Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Vidačković

'Igram američki nogomet, ali sam veliki navijač vatrenih i nadam se ulaznici za Euro'

Foto: Privatni album
1/6
22.05.2024.
u 09:57

Vjerujem da će utakmica koju će u Šibeniku igrati Sea Devils i Madrid Bravos skrenuti pozornost kod hrvatske mladeži na američki nogomet i ja se u skoroj budućnosti nadam i hrvatskom klubu u Europskoj ligi američkog nogometa

Američki nogomet polako ali sigurno osvaja i Europu. Na Starom kontinentu već niz godina postoji Europska liga američkog nogometa (ELF) koju kao izvršni direktor vodi Hrvat Željko Karajica a u momčadima iz devet europskih zemalja bit će i Hrvata.

A jedan od njih je i Marko Vidačković, ponosni njemački Hrvat koji se vraća sa studija iz SAD-a i igrat će za momčad Stuttgart Surge. Nakon što je odrastao u njemačkom Waiblingenu, Marko je igrao za jednu od najuspješnijih američkih koledž momčadi University of Oregon.

- Igrati nakon osam godina u Njemačkoj puno mi znači. Moj prelazak iz Fellbach Warriorsa u Stuttgart Scorpionse bio je vrlo važan za moj igrači razvoj i to mi je omogućilo da ostvarim svoj san o igranju američkog nogometa na koledžu. I zato sada jedva čekam da zaigram sa nekim od svojih bivših suigrača. Osim toga, to što će članovi moje obitelji sada biti u prilici gledati me meni je vrlo važno. Bit će to nezaboravno ljeto i jedva čekam da liga krene.

VIDEO Atmosfera na NFL utakmici u Njemačkoj

Stuttgart Surge su prošlu sezonu završili kao doprvaci. Od njih je bolji bio jedino Rhein Fire.

- Odrastao sam u okolici Stuttgarta i većina članova moje obitelji tu živi. Osim toga, nekoliko mojih suigrača iz Scorpionsa sada igra za Surge koji je lani imao dobar tim a ove godine će biti još jači za neke dobre defenzivce. Mislim da ću se dobro uklopiti i da mogu dati doprinos Surgeovoj obrani.

Kakav je bio osjećaj biti dijelom jednog od najboljih programa američkog nogometa u američkom sveučilišnom sportu?

- Oregon je doista jedan od najboljih koležda u Americi a sjajna je stvar bila da smo svaki tjedan imali novi dres. Program je jedan od pet najboljih u cijeloj zemlji koji će se boriti za naslov svake godine dok ondje trener bude Dan Lanning.

Kako to da se netko tko je odrastao u Njemačkoj odlučio za američki a ne za europski nogomet?

- Odrastajući, ja sam igrao najviše nogomet. Kada sam imao 15 godina moji roditelji su preselili u Portland pa sam u tamošnjom srednjoj školi zaigrao američki nogomet. Nakon toga sam zaigrao i za University of Oregon gdje sam proveo četiri godine i zahvalan sam za sve sjajne uspomene i ljude koje sam upoznao. Bila je to najbolja odluka koju sam ikad donio.

U svezi akademskog dijela priče, pohvalio se pak sa sljedećim:

- Nakon tri godine diplomirao sam biznis administraciju a sada sam u procesu da postanem magistar sportskog biznisa. Oregonov studij biznisa je vrlo dobar i vrijednost je u mojem obrazovanju.

Ispričao nam je Marko i svoju hrvatsku priču.

- Oba para mojih djedova i baka rođeni su u Hrvatskoj. Očevi su iz Zagreba i Bosne i Hercegovine a mamini su iz okolice Splita a žive na Hvaru pa smo svako ljeto u Hrvatskoj običavali provesti četiri tjedna. Djedovi i bake otišli su raditi u Njemačku gdje su se rodili moji roditelji. U Njemačkoj sam rođen i ja ali sam vrlo ponosan na svoje hrvatske korijene.

A da krv nije voda vidjelo se i po njegovoj potrebi da navija uživo za hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, točnije u finalu protiv Francuske.

- Tih dana u Moskvi, a i kasnije, bio sam jako ponosan. Hrvatska je tako mala zemlja koja je postigla nešto tako veliko i bio je to vrlo poseban trenutak. Ponosan sam navijač hrvatske nogometne reprezentacije i volim odlaziti na njene utakmice pa sam tako bio i na Euru 2016. u Portugalu gdje sam gledao utakmice protiv Turske i Portugala. S obzirom da je ovogodišnji Euro u Njemačkoj pokušavam nekako doći do ulaznica za utakmice u grupnoj fazi.

Uz pretpostavku da kao takav voli Luku Modrića, zapitali smo ga koje još sportaše, na velikoj sceni, prati?

- Od NBA igrača to su Ivica Zubac, Bojan Bogdanović i Dario Šarić a pamtim i starije igrače kao što su Toni Kukoč i Dražen Petrović. S obzirom da sam veliki fan slobodne borbe jako dobro pamtim mečeve Mirka Cro Copa a gledao sam i kako Stipe Miočić postaje UFC teškaški prvak i silno priželjkujem njegovu borbu s Jonom Jonesom.

Jedan od trojice spomenutih NBA igrača je Šibenčanin (Šarić) a upravo će se u Krešimirovu gradu dogoditi jedna povijesna utakmica za ove prostore. Naime, utakmica između Hamburg Sea Devilsa i Madrid Bravosa odigrat će se ovog ljeta u Šibeniku.

- Bit će to dobra utakmica i ja sam uzbuđen vidjeti kako će završiti. Siguran sam da će navijači donijeti jako puno energije i zabave i da će s time dokazati da bi ELF trebao organizirati više utakmica u Hrvatskoj ali i formirati momčad.

Je li realno da se dogodi da i Hrvatska ima svoj tim u Europskoj ligi američkog nogometa?

- Ja držim da će se to jednog dana dogoditi. To je dobra ideja koja treba bolju podršku. U Hrvatskoj je puno strastvenih navijača pa bi mnogo igrača tu poželjelo zaigrati. Sport je jako važna djelatnost u Hrvatskoj i formiranje kluba američkog nogometa jest sljedeći korak. Tko ne bi želio igrati američki nogomet u lijepoj zemlji kao što je Hrvatska. Šibenik je vrlo lijep dalmatinski grad i ja ga svakome, baš kao i cijelu dalmatinsku obalu, preporučim za posjetiti.

Bi li Hrvati mogli biti uspješni i u američkom nogometu?

- Vjerujem da bi jer su Hrvati prilično strastveni uz svaki sport. Važno je skrenuti pozornost na američki nogomet jer puno je talentiranih klinaca koji bi u njemu mogli biti dobri. Dakako, bez skretanja pozornosti na ovaj sport on se neće razvijati. Važno je da "football" uđe u misli djece da ih on zainteresiran kao sport.

A riječ je o najkontaktnijem od svih ekipnih sportova.

- Američki nogomet je definitivno vrlo intezivan sport i od vašeg tijela jako puno traži. Puno je tu kontakata, sudara i udaraca pa morate biti svjesni da vaše tijelo u ovom sportu nikad neće biti 100 posto čitavo jer gotovo pa uvijek ćete morati igrati s nekim manjim ozljedama. 

GALERIJA NFL se vraća u Europu: U Londonu opet tri utakmice, u Njemačkoj 'Divovi' protiv 'Pantera'

1/33

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije