gračanov povratak

Gračan: Kovač mlad? Važno je samo koliko je dobar

'28.06.2010. Rijeka - Prijateljska nogometna utamica izmedju Rijeke i Shanghai Shenhua iz Kine na Kantridi. Trener Rijeke Nenad Gracan. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL'
'Goran Kovacic/PIXSELL'
27.10.2013.
u 11:40

I Pep Guardiola je u ruke dobio Barcelonu u njegovim godinama, a najvažnije je da je tada Pep znao što učiniti

Nenad Gračan postao je izbornik U-21 reprezentacije i nakon tri godine stanke ponovno sjeo na trenersku klupu. U studenom 2010. godine podnio je ostavku na mjesto trenera Rijeke u jeku sezone koja je počela euforično, a završila traumatično. Rijeka je prvo zaredala pobjedama, a onda nestala poput ponornice.

Otišao u atmosferi linča

Gračan je otišao u atmosferi linča, neke su se usijane glave čak odlučile obračunati s njegovim parkiranim terencom. Bilo je to previše za besprijekorni habitus jednog od najvećih igrača Rijeke!

– Situacija je bila takva da sam se zasitio svega. Onda sam čekao da se pojavi prava šansa i ako je čovjek malo izbirljiv, vrijeme brzo prođe. Ali kada si u nečemu tako dugo kao što sam ja u nogometu, onda se i nakon tako duge stanke osjećaš kao da si jučer radio – kaže Gračan.

Za igračkih dana dobio je titulu doktora nogometa! Tko god ga je gledao na terenu u naponu snage, kada je sredinom osamdesetih iz Rijeke odlazio u Hajduk, brzo bi shvatio da trenerske šablone ništa ne znače igračima koji nogomet igraju instinktivno. Kao trener Gračan je zatomio igračku genijalnost, njegove momčadi igraju čvrsto i disciplinirano. Kako će igrati reprezentacija?

– Sada je najvažnije da se Niko Kovač i ja dogovorimo oko bitnih stvari, razgovarao sam samo s Romeom Jozakom. Bitno je da sustav igre bude sličan u svim selekcijama, da igrači nemaju problema s prilagodbom kada prelaze iz jedne u drugu selekciju. S obzirom na rezultate, jasno je da ne treba nešto posebno mijenjati – smatra Gračan.

Jedini hrvatski trener koji je vodio momčadi velike četvorke (Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek) prvi put vodi jednu reprezentaciju.

Stvaramo igrače za A vrstu

– Preuzeo sam reprezentaciju u dobroj situaciji, nakon što je ostvarila niz pozitivnih rezultata i najvažnije da je da tako nastavimo. Voditi U-21 reprezentaciju znači preuzeti obvezu da se povrh pozitivnih rezultata mladim igračima stvore takvi uvjeti da jednog dana dosegnu A-reprezentaciju – rekao je Nenad Gračan.

Nenad Gračan naslijedio je Niku Kovača, koji je izbornik postao bez iskustva u radu sa seniorskim momčadima.

– Što se tiče neiskustva, možemo se vratiti na primjere iz prošlosti. Počevši od mene u Rijeci, kada smo se 1999. borili za titulu prvaka, do Slavena Bilića koji je kao debitant ostvario dobre rezultate. Ima puno takvih primjera i vani, počevši od Guardiole u Barceloni pa dalje. U ovom je trenutku važno da se igrači opuste, a ja vjerujem da Niko Kovač svojim autoritetom može podići atmosferu – kaže Gračan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije