Max! donosi

Igra i Amerika. I to cijela! Zadnja šansa Messiju za trofej

'A picture dated July 17, 2011 shows Paraguayan supporter Larissa Riquelme before the soccer match that will face Paraguay and Brazil for a place in semi finals of the Copa America Championship in La
Foto: DPA/PIXSELL
1/10
02.06.2016.
u 20:50

Ovogodišnje izdanje Cope, koja će se igrati od 3. do 26. lipnja, nešto je drukčije nego inače

Gotovo istovremeno dok će se Cristiano Ronaldo s Portugalom igrati na Europskom prvenstvu, Lionel Messi s Argentinom će igrati na Copa Americi. Upravo rezultati koje ostvare na ovim natjecanjima mogli bi biti presudni za osvajanje Zlatne lopte na kraju godine.

Važno je zabiti gol više

Ovogodišnje izdanje Cope, koja će se igrati od 3. do 26. lipnja, nešto je drukčije nego inače. Kako se obilježava stota obljetnica natjecanja, organizatori su odlučili proširiti natjecanje s 12 reprezentacija na 16 te će snage odmjeriti već uobičajene članice CONMEBOL-a (Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Kolumbija, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venecuela) i CONCACAF-a (Haiti, Jamajka, Kostarika, Meksiko, Panama i SAD). Uz to, posebnom izdanju prvi put u povijesti domaćin će biti SAD pa će se na stadionima i oko njih osim sambe i tanga plesati i na ritmove hip-hopa.

Copa možda nije pretjerano popularna izvan Amerika, barem ne kao Euro, ali ima svojih draži. Kroz povijest na njoj su nastupali veliki majstori, od Di Stefana, Peléa, Maradone i Ronalda, pa sve do današnjih zvijezda Messija, Suáreza i Neymara. Gledateljima je zanimljiva i zbog toga što se igrači ondje vole nadigravati i igraju po poznatoj “važno je zabiti gol više”, što se vidi i po statistici. Naime, u 752 odigrane utakmice u povijesti Cope postignuto je 2616 golova, što je u prosjeku 3,48 po utakmici. Kad usporedimo s EP-om, ispada da navijači u prosjeku u gotovo svakoj utakmici vide gol više. Kad svemu dodamo i atraktivne navijačice na tribinama, koje su više gole nego odjevene, jasno je zašto se u Americi s nestrpljenjem čeka početak spektakla.

Favorit je Argentina, što potvrđuju i kladionice koje na njihovo osvajanje nude tečaj 3.

– Vrijeme je za naslov, ne mogu više gubiti finala – poručio je Messi kome je ovo, tvrde mnogi, vjerojatno i posljednja šansa. Na sljedećoj Copi, koja se održava 2019. godine, imat će 32 godine i teško će se suprotstaviti domaćem Brazilu.

Nema Neymara ni Luiza

Argentinci 23 godine nisu uspjeli osvojiti Copu pa će im to biti dodatni motiv. Uz to, u slučaju osvajanja naslova izjednačili bi se s Urugvajem s 15 trofeja na vječnoj ljestvici. Drugi favorit ovogodišnjeg izdanja su njihovi vječni rivali Brazil, ali u obzir treba uzeti činjenicu da nemaju najveću zvijezdu – Neymara. Čelnici Barcelone zabranili su mu nastup jer će ove godine zaigrati na OI. Među navijačima već su krenule teorije zavjere pa se tako može čuti da su Katalonci to napravili namjerno jer žele Messiju osigurati titulu. No, teško da je to na pameti bilo i brazilskom izborniku Dungi koji je šokirao kad je s popisa izostavio i Davida Luiza, Thiaga Silvu, Marcela, Robinha, Danila, a zbog ozljeda su otpali i Barcin Rafinha te Benficin Ederson...

U redove favorita još se ubraja i domaćin SAD, koji pod Klinsmannom igra sve bolje. Za razliku od prošlog natjecanja, bit će jači za Christiana Pulisica, talentiranog veznjaka dortmundske Borussije, čiji je djed iz Hrvatske.

– Napokon ću moći navijati za svoju reprezentaciju. Volim Copu, atraktivna je, a godinama sam navijao za Argentinu i Messija. Ovaj put ne. Leo, žao mi je – kazao je legendarni Kobe Bryant, koji ima ulogu ambasadora Cope Americe.

Urugvaj ovog puta ne vide ni kao “dark horsea”, posebno jer će Luis Suárez zbog ozljede propustiti prve utakmice. Međutim, tako je i Čile prošli put došao na turnir s reputacijom najlošije reprezentacije u povijesti, bez osvojenog naslova i s rekordna 182 poraza pa je otišao do kraja...

Cijeli tekst pročitajte u Maxu!

>>Suarez propušta prvi dio Copa America

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije