PROTIVNICI U EUROPI

Igra sudbine: Mađari prvi gosti na stadionu Osijeka koji je izgrađen njihovim kapitalom

Osijek:  Osijek i Rijeka igraju posljednje, 36. kolo HNL-a
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/5
22.06.2023.
u 07:00

Rijeka će igrati s boljim iz susreta Dukagjini (Kosovo) – Europa (Gibraltar), a Osijek igra protiv pobjednika mađarskog kupa

Svoje suparnike u drugom pretkolu Konferencijske lige doznala su naša dva predstavnika i može se reći da je taj ždrijeb za Rijeku i Osijek bio prilično dobar. Pogotovu se to može reći za Rijeku koja će igrati protiv boljeg iz susreta prvog pretkola Dukagjini (Kosovo) – Europa (Gibraltar), a Osijek ide na mađarski ZTE. I Rijeka i Osijek bit će domaćini prvih utakmica koje se igraju 27. srpnja, a uzvrati su 3. kolovoza.

Rijeka sjajno prošla

Rijeka je mogla izvući, primjerice, vrlo nezgodni Luzern, a ovako je veliki favorit protiv kosovskog kluba koji je bio četvrti u nacionalnom prvenstvu s 14 pobjeda, isto toliko poraza i osam remija, a prvi će put igrati u Europi. Gibraltarska Europa igra u kvalifikacijama deset godina, ali klub nije imao većih uspjeha, tek je priredio jedno iznenađenje kad je izbacio armenski Pjunik. U svom prvenstvu bili su drugi, s osam bodova manje od Lincolna. Ova prva utakmica u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu bit će stota utakmica Rijeke pod okriljem Uefe.

Osijek je mogao i bolje proći, ali mađarski ZTE sigurno nije favorit protiv našeg kluba. No valjda je sudbina htjela da mađarski klub bude prvi gost na novom stadionu Pampas koji je izgrađen baš mađarskim kapitalom. Iako je Osijek u posljednje vrijeme ostao bez dosta igrača, u završnici sezone ipak se posložio pod trenerskom palicom Stjepana Tomasa i na kraju obranio to treće mjesto.

– Ovu momčad treba osnažiti jer nas očekuje teška i naporna sezona. Visoko smo ambiciozni, a da bismo ušli u grupnu fazu Konferencijske lige, trebamo se pojačati. Mislim pritom na pet-šest novih igrača i nadam se da ćemo to odraditi u što skorije vrijeme, da bi s nama prošli pripreme i adaptirali se, odigrali planirane prijateljske utakmice i bili u top-formi do početka prvenstva – rekao je trener Osijeka Stjepan Tomas.

Osijek će se vjerojatno uspjeti još pojačati do početka europskih kvalifikacija te se može očekivati da će proći ovu prepreku koja je ipak lakša negoli češki Bohemians ili švedski Kalmar, no neprijeporno je da će Osječani morati biti oprezni. ZTE se u europskim kvalifikacijama našao kao pobjednik kupa, u finalu je bio bolji od MOL Fehervara, no da ni u Mađarskoj nisu strah i trepet, govori podatak da su u prvenstvu završili na devetom mjestu, samo šest bodova od zone ispadanja iz lige od 12 klubova.

ZTE stradao od Dinama

U ZTE-u je od 2018. godine Zoran Lesjak, stoper koji je od 2016. do 2018. godine igrao baš u Osijeku. Riječ je o klubu koji je već igrao protiv naših klubova, u kvalifikacijama za Ligu prvaka izbacio je naš Zagreb u drugom pretkolu nakon 2:2 u dvije utakmice, zbog gola u gostima. No onda je u kvalifikacijama ZTE u Maksimiru stradao od Dinama sa 6:0 pogocima Marića, Mitua, Olića, Polovaneca i s dva gola Petrovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije