ronaldo iz turčinovića

'Hajduk će dobiti Osijek zbog Torcide, a Dinamovci mi zahvaljuju što je Rijeka ostala bez naslova'

ARHIVA  - Split: Ekipa Albatros pobjednička ekipa turnira  "Četiri kafića" 2005.
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
05.11.2022.
u 11:10

'Igrao sam u onoj poznatoj utakmici za Osijek kad je Rijeka s 1:1 ostala bez naslova prvaka... Zabio sam za 1:0, a Musa je izjednačio na 1:1. Sjećam se da su mi dinamovci često dolazili zahvaljivati nakon toga'

Uoči današnjeg derbija Hajduka i Osijeka na Poljudu (17.30, MaxSport 1), boljeg sugovornika uoči te utakmice od legendarnog Ronalda iz Turčinovića teško je naći. Bivši hrvatski reprezentativac Stanko Bubalo (49) u svojoj je karijeri u HNL-u nastupao za Osijek dolaskom iz Širokog Brijega, a potom i za Hajduk. Radio je čuda na terenu te nam priuštio neke od najboljih trenutaka u HNL-u na prijelazu stoljeća. Bio je član legendarne generacije Osijeka iz kasnih devedesetih, tamo su ga zavoljeli, a zavoljeli su ga i u Hajduku gdje je u svojoj jedinoj sezoni (2000./2001.) bio jedan od glavnih aktera pri osvajanju prvenstva.

'Znam Pomsa i Karoglana'

Nakon HNL-a otišao je u austrijski Kärnten, pa se vratio u Široki Brijeg te u Posušju završio karijeru.

- Prati se HNL, naravno. Dinamo je kvalitetom malo iznad svih ostalih, ali i ostale momčadi u ligi bolje su nego što su bile prije pet godina. To se može reći i za Hajduk i Osijek, ali pogledajte i Slaven Belupo, Varaždin. Dobro, Rijeka je sada malo pala, ali i ona će se vratiti, ne sumnjam.

Za današnji dvoboj priznaje da mu nije bilo lako odlučiti se za pobjednika i onoga kome daje prednost.

- Nije lako izabrati, ali ipak mislim da Hajduk na Poljudu s Torcidom ima tu nijansu više od Osijeka, iako jako dobro poznajem Pomsa iz Austrije i mislim da će imati dobar plan s kim god istrči na Poljudu. Međutim, teško je tamo igrati protiv Hajduka.

06.10.2010., Siroki Brijeg - Pripreme NK Hajduk u Sirokom Brijegu. Srdjan Andric i Stanko Bubalo. rPhoto: Nino Strmotic/PIXSELL
Foto: Nino Strmotic/PIXSELL

Bubala smo podsjetili da u posljednjih deset utakmica Hajduka i Osijeka na Poljudu Hajduk ima samo jednu pobjedu, a Osijek četiri, uz pet neodlučenih rezultata.

- Dobra je to statistika za Osijek, koji se pod Bjelicom jako poboljšao posljednjih godina, ali i dalje mislim da je Hajduk u prednosti i da ima nešto više za pobjedu.

Rekli ste da poznajete Pomsa, a kakvo vam je mišljenje o Mislavu Karoglanu, koji se nakon tri strana trenera istaknuo s pozicije pomoćnog trenera?

- I njega dobro poznajem, igrali smo u Širokom, veliki čovjek i radnik i vidi se da u klubu dobro radi. Moramo se sjetiti da nije lako biti trener klubova kao što su Hajduk i Dinamo. Odigrate jednu utakmicu s Lokomotivom 2:2 i odmah na portalima traže vaše smjenjivanje. Ma gluposti. Isto kao i kad je Čačić sad od Osijeka izgubio, pa to mu je bio prvi ligaški poraz, a na klupi je sedam mjeseci. Pa morao se dogoditi poraz. Kad je riječ o trenerima, prelaki smo na okidaču.

Koje su vaše najbolje uspomene s utakmica Osijek - Hajduk, ipak ste igrali za oba kluba?

- Najviše mi je u sjećanju ostala utakmica kad sam igrao za Osijek protiv Hajduka na Poljudu. Zabio sam gol i vodili smo 4:2, a na kraju je Hajduk pobijedio 5:4, bila je to luda utakmica.

I navijači Osijeka i navijači Hajduka brzo su zavoljeli Bubala, ali u jednom trenutku karijere zavoljeli su ga i navijači Dinama.

- Igrao sam u onoj poznatoj utakmici za Osijek kad je Rijeka s 1:1 ostala bez naslova prvaka... Zabio sam za 1:0, a Musa je izjednačio na 1:1. Sjećam se da su mi dinamovci često dolazili zahvaljivati nakon toga - sa smijehom prepričava Bubalo.

Najbrži gol HNL-a

Mnogi se kao strijelca najbržeg pogotka u povijesti HNL-a sjećaju preminulog Edina Šaranovića koji je 2004. u dresu Kamena Ingrada zabio gol zaprešićkom Interu nakon samo 9.6 sekundi. Međutim, nakon ponovnih mjerenja utvrđeno je da je ipak gol Stanka Bubala iz 2000. godine u dresu Osijeka 1. travnja postignut Istri nakon samo 9.3 sekunde.

- Nazvao me Stjepan Balog s HRT-a i javio mi to, i ja sam mislio da je Šaranovićev najbrži - priča Bubalo.

27.12.2009., Split - Tradicionalni turnir Cetiri kafica u Spaladium Areni. Prva utakmica polufinala izmedju Plave kave i Tropico. Stanko Bubalo.rPhoto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Bubalo trenutačno radi kao pomoćni trener u Širokom Brijegu, u stožeru Ivice Barbarića, u Premijer ligi BiH su trenutačno na drugome mjestu s 29 bodova, četiri manje od Zrinskog trenera Sergeja Jakirovića.

Jedan od našoj javnosti najpoznatijih hrvatskih nogometaša iz Širokog Brijega (ima ih 14) je Renato Josipović, 21-godišnji šibenski vratar kojeg se vjerojatno najviše sjećate po nastupima u Ligi prvaka mladih te iz Dinamove B-momčadi. Ove je sezone u devet nastupa za Široki pet puta mrežu očuvao čistom.

- Renato je jako talentiran vratar koji za svoje godine može istrpjeti i pritisak velike utakmice, jer treba se sjetiti da se kod golmana uvijek greške pamte. Zasad igra jako zrelo, dosta je nastupao, a što mu nosi budućnost, ne možemo znati, ali volio bih i da se uspije dokazati u Hrvatskoj, pa i u Dinamu - ističe Bubalo.

Standings provided by Sofascore
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije