema pravnu utemeljenost za bilo kakvo sankcioniranje.

No treba naglasiti da to ne znači da HNS, kao krovna udruga čiji je član NK Dinamo, ne bi mogao, čak bi trebao, propisati sankciju u slučaju kršenja zakonske norme.

Slijedom svega navedenog, MZOŠ je još jednom naložilo HNS-u i NK Dinamo da uspostave zakonito stanje, a sukladno čl. 27. Zakona o športu koji definira sukob interesa.

Ako HNS i NK Dinamo ni nakon opetovanog zahtjeva za sprečavanje sukoba interesa ovaj put ne uspostave zakonito stanje, u sljedećim izmjenama i dopunama Zakona o športu, MZOŠ će biti primorano u ovom slučaju kao i u sličnim slučajevima, ugraditi u isti represivne mjere.

Komentara 19

NI
Niko33
16:38 09.02.2011.

trla baba lan...

TO
Tot
15:00 09.02.2011.

gluposti,još jedan bjedni pokušaj napada na maminja i dinamo.....

Avatar Piruška
Piruška
18:29 09.02.2011.

Bit će bežanije iz Maksimira u stilu Canjuge !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije