NA POTEZU JE HNS

Hoće li snimka zaključiti karijeru našeg najpoznatijeg suca? Evo kakva kazna prijeti Bebeku

29.09.2021.
u 18:19

Prema Kodeksu ponašanja koji je HNS donio, službene ne smiju uvrijediti dignitet osobe ili grupe osoba putem prezrivih, diskriminacijskih ili klevetničkih riječi ili djela, a u odnosu na nacionalnu, rasnu, kulturnu, vjersku, političku, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Nogometni sudac Ivan Bebek snimljen je kako pokušava objasniti zašto nije sudio penal za Hajduk protiv Lokomotive (1:0) u nedjeljnom susretu na Poljudu.

Na snimci se priprosto i uvredljivo izražava navodeći da je splitski novinar Blaž Duplančić "obično smeće" te dodaje da "ako ćemo zadovoljiti Hajduk i navijački puk Hajdukov, pa da onda oni ne bi mijaukali, onda je najbolje da utakmicu na Poljudu krenemo s 2:0 i da onda možemo normalno suditi. To mi je degutantno".

HNS je pokrenuo istragu i ako se utvrdi da je na snimci doista Bebek, ovaj će sudac snositi sankcije, a kazna može biti drastična.

Prema Kodeksu ponašanja koji je HNS donio, službene osobe ne smiju uvrijediti dignitet osobe ili grupe osoba putem prezrivih, diskriminacijskih ili klevetničkih riječi ili djela, a u odnosu na nacionalnu, rasnu, kulturnu, vjersku, političku, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost. 

Također je propisano kako se predstavnici HNS-a 2. izvan stadiona trebaju ponašati se na način koji pomaže nogometu u dobivanju povećanog poštovanja. Opće, odnosno ključno pravilo HNS-a nalaže da se službene osobe, igrači, djelatnici i suci, pa tako i Bebek moraju ponašati sukladno načelima sportskog ponašanja koja se temelje na uvažavanju sportskog protivnika, gledatelja i nogometne organizacije, zalaganju za punu regularnost natjecanja, suzdržavanju od svih nedopuštenih radnji, afirmaciji i popularizaciji sporta, poštenju i časti, te svim ostalim oblicima ponašanja kojima se promiče nogometni sport. 

Sankcije su propisane Disciplinskim pravilnikom HNS-a prema kojem Bebek može biti suspendiran, kažnjen suspenzijom, novčano pa i dužim hlađenjem od nogometa. U praksi, kazna za Bebeka ovisit će o tome koliku zaštitu ima unutar struktura HNS-a, a u prilog mu ne ide brza reakcija HNS-a putem službenog weba.

>> Poslušajte spornu snimku


 
Ključne riječi

Komentara 77

SB
sve bum vas tužil
19:16 29.09.2021.

bravo Bebek !!!

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
19:23 29.09.2021.

Zašto kazna? Eventualno za prekršen sudački kodeks, pošto suci ne smiju davati izjave. To, možda, blaga kazna. Ali, zbog izrečenog? Pa čovjek je rekao čistu istinu.

DU
Deleted user
19:11 29.09.2021.

Bebek sve fino objasnio. Nije ovo izrekao javno, nego je tajno snimljen. Free Bebek!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije