ŽDRIJEB ZA EURO

Hrvatska bi mogla završiti u 'paklenim' skupinama. Nekoliko je opcija, a jedna je najbolja

Erevan: Slavlje nakon postignutog pogotka protiv Armenije u kvalifikacijskoj utakmici za UEFA Euro 2024.
Foto: Hrach Khachatryan/PIXSELL
1/3
21.11.2023.
u 10:35

Profesor Tomislav Globan, stručnjak za nogometnu analitiku i statistiku, izračunao je kolika je vjerojatnost da hrvatska završi u svakom od mogućih potova. Najviše šanse (50 posto) ima da završi u trećem potu. Za drugi ima 43 posto šanse, dok za četvrti ima 5 posto šanse

Hrvatska u utorak od 20.45 igra posljednju utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine. Protivnik je Armenija, a sve konačan rezultat je sada u potpunosti u rukama "vatrenih". Ukoliko pobijede plasman je osiguran. Ukoliko ne osvoje tri boda, situacija je nešto kompliciranija.

Međutim, zanimljivo je i što će se dogoditi kada se počnu dijeliti mjesta u četiri jakosne skupine (pota) za ždrijeb kojim će biti odlučeni sastavi šest skupina s po četiri reprezentacije za grupnu fazu Eura 2024. Kako sada stvari stoje, hrvatska reprezentacija ušla bi u najslabiji, četvrti pot.

U tablici su reprezentacije koje su sigurno u dodijeljenom potu označene plavom bojom, njihova se pozicija neće mijenjati. Crnom bojom napisane su reprezentacije koje idu na Euro, ali još nije poznato u koji će pot upasti. U četvrtom potu zasigurno je Srbija. Švicarska se još uvijek može prebaciti, dok će tri mjesta zauzeti pobjednici dodatnih kvalifikacije. Ukoliko se plasiraju reprezentacije koje trenutno imaju najviše bodova, bile bi to Poljska, Izrael i Gruzije.

VEZANI ČLANCI:

Ukoliko se tablica prikaže prema predviđenim raspletima kvalifikacijskih skupina, koji uključuju i pobjedu Hrvatske nad Armenijom, "vatreni" bi došli u treći pot, a Italiju potisnuli u četvrti. Također, uz Srbiju bi tamo stala Švicarska, a kroz play-off bi se priključile Poljska, Ukrajina i Grčka.

Pred zadnju utakmicu kvalifikacija Hrvatska može završiti u svim potovima osim u prvom. Profesor Tomislav Globan, stručnjak za nogometnu analitiku i statistiku, izračunao je kolika je vjerojatnost da hrvatska završi u svakom od mogućih potova. Najviše šanse (50 posto) ima da završi u trećem potu. Za drugi ima 43 posto šanse, dok za četvrti ima 5 posto šanse.

U trećem je potu najjača Nizozemska, no do drugog do četvrtog svi su više manje ujednačeni što se kvalitete i snage reprezentacija tiče. Distribucija po potovima donosi i vrlo zanimljiv pogled na grupu fazu. Reprezentacije iz najslabijeg pota mogle bi izvući sasvim prolazne skupine u kojoj bi bile spram ostalih slabije reprezentacije, dok bi one iz prvoga pota mogle upasi u doista paklene skupine u kojima će se za prolaz morati u startu obračunati s najjačim reprezentacijama na natjecanju.

VIDEO Dalić: 'Pjaca se ozlijedio, ostao sam na jednom napadaču. Zvat ću Belju'

 

Komentara 4

Avatar ljutapica
ljutapica
12:03 21.11.2023.

Ajde ne srbujte! Što bude bit će. Gdje god budemo svi nas se boje! Hrvatska je favorit

ER
EroK
16:36 21.11.2023.

Da, Finale sa Hrvatskom treba igrati u Utrechtu!

T2
Tomo_20
12:11 21.11.2023.

I sta sad bilo skim nema to veze mozemo svakog dobit odma naj teze to je najbolje za nas!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije