V.D. IZBORNIKA

Hrvatski košarkaši na nikad nižoj stubi. Aco: Nije vrijeme za snove o medaljama, uhvatimo se posla!

storyeditor/2023-02-14/AcoHrvatskaRio1_pxl_spo_140223.jpg
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
15.02.2023.
u 20:23

Aleksandar Petrović objavio je zašto je pozvao poveći broj igrača uoči pretkvalifikacija za EP. Umirovio se Bogdanović, no ako bismo se bez njega plasirali na Olimpijske igre, kaže, promjena njegove odluke bi nam jako dobro došla...

Aleksandar Petrović, sportski direktor HKS-a i v. d. izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije, odredio je 15 kandidata za pretkvalifikacijske utakmice za EP sljedeći tjedan sa Švicarskom u Fribourgu i Austrijom u Splitu. A na toj listi su razigravači Mavra, Kapusta i Filipović, braniči šuteri Badžim, Perković i Jordano, krila Nakić, Božić i M. Drežnjak, krilni centri D. Drežnjak, Rudan i Buljan te centri Prkačin, Matković i Branković.

Pedeset ljetnih dana

Ako se netko u međuvremenu ozlijedi, uskočit će igrač s pretpozivom, a to su Kučić (bek), Runjić (krilo) i T. Ivišić (centar). I ovom prigodom stručni stožer činit će Cibonin dvojac Sesar i Krasić te trener Bosca Tomas. Zašto je za dvije utakmice pozvao tri igrača više no što ih stane u popis igrača koji mogu igrati, Aco je ovako objasnio:

- Kvalitetniji su treninzi s tri petorke, jer ako ih imate 13-14 onda previše od treninga potrošite na rotiranje igrača. Ovo je posljednje okupljanje prije radnog ljeta i 50 dana aktivnosti.

A to radno ljeto podijeljeno je na dva dijela.

- Prvo imamo nastavak pretkvalifikacija za EP 2025., prvu utakmicu igramo 19. srpnja, a dovoljno smo kvalitetni i s ovim sastavom da prođemo pretkvalifikacije. Početkom kolovoza pak moramo formirati momčad koja će od 12. do 20. kolovoza igrati olimpijske pretkvalifikacije, koje će se sastojati od 16 reprezentacija podijeljenih u dvije skupine, iz kojih će samo pobjednici ući u one prave olimpijske kvalifikacije 2024. A tada u sastavu očekujem i naše euroligaške i NBA igrače.

13.11.2022., KC Drazen Petrovic, Zagreb - Pretkvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025., skupina E, Hrvatska - Poljska. Roko Prkacin Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

S centrima smo privilegirani

S obzirom na to da je Bogdanović još jednom naznačio da je njegovu igranju za reprezentaciju došao kraj, riječ je o Zupcu, Šariću, Šamaniću, Hezonji, Smithu i Žižiću, kojega prethodni izbornik nije vodio na Europsko prvenstvo.

- Već i s Hezonjom i Smithom momčad bi bila prilično kvalitetna. Što se tiče centara, u privilegiranoj smo situaciji jer na toj poziciji imamo 6-7 kvalitetnih igrača. Imamo i visoke igrače koji se dobro snalaze u "smal ball" košarci kao što su Prkačin i Rudan.

Svi koji će igrati ovog ljeta za hrvatsku reprezentaciju morat će se pridržavati jasnih pravila.

- Nužno je da dođu dobrom voljom, spremni da prihvate pravila grupe koja će se iskristalizirati. Nikoga se ne odričemo, no svi moraju doći otvorena uma.

I doista, sad kada je naša reprezentacija na nikad nižoj stubi (u pretkvalifikacijama za EP) vidjet će se najbolje kome je i koliko do hrvatske reprezentacije stalo, posebice kada je riječ o igračima u najboljim igračkim godinama.

22.06.2018., dvorana Marino Cvetkovic, Opatija - Prijateljska utakmica uoci kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Bosna i Hercegovina. Dario Saric i Bojan Bogdanovic. "nPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

- Svjesni smo gdje smo. Ja sam se u tom smislu odavno otrijeznio. Nije vrijeme da sanjamo o medaljama, već da se uhvatimo posla, da vrijedno radimo i pokušamo napraviti što bolju jezgru reprezentacije i dodamo joj naše internacionalce. Odavno nismo među pet najboljih europskih reprezentacija pa ne možemo ni s kim izići na teren i u 10 minuta odlučiti utakmicu, a tako ćemo gledati i na reprezentacije Švicarske i Austrije.

Da bi za pretkvalifikacijsko ljeto animirao i naše najbolje košarkaše, Petrović će otići na kraću NBA turneju.

- Želim u četiri razgovarati sa Zupcem, Šarićem i Šamanićem koji igra odlično u G-ligi. Bogdanovića ne planiram nagovarati da promijeni svoju odluku, no ako bismo se bez njega plasirali na Olimpijske igre, promjena njegove odluke bi nam jako dobro došla - zaključio je Petrović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije