Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LUKA BONAČIĆ

'Gattuso je veliko ime, ali što Osijeku donosi Talijan čiji skaut ima 25 godina? Koga oni to dovode?'

Osijek: Talijan Federico Coppitelli predstavljen je na Opus areni kao novi trener NK Osijek
Davor Javorovic/PIXSELL
04.07.2024.
u 07:00

I još nešto: ako je Zoran Zekić, dakle domaći trener, izborio plasman u Europu i ostvario cilj, zašto je onda smijenjen? – dodao je Luka Bonačić.

Specijalizirani nogometni web-portal givemesport.com protekloga je mjeseca objavio popis 20 najboljih svjetskih trenera u ovome trenutku. Kriteriji pri sastavljanju ove liste su ukupan broj trofeja, recentni trenerski uspjesi i dugovječnost u klubovima. Na popisu su i treneri koji su trenutačno bez posla, poput Kloppa, Tuchela, Xavija, Zidanea i Pocchetina, kao i izbornici – Scaloni, Deschamps i Spalletti – koji su zbog slabije učestalosti nastupa svrstani u donji dio poretka.

Uglavnom, najvećim trenerom svijeta proglašen je Pep Guardiola, među 20 najboljih još su petorica Španjolaca, a odmah do njih po brojnosti su Talijani: Carlo Ancelotti iz Real Madrida, Simone Inzaghi iz Intera, Luciano Spalletti iz talijanske reprezentacije, Massimiliano Allegri iz Juventusa i Thiago Motta iz Bologne. Zanimljivo, među 20 najboljih nije svrstan sjajni Gian Piero Gasperini, trener koji je s Atalantom osvojio Europsku ligu, kao ni Vicenzo Italiano, dva puta zaredom finalist Konferencijske lige s Fiorentinom.

GALERIJA Hrvatska saznala kako može do prvog mjesto i što nas čeka dalje

Osijek: Talijan Federico Coppitelli predstavljen je na Opus areni kao novi trener NK Osijek
1/10

Tramezzani prvak Cipra

Talijanski treneri očito su u modi, pa su i na Euru, uz Spallettija, bila još četvorica talijanskih izbornika: Rossi u Mađarskoj, Calzona u Slovačkoj, Montella u Turskoj i Tedesco u Belgiji. Talijani su na čelu još tri europske reprezentacije, San Marina, Latvije i Malte, a u tom duhu ponašaju se i u klubovi SuperSport HNL-a pa će u nadolazećoj sezoni na klupama čak tri od deset klubova sjediti talijanski treneri: Gennaro Gattuso u Hajduku, Paolo Tramezzani u Istri 1961 i Federico Coppitelli u Osijeku. Njih trojica zajedno imaju dva trofeja. Tramezzani je bio prvak Cipra s Apoelom 2019. godine, a Gattuso je s Napolijem osvojio Talijanski kup 2020. godine. Coppitteli, 39-godišnji Rimljanin, nikada još u karijeri nije vodio nijednu seniorsku prvoligašku momčad, što naravno ne mora biti otežavajuća okolnost – čovjek jednostavno negdje mora početi.

Zanimljivo, u hrvatskoj ligi u ovom trenutku jednak je broj talijanskih trenera kao i u četiri lige Petice. U njima su samo Enzo Maresca u Chelseaju, Roberto de Zerbi u Marseilleu i Carlo Ancelotti u Real Madridu. U Bundesligi nema nijednoga Talijana, kao ni u slovenskoj, austrijskoj, poljskoj, švicarskoj, turskoj, čak ni saudijskoj ligi (iako je izbornik Saudijske Arabije Talijan – Mancini)..., u portugalskoj ligi je jedan, Bacci koji vodi Boavistu, kao i u nizozemskoj, u kojoj će Franceso Farioli voditi Ajax...

VEZANI ČLANCI:

Fenomen navale talijanskih stručnjaka u SuperSport HNL-u komentirao je iskusni domaći trener Luka Bonačić, čovjek koji je vodio niz naših prvoligaša (Dubrovnik, Pazinku, Zadar, Hajduk, Varteks, Rijeku, Osijek, Slaven Belupo, H. dragovoljac, Šibenik, Zagreb...).

– Nikada nisam protiv stranoga trenera u domaćoj ligi, jer i ja sam bio stranac u brojnim klubovima na raznim svjetskim meridijanima. To su jednostavno zakoni tržišta – kaže Bonačić pa nastavlja:

– Međutim, neke mi stvari nisu jasne. Ajde, Gattuso je bio svjetski prvak, veliko je ime, ali ovaj u Osijeku... Koga oni to dovode, trenera koji je vodio juniore? O. K., Osijek je privatni klub i vlasnik ima pravo dovoditi koga hoće, ali ne znam što im to donosi taj talijanski trener.

Zašto je smijenjen Zekić?

Smatrate li da se dovođenjem nepoznatih trenera iz inozemstva onemogućuju prilike za razvoj domaćih stručnjaka?

– Imam dojam da naši mladi treneri prebrzo dobivaju šansu, a onda još brže nestaju sa scene, poput recimo Karoglana. Smatram da bi predsjednici naših klubova, kada već izaberu mladoga domaćeg stručnjaka, trebali čvršće stajati uz njega i dati mu više vremena. Vratit ću se na Osijek: najprije, sadašnji trener dovodi za skauta 25-godišnjaka!? Dalje: zar se u Osijekovoj akademiji nije do sada isprofilirao nijedan trener za prvu momčad, i što to govori o njihovoj akademiji? I još nešto: ako je Zoran Zekić, dakle domaći trener, izborio plasman u Europu i ostvario cilj, zašto je onda smijenjen? – dodao je Luka Bonačić.

Do sada su u domaćem nogometnom natjecanju radila trojica Talijana: Edoardo Reja vodio je Hajduk u sezoni 2009./2010., Paolo Tramezzani bio je također u Hajduku u sezoni 2020./2021., a Serse Cosmi kratko je i neuspješno 2022. godine vodio Rijeku. Najbrojniji stranci bili su Španjolci, svojedobno na klupama Rudeša, Šibenika, Istre 1961, čak i Hajduka, koji je vodio Joan Carrillo. Strani treneri koji su osvajali trofeje s hrvatskim klubovima bili su samo Bošnjak Halilhodžić s Dinamom, Slovenac Kek s Rijekom i Litavac Dambrauskas, osvajač Hrvatskog kupa s Hajdukom 2022. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije